ČISTENÍM zubov k BOLESTIAM: Ak mávate PROBLÉMY s chrupom, zrejme robíte túto CHYBU

2021-07-09 06:00:00

Niektorí si myslia, že na odstránenie povlaku je potrebné si poriadne vydrhnúť zuby. Chyba! Silným tlakom si môžete poškodiť sklovinu.

Nesprávna technika poškodzuje zuby

Napriek tomu, že umývanie zubov je samozrejmé, mnohí majú zlú techniku. Buď si chrup umývajú príliš krátko, používajú jednu kefku príliš dlho, iní tlačia na zuby tak silno, že si ich neúmyselne poškodzujú. Sú aj takí, čo vynechávajú ranné umývanie, alebo zabúdajú na medzizubné priestory, ako upozorňuje brightside.me. Ak máte problémy s chrupom, mali by ste sa zamyslieť, či nie je chyba v technike ich umývania. Ako sa môže prejaviť zlé umývanie zubov?

Čítajte tiež: Chorá PEČEŇ trpí potichu: Ak pociťujete tieto BOLESTI, ide o SIGNÁL vášho tela, že je ZLE!

1. Ďasná začínajú ustupovať

Každý zub je chránený sklovinou, ktorú si môžeme nadmerným čistením vážne poškodiť. Prejaví sa sa to tak, že ďasná začnú ustupovať a odhalia korene, čo môže byť veľmi nebezpečné. Zvýši sa tvorba kazov, ohrozené sú koreňové kanáliky, dokonca oslabené zuby začnú vypadávať. Podľa zubných lekárov si približne 15 percent populácie na celom svete poškodilo zuby nadmerným čistením.

2. Zuby sú príliš citlivé

Podobne ako ustupujúce ďasná, zuby môžu tiež citlivo reagovať na nesprávne umývanie. Korene zubov zostanú zlou technikou nechránené. Ak si všimnete, že zuby citlivo reagujú na teplé, či príliš studené nápoje, alebo vás bolia pri hryzení tvrdšieho jedla, mali by ste čo najskôr navštíviť zubára. Tiež si začnite zuby čistiť jemnejším spôsobom.

3. Štetiny zubnej kefky sú opotrebované

Aj samotná zubná kefka môže byť príčinou, prečo máte problémy so zubami. Buď ňou príliš silno tlačíte na zuby, alebo jej štetinky sú príliš tvrdé a poškodzujú chrup. Problémom môže byť aj to, že kefku používate príliš dlho. Mali by ste ju meniť každé tri mesiace.

4. Zuby v blízkosti ďasien nie sú biele a lesklé

Zuby sú pri ďasnách o niečo tmavšie preto, lebo nie sú chránené žiadnou sklovinou. Ak začnú ďasná ustupovať, spodná časť má žltšiu farbu a je vystavená všetkým druhom choroboplodných zárodkov a baktérií. V ohrození tak nie sú len zuby, ale celá ústna dutina.

Ako riešiť problémy so zubami?

Použite zubnú kefku s mäkkými štetinami

Zuby nepoškodzuje iba rýchlosť a sila čistenia, ale aj kvalita zubnej kefky. Prvým krokom je výber mäkkých štetín. Kefku by ste mali držať v 45-stupňovom uhle a začať s čistením jemne zdola nahor. Môžete ju držať nedominantnou rukou, aby ste znížili tlak, ktorý na zuby kladiete.

Vyskúšajte elektrickú zubnú kefku

Jednou z úžasných vlastností mnohých zubných kefiek je, že vás upozornia, keď vyvíjate príliš veľký tlak. Svetlo na ňom sa zmení zo zelenej na červené a začne vydávať iný šum. Nie všetky elektrické zubné kefky tento senzor majú, preto si kúpte takú, ktorá vás na zlé čistenie upozorní.

Zubnú kefku držte iba 3 prstami

Ak budete držať zubnú kefku rovnako ako pero, pomôže vám to vyvinúť správny tlak na zuby. Naopak, keď ju držíte celou dlaňou, môžete ľahko stratiť prehľad o sile a tlačiť viac, ako je potrebné. Všetko závisí od štetiniek kefky. Tie musia byť schopné preniknúť medzi všetky zuby, odstrániť zubný povlak a baktérie.

Uistite sa, že je vaša zubná pasta málo abrazívna

Je dôležitá, aby si zubná pasta plnila svoju úlohu a čistila zuby tak, ako má. Ak je vysoko abrazívna, teda silno brúsiaca, urobí viac škody ako osohu. Poškodzuje zuby tým, že odstraňuje sklovinu. Ako zistíte, že je pasta abrazívna? Vezmite kúsok fólie a natrite na ňu malé množstvo zubnej pasty. Potom ju opláchnite množstvom vody a skontrolujte, či na fólii nezostali nejaké škrabance. Počet škrabancov znamená, ako veľmi je zubná pasta agresívna k vašim zubom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby hygiena prevencia

2021-07-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia