Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ZÁCHRANA pred horúčavou alebo NEPRIATEĽ? Prečo dať od VENTILÁTORA radšej ruky preč!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Predstavuje prvú pomoc počas tepla. Vďaka nemu prežijete zvyšok dňa bez toho, aby po vás stekali kropaje potu. Leto bez ventilátora je pre mnohých nemysliteľné, no po tom, čo sa o nich dozviete, na ne zrejme zabudnete.

Odborníci na zdravie nie sú až tak nadšení z používania ventilátorov. Podľa nich počas horúčav môžu spôsobiť viac škody ako úžitku, hoci sa to mnohým nemusí zdať. Ventilátory totiž nemusia pomôcť tak, ako si myslíte.

Čítajte tiež: DEZINFEKCIOU rúk k zvýšenej TOXICITE: Skrytá SCHOPNOSŤ účinnej ZBRANE proti vírusom!

Ako v elektrickej rúre

V skutočnosti, keď teplota vonku stúpne na 35 stupňov Celzia alebo zhruba na teplotu ľudského tela, ventilátor vás môže ešte viac zahriať, ako sa uvádza na npr.org. Vy síce necítite, že by ste sa potili, no telo sa ešte viac zahreje a môžete aj ochorieť. Niekorí vedci dokonca zistili, že fúkanie horúceho vzduchu na horúce telo môže spôsobiť zvýšenie rýchlosti dehydratácie alebo vyčerpania z tepla. V horúcom a suchom prostredí tak ventilátor pôsobí skôr ako elektrická rúra.

Kay Dickersin, riaditeľ z amerického Cochrane Center so sídlom na Univerzite Johns Hopkins hovorí, že ako sa telo vyrovnáva s teplom, je veľmi zložité. Odborníci na verejné zdravie čoraz viac pripúšťajú, že stále veľa nevedia o ideálnych spôsoboch ochladenia vo vlne horúčav.

ZÁCHRANA pred horúčavou alebo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Horšia regenerácia tela

Ventilátor taktiež nie je vhodný hlavne pre alergikov a astmatikov. Rozfúkaný vzduch plný víriaceho sa prachu a peľu, by mohol ich stav ešte zhoršiť. Hrozia alergické reakcie, astmatické záchvaty, suché oči a pod. Aj nositelia kontaktných šošoviek sa musia mať na pozore. Suchý rozfúkaný vzduch môže podráždiť ich oči. Taktiež vysušuje pokožku a celkovo sliznice, čo vedie k rade chronických problémov. Príkladom je škrabanie v hrdle, zápaly nosohltanu, chronická nádcha, bolesti hlavy, popraskané pery a pod.

Málokto vie, že v suchom rozfúkanom prostredí sa telo horšie regeneruje. Je menej odolné proti rôznych vírusom a baktériám a doba liečenia akútnych zdravotných problémov sa predlžuje. Dokonca aj imunitný systém je preťažený!

Hoci sa nepríjemnosti z používania ventilátora nemusia prejaviť ihneď, netreba čakať. Zvoľte si radšej iný spôsob ochladzovania. Stavte na pravidelné vetranie, vlhý uterák z mrazničky, vzdušné a prírodné metriály ako je bavlna a zastierajte si cez deň okná žalúziami.

Viac o téme: VentilátorZdravieHorúčavyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9