Stačí sa RAZ spáliť na slnku a hrozí vám RAKOVINA kože: 8 spôsobov, ako sa ZMENÍ vaše telo!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-01 14:00:00

Spálenie môže spôsobiť vážne poranenie pokožky. Dokonca, aj keď sa vám to stane iba jediný raz, následky u niektorých zostanú natrvalo. Ľudí, ktorým sa to nikdy nestalo, je však minimum. Kto z nás niekedy neskončil s pokožkou červenou ako rak?

Už jedno spálenie pokožky od slnka, po ktorom sa vytvoria pľuzgiere, zdvojnásobuje riziko vzniku melanómu v neskoršom živote, tvrdí viceprezidentka Nadácie pre rakovinu kože USA Elizabeth Bahar Houshmand.

Čítajte tiež: Mnohí malú POTREBU vykonávajú celý život ZLE: Takto vyzerá správna POLOHA pri vyprázdňovaní!

Čo sa teda deje s kožou už po jednom spálení a ako sa čo najúčinnejšie vyhnúť poškodeniu?

Poškodené bunky na povrchu kože pošlú SOS do tela - imunitný systém sa naštartuje v snahe opraviť DNA,“ objasňuje pre thehealthy.com dermatológ z Manhattanu špecializujúci sa na chirurgiu rakoviny kože Kenneth Mark.

Imunitná odpoveď priťahuje do oblasti zápalové bunky a práve vďaka tomuto zápalu máme na pokožke nepríjemný pocit až bolesť.

Popáleniny neuvidíte hneď

Kožné bunky časom zachytávajú viac melanínových častíc (pigment v koži) ako ochranný mechanizmus. Táto postupná zmena pigmentu - od ružovej cez červenú až po tmavočervenú - znamená, že plný rozsah popálenia je vidieť za šesť až 24 hodín po vystavení sa slnku.

Pokožka sa ich snaží zmierniť

Krvné cievy sa rozširujú v snahe priviesť do oblasti zdravú okysličenú krv, čo spôsobí sčervenanie a teplo. Na bunkovej úrovni dochádza k opuchu medzi jednotlivými bunkami pokožky. Môže sa to stať aj na povrchu kože, čo sa prejaví vo forme pľuzgieru. Pľuzgiere sú teda tiež jedným zo znakov otravy slnkom.

Čo funguje na pľuzgiere a olupovanie kože?

Najlepšou ochranou je používanie vhodných opaľovacích prostriedkov, minimálne SPF 30 a ich opakovaná aplikácia každé dve hodiny. Ak ste sa už spálili, olupovaniu kože môžete zabrániť užívaním nesteroidných protizápalových liekov na potlačenie zápalu a aplikáciou zvláčňujúcich prostriedkov na pokožku, ideálne s obsahom aloe vera. Nepohodlie pomáha zmierniť aj chladný (nie ľadový) obklad. Ak sa vám urobia pľuzgiere, odolajte ich prasknutiu. Od vlažných kúpeľov až po obklady z čajových vrecúšok, to sú domáce liečivá, ktoré podľa dermatológov skutočne fungujú.

Budete cítiť smäd

Pri popálení pokožky sa poškodí ochranná vrstva tela a nedrží správne vlhkosť. Keď sa hladina elektrolytov vo vašom tele zmení v reakcii na túto stratu vody, pravdepodobne budete dehydratovaní. Dôležité je preto dopĺňať tekutiny vo forme čistej vody, minerálok a čajov. 

Pokožka sa môže už nastálo zmeniť

Jediné spálenie môže spôsobiť, že budete náchylnejší na rakovinu kože s melanómom. Jedným z dôvodov je podľa odborníkov to, že spálenie môže spustiť mutácie v určitých génoch, ktoré podporujú rast nádorov a prípadne vypínajú ďalšie nádorové inhibítory. 

Bledá pokožka je na tom horšie

Ľudia, ktorí pracujú alebo trávia väčšinu svojho života vonku na slnku, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože ako spinocelulárneho karcinómu, na rozdiel od melanómu. Naopak, ľudia, ktorí žijú v miernom podnebí alebo väčšiu časť roka trávia v interiéroch, sú náchylnejší na melanóm. Ak vystavíme slnku bez vhodného opaľovacieho prostriedku bledú pokožku nezvyknutú na opaľovanie, je väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny ako pri pokožke často vystavovanej slnku. Spálenie je teda nebezpečnejšie u bledých ľudí, ktorí sa bežne slnečným lúčom vyhýbajú. 

Kedy kontaktovať lekára?

Väčšinu popálenin od slnka dokážeme vyriešiť doma s použitím liekov proti bolesti, sprejom, penám, krémom či gélom na upokojenie pokožky po opaľovaní alebo vlažnými kúpeľmi. Ak sa však vyskytnú také príznaky, ako je horúčka, zimnica alebo nevoľnosť, mali by ste kontaktovať lekára. 

Ani „obyčajné“ opálenie nie je bez rizika

I keď sa nespálite, ale po pobyte na slnku máte peknú opálenú pokožku, neznamená to, že rakovina kože sa vás netýka. Ako pripomína dermatológ, opálenie je výsledkom „zvýšenej produkcie melanínu, ktorý pokožku pripravuje na jej budúce poškodenie.“ To znamená, že aj ľudia, ktorých pokožka sa nezvykne spáliť, by mali používať opaľovacie prostriedky.

Fotogaléria


Tagy:
slnko zdravie prevencia spálenie

2021-08-01 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia