Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POŠKODENÁ rohovka zo slnka? SIGNÁL pri žmurkaní, ktorý vás UPOZORNÍ na spálenie očí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci odporúčajú, aby ste nosili slnečné okuliare po celý deň od marca do septembra. Len tak môžete reálne chrániť svoje oči pred vznikom rôznych zdravotných komplikácií.

Všetci vieme, že si musíme chrániť pokožku pred slnečným žiarením, inak sa spáli a bude zraniteľná. Málokto si však uvedomuje, že slnečné lúče môžu byť ešte škodlivejšie pre naše oči. Výskum Austrálskej nadácie pre rakovinu kože zistil, že oči sú desaťkrát citlivejšie na slnečné neviditeľné ultrafialové lúče ako pokožka, píše dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: FOTO Väčšia ENERGIA, ale stratené LIBIDO: Takto dopadol EXPERIMENT dvojičiek v stravovaní!

Nejde len o to, že očné buľvy sa na slnku môžu spáliť a oči nás budú bolieť, ale dlhodobé vystavenie jasnému slnečnému žiareniu urýchľuje vznik stavov ohrozujúcich zrak, vrátane katarakty (sivého zákalu), ktorá súvisí s vekom. Rovnako to má na svedomí makulárnu degeneráciu, teda zhoršené videnie. Oba tieto stavy súvisia so starnutím, ale nadmerné vystavenie UV lúčom významne zvyšuje riziko ich vývoja.

Rakovina môže napadnúť aj oči

Podľa Americkej oftalmologickej akadémie sa 10% všetkých druhov rakoviny kože vyskytuje na tenkej koži očných viečok a rakovina sa môže vyskytnúť aj na očnej buľve. Preto odborníci v súčasnosti presadzujú rovnaký druh dôrazu na slnečné okuliare ako na opaľovací krém.

„Je nevyhnutné, aby sme chránili svoje oči pred slnečným žiarením nosením slnečných okuliarov blokujúcich UV žiarenie,“ hovorí Samer Hamada, oftalmologický konzultant z nemocnice Queen Victoria Hospital NHS Foundation Trust v East Grinstead a Eye Clinic London. „Povedal by som, že nosenie primeraných slnečných okuliarov na ochranu očí je rovnako dôležité ako nanášanie opaľovacích krémov na ochranu pokožky," dodal.

UVA a UVB lúče poškodzujú rovnako pokožku aj oči

„UVA lúče obsahujú vysokú hladinu energie žiarenia, ktorá môže prechádzať cez rohovku, čiže predný obal oka, až k sietnici v zadnej časti oka,“ konštatuje Hamada.

POŠKODENÁ rohovka zo slnka?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postupom času to spôsobí trvalé škody, ktoré vrcholia vážnymi zdravotnými poškodeniami. UVB lúče môžu poškodiť samotnú rohovku, toto je známe ako fotokeratitída, a je to ako spálenie oka samotným slnkom.

Optik a klinický poradca v asociácii optometristov Roshni Kanabar upozorňuje, že tzv. snehová slepota, čo je vlastne spálenie očnej buľvy, je veľmi bolestivá a môže spôsobiť dlhodobé poškodenie, ak sa opakuje často.

„Pacienti môžu mať krvné podliatiny a boľavé oči precitlivené na svetlo, pretože bola poškodená rohovka. Niektorí pri mrkaní opisujú pocit, akoby mali v očiach piesok,“ hovorí. „Toto poškodenie je zvyčajne krátkodobé a nepohodlie sa dá zmierniť pomocou lubrikačných očných kvapiek," radí.

Predpokladá sa tiež, že poškodenie UV žiarením spôsobuje očné stavy pinguecula a pterygium, keď sa na spojivke (očnom bielku) objavia lézie, teda ranky. To môže časom spôsobiť rozmazané videnie a lézie je potrebné chirurgicky odstrániť.

Náchylnejší na problémy sú ľudia so svetlými očami

Oči niektorých ľudí sú náchylnejšie na poškodenie slnkom ako iné – závisí to od ich farby. Ľudia so svetlejšími očami (modré, zelené alebo orieškové) majú menej pigmentu, ktorý ich chráni pred UV žiarením, preto sú vystavení vyššiemu riziku ako ľudia s hnedými očami.

Ale bez ohľadu na farbu, jednoduchým spôsobom, ako sa vyhnúť zdravotným problémom, je nosiť slnečné okuliare vždy od marca do septembra, hovorí Roshni Kanabar. Pripomína, že to platí nielen pre jasné slnečné dni, ale aj vtedy, keď je zatiahnutá obloha, pretože aj cez ňu UV lúče stále prenikajú.

„Na ochranu pokožky sa často odporúča nechodiť na slnko medzi 11. a 15. hodinou, keď je najintenzívnejšie,“ hovorí Kanabar. „Ale pre oči môže byť poškodenie v iných denných dobách ešte horšie. Je to preto, že keď je slnko nad hlavou, obočie pomáha oči chrániť pred priamym slnečným žiarením, no keď je slnko nižšie, môže sa ľahšie dostať do zadnej časti oka. Takže odporúčam ľuďom, aby nosili slnečné okuliare, až kým sa nezotmie - a to hlavne podvečer, keď je na letnej oblohe slnko nízko,“ dodal.

POŠKODENÁ rohovka zo slnka?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako si vybrať vhodné slnečné okuliare?

Kľúčom pri výbere slnečných okuliarov nie je cena, ale štítky, ktoré informujú o ochrane proti UV žiareniu. Dôležitá je aj veľkosť rámu. V ideálnom prípade by ste si mali zvoliť väčšie slnečné okuliare, čím zvýšite ochranu očí aj okolitej pokožky. Vhodné je aj to, aby dobre chránili i zboku, teda boli viac zahnuté. Oceníte to najmä počas túry alebo bicyklovania.

Ľudia si často myslia, že najdôležitejšie je to, aké tmavé sú okuliare.

„Ale bez ohľadu na odtieň je dôležitá ochrana proti UV žiareniu - tmavosť slnečných okuliarov iba určuje, koľko svetla sa dostane do oka,“ upozorňuje Kanabar.

Pre niekoho je menej svetla dopadajúceho na oči príjemnejšie, takže záleží skôr na osobných preferenciách. Najdôležitejším faktorom je, že slnečné okuliare majú UV ochranu.

Ako odborník zdôrazňuje, nosenie slnečných okuliarov je prospešné v každom veku.

„Rodičom mojich malých pacientov hovorím, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k 80% celoživotného vystavenia UV žiareniu dochádza medzi dňom, keď sa narodíme po dosiahnutie veku 18 rokov. Deti majú totiž väčšie zreničky ako dospelí a keďže šošovky ľudských očí sú často jasnejšie, keď sú mladší, vnikne do nich viac svetla ako v prípade dospelých,“ podotkol.

I keď ste však v detstve slnečné okuliare nenosili, začať s tým nie je nikdy neskoro.

Viac o téme: SlnkoZdravieOči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9