Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NETYPICKÝ prejav na PRSTOCH ako znamenie: Môže UPOZORNIŤ na vysoký CHOLESTEROL!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O cholesterole sa hovorí ako o tichom zabijakovi. Nebolí, ale keď zaútočí, môže vás to stáť život. Ohrozuje najmä cievy a srdce. Ak s ním niečo nie je v poriadku, môže sa prejaviť aj nezvyčajným spôsobom.

Keď vám lekár oznámi, že máte vysoký cholesterol, znamená to, že vo vašej krvi sa nachádza privysoké množstvo tuku. Keď je ho príliš veľa, začne blokovať cievy a hrozí, že budete mať problémy so srdcom, ba dokonca môžete dostať mŕtvicu.

Čítajte tiež: 9 najčastejších CHÝB v strave, ktoré vás VZDIAĽUJÚ od plochého bruška: Zbavte sa ich!

Strata pohyblivosti ako príznak

U väčšiny sa cholesterol hromadí bez zjavných príznakov. Podľa express.co.uk sa však môže prejaviť stratou hybnosti prstov. Môže za to xantóm, teda menšie ložisko tuku pod kožou v blízkosti šliach alebo kĺbov na rukách, pričom sa môže nachádzať aj na iných miestach na tele.

Vedci na to prišli po tom, čo skúmali prípad 42-ročného muža, ktorý sa sťažoval na obmedzenie pohybu najmä na štvrtom a piatom prste ľavej ruky. Nikdy predtým nebol vyšetrený, keďže nemal zdravotné problémy. Bezbolestné hrčky pomaly pribúdali a spôsobovali mu dysfunkciu postihnutých kĺbov. Výsledky ukázali, že hladina cholesterolu u pacienta bola nad normálnou hodnotou a biopsia ukázala, že xantómové bunky boli rozptýlené medzi kolagénovými vláknami šľachy na ruke. Podľa odborníkov je xantóm bežnejší u starších dospelých, no objavuje sa aj u ľudí, ktorí majú metabolické problémy, ale aj vysokú hladinu cholesterolu alebo triglyceridov.

Diagnostika vysokého cholesterolu

Netreba k tomu veľa. Stačí keď zájdete k svojmu praktického lekárovi, ktorý vám odoberie krv. Z nej sa zistí, či je vaša hladina cholesterolu v norme, alebo je príliš vysoká. Môže to byť spôsobené zlým stravovaním, nedostatkom pohybu, nadváhou, fajčením, konzumáciou príliš veľkého množstva alkoholu, alebo to spôsobí genetika. Na príčine môže byť aj iné ochorenie ako je vysoký krvný tlak, či cukrovka.

NETYPICKÝ prejav na PRSTOCH
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ho znížiť?

Skôr ako vám lekár predpíše lieky na zníženie cholesterolu, zmeňte niektoré veci vo svojom živote. Zásadná je zmena stravovacích návykov. Váš jedálniček by mal byť plný ovocia, zeleniny, rýb, morských plodov, omega 3 – mastných kyselín, orechov a strukovín. Na raňajky by ste si mali dopriať misku ovsených vločiek s bobuľovým ovocím. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá zasadí silný úder vysokému cholesterolu. Vláknina ho totiž dokáže naviazať aj s jeho prekurzormi v zažívacom systéme a odvedie ho z tela skôr, ako sa dostane do krvného obehu. Obmedzenie príjmu nasýtených tukov a ich nahradenie nenasýtenými tukmi je tiež skvelým spôsobom, ako znížiť hladinu cholesterolu. Nasýtený tuk sa nachádza v masle, masti, tučnom mäse a syroch.

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol je pre človeka nevyhnutnou súčasťou. Nachádza sa v každej bunke, je stavebnou jednotkou nervov, mozgových buniek a aj niektorých hormónov. Aký je rozdiel medzi zlým a dobrým cholesterolom?

LDL – sa považuje za zlý cholesterol. Podieľa sa na upchávaní ciev a ohrozuje srdce tým, že sa z obličiek presúva do buniek.

HDL – dobrý cholesterol. Na rozdiel od LDL pozitívne vplýva na cievy. Zbiera cholesterol v cievach a odnáša ho do obličiek, ktoré ho spracujú a vylúčia von z tela.

Viac o téme: ZdravieCholesterolPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9