Známa TABLETKA dokáže OPRAVIŤ pokožku po SPÁLENÍ slnkom: ASPIRÍN to nie je!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-13 12:00:00

Túžba po tom, získať čo najrýchlejšie bronzovú pokožku, môže niekedy spôsobiť, že to na slnku jednoducho "prepísknete". Výsledkom je začervenanie, ktoré bolí a páli na dotyk. Jedna tabletka by to však mohla vyriešiť!

Vitamín D má nie nadarmo prívlastok „slnečný“. Ľudské telo potrebuje slnečné svetlo na syntézu tejto životne dôležitej živiny. Je nevyhnutný pre zdravé kosti a kĺby, zvyšuje náladu a môže chrániť pred autoimunitnými poruchami, kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou. Ale dokáže toho omnoho viac! Nový výskum naznačuje, že slnečný vitamín môže pomôcť zabrániť spáleniu, ako sa píše na thehealthy.com. Že by to bol ďalší dôvod, prečo sa predsa len dať na užívanie doplnkov s vitamínom D?

Čítajte tiež: Pár MINÚT denne tohto cvičenia PREDĺŽI váš život: Ochráni SRDCE a zlepší stav tepien!

Napomáha regenerácii tkanív

Vedci z Case Western Reserve University zrealizovali experiment, ktorý na prvý pohľad vyzerá nepríjemne. Pomocou UV lampy spôsobili 20 dobrovoľníkom na vnútornej strane ruky malé popáleniny, ktoré sa dajú porovnať so spálením od slnka. O hodinu neskôr dostali účastníci experimentu veľké dávky vitamínu D - 50 000, 100 000 alebo 200 000 IU - alebo placebo pilulku. Následne vedci sledovali poškodenie a odobrali im biopsiu kože tri po sebe nasledujúce dni a opäť týždeň po experimente.

Je pozoruhodné, že dobrovoľníci, ktorí dostali najvyššie dávky vitamínu, mali dlhodobé výhody, vrátane väčšej úľavy od úpalu, menšieho začervenania, opuchu a zápalu, ako ukázali výsledky zverejnené v časopise Journal of Investigative Dermatology.

"Zistili sme výhody, ktoré záviseli od dávky vitamínu," povedal pre ScienceDaily MUDr. Kurt Lu. „Predpokladáme, že vitamín D pomáha podporovať ochranné bariéry v pokožke rýchlym znižovaním zápalu. Neočakávali sme však, že pri určitej dávke bol vitamín nielen schopný potlačiť zápal, ale aj aktivoval gény na opravu pokožky,“ hovorí Dr. Lu, hlavný autor štúdie a odborný asistent dermatológie na Lekárskej fakulte University Western Reserve a Cleveland Medical Center.

Podľa zistení vitamín zvyšuje hladinu protizápalového enzýmu arginázy-1 v pokožke, čo zvyšuje regeneráciu tkanív a pomáha aktivovať ďalšie protizápalové proteíny. Hladinu vitamínu D môžete zvýšiť aj pomocou potravín, ako sú vajcia, losos a obohatené mlieko.

Nespoliehajte sa na vitamín

Výsledky štúdie síce popisujú akútne protizápalové prínosy užívania tohto vitamínu a sú sľubné, zatiaľ sa však neponáhľajte s hromadením doplnkov s vitamínom D vo svojej domácej lekárničke. Testované vysoké dávky ďaleko presahujú odporúčané denné dávky 400 IU pre dospelých, ako odporúča americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

„V tejto chvíli by som neodporúčal, aby ľudia začali užívať vitamín D po spálení iba na základe tejto štúdie,“ hovorí Dr. Lu. "Ale výsledky sú sľubné a hodné ďalšieho štúdia."

Fotogaléria


Tagy:
slnko zdravie prevencia spálenie slnečné žiarenie vitamín D

2021-07-13 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia