Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pár MINÚT denne tohto cvičenia PREDĺŽI váš život: Ochráni SRDCE a zlepší stav tepien!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekoľko minút denne má veľkú moc na vaše zdravie! Obzvlášť jedno dychové cvičenie, ktoré zníži vysoký krvný tlak a ozdraví srdce. Dokonca má podobné účinky ako klasické lieky.

Zdravé srdce vďaka dýchaniu

Iba vo Veľkej Británii spôsobujú srdcové a obehové ochorenia asi štvrtinu všetkých úmrtí! Je to viac ako 160-tisíc úmrtí každý rok, čo je enormne vysoké číslo. Nová štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association však zistila, že jednoduché dychové cvičenie znižuje krvný tlak a zlepšuje stav ciev, ako sa píše na express.co.uk

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Výskum ukázal, že časovo nenáročné cvičenie známe ako High-Resistance Inspiration Muscle Strength Training (IMST) znižuje riziká spojené s ochorením srdca rovnako, alebo dokonca viac, ako aeróbne cvičenie alebo lieky. 

„Je veľa možností v oblasti životného štýlu, o ktorých vieme, že pomáhajú ľuďom udržať si kardiovaskulárne zdravie. Ale realita je taká, že si vyžadujú veľa času a úsilia a môžu byť pre niektorých príliš drahé,“ uviedol hlavný autor štúdie Daniel Craighead.

Čo to vlastne je? Ide o prístroj, ktorý pri vdychovaní spôsobuje odpor. Ak má človek problémy s dýchaním, lekári odporúčajú inhaláciu 30 minút za deň s nízkym odporom. Pokojne tak môžete cvičiť pri sledovaní televízie!

U nás sa možno stretnúť s podobným zariadením, s tzv. trenažérom dýchacích svalov. Prostredníctvom neho posilňujete dýchacie svaly, zvyšujete ich silu a vytrvalosť. Trenažér môže pomôcť pri poruchách pľúcneho systému, dýchavičnosti, problémoch s prieduškami a pri zníženom prívode kyslíka. Dokonca zvyšuje prietok krvi!

Zlepšenie tlaku týždne po liečbe

Štúdie sa zúčastnilo 36 zdravých dospelých vo veku 50 až 79 rokov s normálnym systolickým krvným tlakom. Polovica z nich testovala IMST s vysokým odporom po dobu šiestich týždňov, zvyšok bol s placebom, kde bola rezistencia oveľa nižšia. Po šiestich týždňoch skupina s IMST zaznamenala pokles systolického tlaku krvi v priemere o deväť bodov, čo je zníženie, ktoré zvyčajne človek dosiahne 30-minútovou chôdzou päť dní v týždni. Tento pokles sa rovná tiež účinku niektorých liekov, ktoré slúžia na zníženie krvného tlaku.

Pár MINÚT denne tohto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Systolický krvný tlak naznačuje, aký vysoký tlak krv vyvíja na steny tepien, zatiaľ čo srdce bije. Je to hlavný rizikový faktor pre kardiovaskulárne ochorenia. Z výskumu vyplynulo, že skupina IMST si udržala zlepšenie tlaku až šesť týždňov po ukončení liečby. A čo viac, táto skupina tiež zaznamenala 45-percentné zlepšenie vaskulárnej endoteliálnej funkcie. Zlepšil sa u nich stav tepien a zastavila sa tvorba plakov. Okrem toho markery zápalu a oxidačného stresu, ktoré môžu tiež zvýšiť riziko srdcového infarktu, boli u nich významne nižšie.

Potraviny na predĺženie života

Váš jedálniček by mal byť bohatý na ovocie, zeleninu, orechy, celozrnné výrobky, zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny. Vyhýbať by ste sa mali tučnému červenému mäsu, fast foodom, polotovarom, spracovaným potravinám a jedlám s vysokým obsahom sodíka. Aby bolo srdce zdravé, treba ho podporiť aj pohybom. Nemusíte behať dlhé trate, stačí 30-minútová rezká prechádzka. Váš BMI index by nemal prekročiť hodnotu 24,9. Zabudnúť by ste mali na fajčenie a popíjanie veľkého množstva alkoholu.

Potraviny pre zdravé srdce:

  • losos
  • avokádo
  • tuniak
  • brokolica
  • ružičkový kel
  • bobuľové ovocie
  • olivový olej
  • strukoviny
  • špenát
  • ľanové semienka
  • vlašské orechy
  • ovsené vločky
  • mangold
  • tofu
Viac o téme: SrdceZdravieCvičeniePrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9