SPÁLIŤ od slnka sa môžete aj pod RÚŠKOM: TIPY, ako na HORÚČAVY aj s ochranou na tvári!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-18 06:00:00

Teploty atakujú tridsať stupňov Celzia a na autobusy s klimatizáciou sa nemožno spoliehať. Je jasné, čo sa odohráva pod rúškom. Pot vám steká po tvári a ledva lapáte po dychu. Ako sa schladiť a cítiť sa čo najlepšie aj s rúškom na tvári?

Vyberte si svetlú farbu

Tmavé farby ľahšie absorbujú slnečné žiarenie a priťahujú ho. Je to podobné ako v prípade tmavších vlasov. Brunetky majú na dotyk vlasy teplejšie ako majiteľky blond vlasov, keď sedia na slnku. Dajte prednosť bielej alebo bledo sfarbenej maske na tvár, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Tieto farby lepšie odrážajú svetlo. Mali by ste na to myslieť hlavne počas letných mesiacov.

Čítajte tiež: Pár MINÚT denne tohto cvičenia PREDĺŽI váš život: Ochráni SRDCE a zlepší stav tepien!

Dbajte na správny materiál

Na trhu máme množstvo rôznych rúšok a respirátorov. Mnohí ani len nevedia, ktoré sú vhodné. Hoci klasické lekárske masky na tvár poskytujú najväčšiu ochranu, nie je pod nimi práve najchladnejšie. Ak nie ste zdravotníkom v prvej línii, nepotrebujete ich. Pohodlnejšou možnosťou je maska z bavlny alebo bambusu. Bavlnu často odporúčajú odborníci ako dobrý odevný materiál v teple, pretože je priedušná.

Majte so sebou ešte jednu masku

V horúčave sa poteniu pravdepodobne úplne nevyhnete, preto nasadenie prepotenej masky na cestu vlakom z pláže domov nie je práve najlákavejšie. Vezmite si so sebou rezervnú ochranu na tvár, najmä, ak sa rozhodnete pre bavlnenú masku, ktorá dokáže absorbovať viac vlhkosti. Nezabúdajte na to, že rovnaká maska na tvár by sa nemala nosiť dlhšie ako päť hodín.

Zostaňte hydratovaní

Pozor na to, aby rúško či respirátor nespôsobili, že budete piť menej vody! Veľa ľudí má totiž tendenciu zanedbávať pitný režim, keď majú nasadenú masku. Pri pití sa radšej premiestnite mimo ľudí a dotknite sa len rúška len po stranách, a to po použití antibakteriálneho gélu na ruky. Pozor, aby maska nebola mokrá, keďže v takej podobe je menej účinná pri poskytovaní ochrany.

Nezabudnite na SPF

Ak máte na sebe masku, môžete mať pocit, že nepotrebujete opaľovací krém so SPF. Málokto však vie, že UV lúče môžu preniknúť aj cez masku a zvýšiť tak riziko rakoviny kože. Nadácia Skin Cancer Foundation tvrdí, že UVA lúče súvisia so starnutím pokožky, zatiaľ čo UVB so spálením, takže potrebujete ochranu pred slnečným žiarením pred oboma typmi lúčov. Aby nebola vaša pokožka pod rúškom i mimo neho upchatá, rozhodnite sa pre opaľovací krém s ľahkou textúrou a vyhnite sa ťažkým vrstvám rôznych krémov a make-upu. Vyhľadávajte výrobky so zložením na báze vody.

Vyhýbajte sa mrazničke

Možno si myslíte, že ide o šikovný trik, ale nie je to tak. Nikdy nedávajte respirátor či rúško do mrazničky. Hoci v prípade iného oblečenia by vás to mohlo príjemne ochladiť, podľa BBC by chladený respirátor mohol viesť k popáleninám na tvári.

Vyhnite sa najväčšiemu teplu

Johns Hopkins University radí všetkým, ktorí zvyknú mávať v teple pocit točenia hlavy, závraty alebo ťažkosti s dýchaním, aby sa radšej úplne vyhýbali horúčavám. To, ako bude niekto reagovať na stres z tepla pri nosení masky, závisí od kombinácie intenzity tepla, doby vystavenia a akéhokoľvek základného zdravotného stavu. Bez ohľadu na typ ochrannej masky, nepokúšajte sa o ponorenie masky do vody, aby sa vaša tvár cítila chladnejšie. Navlhčenie krytov tváre môže narušiť ich filtračné schopnosti.

Vyvarujte sa mejkapu

V najteplejších dňoch roka je rozumné vyhnúť sa líčeniu. Aj bez masky môže make-up upchať póry, keď sa zmieša s potom. Tvár tak budete mať horúcu, mastnú a navyše aj spotenú. Najlepšie je použiť len ľahký hydratačný krém na báze vody.

Fotogaléria


Tagy:
teplo leto respirátor zdravie rúško horúčay

2021-07-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia