Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otravný PROBLÉM, ktorý mnohým NEDÁ spávať: PRAVDA, čo je za prebdenými nocami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konečne ste sa dostali po náročnom dni do postele, no práve vtedy vás začne svrbieť pokožka. Máte nutkanie poškriabať sa. Ako je to možné, keď doteraz ste s tým počas dňa nemali žiadny problém?

Celý deň ste nepociťovali žiadne svrbenie a keď si ľahnete do postele, pripravení ponoriť sa do ríše snov, tak vás vyruší tento nepríjemný problém. Podľa Joshua Zeichnera, docenta na dermatologickom oddelení a riaditeľa kozmetického a klinického výskumu v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, pocit svrbenia, keď si v noci ľahnete do postele, je častejší, než si myslíte, ako sa uvádza na menshealth.com. Nejde o nič nezvyčajné. Vedci však zatiaľ presne nevedia, prečo sa to deje, hoci majú nejaké odporúčania, ako skrotiť problém, aby ste sa mohli aspoň trochu vyspať.

Čítajte tiež: SLADKÁ pochúťka, ktorá pripraví vaše TELO do PLAVIEK: ZASÝTI a zníži vysoký krvný tlak

Čo za tým môže byť? 

Jedna teória, aj keď to nebolo formálne dokázané, hovorí, že pocit svrbenia, keď idete spať, súvisí s cirkadiánnymi rytmami vášho tela, hovorí Brian Kim, MD, spoluriaditeľ v Centre pre štúdium svrbenia vo Washingtone na Univerzitnej lekárskej fakulte v St. Louis. V ľudskom tele sa v nočných hodinách nachádzajú vyššie hladiny niektorých chemických látok, takže pocit svrbenia môžete pociťovať viac v noci.

Ďalšou teóriou, prečo cítite svrbenie, keď si v noci ľahnete - tiež to nie je vedecky potvrdené - je to, že sa viac sústredíte na to, ako sa fyzicky cítite, hovorí doktor Zeichner. Počas dňa môže rozptýlenie prácou a inými úlohami uľahčiť potlačenie svrbenia.

Otravný PROBLÉM, ktorý mnohým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Svrbenie v noci môže byť len o tom, ako funguje vaša pokožka, hovorí doktor Zeichner. Úroveň hydratácie pokožky zvyčajne klesá popoludní a pokles pokračuje až do večera.

„To znamená, že pokožka je v noci pravdepodobne viac suchá, čo prispieva k narušeniu fungovania kožnej bariéry, vysušeniu, zápalu a svrbeniu,“ upozorňuje odborník.

Ďalšie dôvody

Aby sa zabránilo nepríjemnému svrbeniu a poškriabaniu, odporúča Zeichner nanášať na pokožku pleťové vody alebo zvlhčovače pred spaním. Ak svrbenie zažívajú iba vaše nohy, môžu byť v hre niektoré ďalšie dôvody, napr. „noha atléta“. Ide o slangový výraz, ktorý v lekárskej terminológii znamená kožné choroby vyvolanými hubami, resp. plesňami. Prejavuje sa zápalovou a svrbivou reakciou kože.

Ak máte alergie alebo citlivú pokožku, perte bielizeň a posteľnú bielizeň hypoalergénnym pracím prostriedkom bez vône. Ak však zlyhajú iné možnosti a vy sa stále snažíte vyriešiť svrbenie, navštívte dermatológa, ktorý vám pomôže zistiť príčinu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSvrbenieŠkrabanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9