TIPY, ako sa rýchlo OPÁLIŤ bez spálenia: Zabráni vzniku alergie, RAKOVINY kože a STARNUTIU pokožky

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-24 20:00:00

Zdravé opálenie nikdy nevyjde z módy. Nemusíte sledovať módne odporúčania, stačí vyjsť na slnko a nechať pokožku, aby zhnedla. Čo však znie ako jednoduchá vec, to sa v praxi mení na zložitú úlohu. Ako sa opáliť rýchlo a bez spálenia pokožky?

Pokožka si pamätá, ako ste sa opaľovali. Ak zakaždým odchádzate domov so začervenanou a na dotyk pálivou kožou, o niekoľko rokov vám to môže spočítať. Hrozí rakovina kože a predčasné starnutie pokožky. Ak sa chcete vyhnúť vráskam a hlavne zákernej chorobe, nemusíte si odopierať pobyt na slnku. Stačí len vedieť, ako na to. 

Čítajte tiež: Vplýva na DNA a OCHRÁNI životne dôležitý orgán: NEZNÁME účinky kávy, ktoré vás zaskočia

Používajte krém na opaľovanie so SPF 30

Mal by mať širokospektrálnu UV ochranu najmenej 30, ako radí healthline.com. Nikdy nepoužívajte opaľovací olej, ktorý neobsahuje ochranu pred slnečným žiarením. Taktiež si nezabudnite krém aplikovať 20 minút pred tým, než vyjdete von. SPF 30 je dosť silný na to, aby blokoval UVA a UVB lúče, ale nie zase až tak, aby ste sa neopálili. „Zakryte“ svoje telo množstvom opaľovacieho krému!

Často meňte polohy

To vám pomôže vyhnúť sa spáleniu jednej časti tela.

Jedzte potraviny s betakaroténom

Patrí sem napr. mrkva, sladké zemiaky a kel, ktoré vám môžu pomôcť opáliť sa bez spálenia. Je však potrebný ďalší výskum, no niektoré štúdie ukazujú, že betakarotén môže pomôcť znížiť citlivosť na slnko u ľudí s fotosenzitívnymi chorobami.

Stavte na oleje so SPF

Skúste použiť oleje s prirodzene sa vyskytujúcim SPF. Aj keď by nemali nahradiť normálny krém na opaľovanie, niektoré oleje, ako tie z avokáda, kokosu, maliny a mrkvy, sa dajú použiť na hydratáciu tela a zároveň doplnenie ochrany SPF.

Pozor na melanín

Nezostávajte vonku dlhšie, ako vaša pokožka začne vytvárať melanín. Melanín je pigment zodpovedný za opálenú pokožku. Každý má iný hraničný bod melanínu, čo je zvyčajne 2 až 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby už nebude vaša pokožka v určitý deň tmavšia. Ak sa opálite a prekročíte tento bod, poškodíte svoju pokožku.

Potraviny s lykopénom na tanieri

Jedzte potraviny bohaté na lykopén, ako napr. paradajky, guavu a melón. Malá štúdia z roku 2011 zistila, že lykopén pomáha prirodzene chrániť pokožku pred UV žiarením.

Vyberte si rozumný čas opaľovania

Ak je vaším cieľom rýchlo získať tmavšiu pokožku, slnko je zvyčajne najsilnejšie medzi poludním a 15. hodinou. Nezabúdajte však, že slnko je počas tejto doby najsilnejšie a v dôsledku sily svojich lúčov narobí najviac škody. Je teda pravdepodobné, že v dôsledku tejto expozície si zvýšite riziko rakoviny kože. Ak máte extrémne svetlú pokožku, najlepšie je opaľovať sa ráno alebo po 15:00, aby nedošlo k spáleniu.

Hľadajte tieň

Ak si doprajete prestávky mimo pobytu na slnku, bude menej pravdepodobné, že sa spálite. Vaša pokožka si aspoň oddýchne od intenzívneho tepla.

Pripravte sa skôr, ako sa opálite

Príprava pokožky pred tým, ako vyrazíte von, môže pomôcť k dlhotrvajúcemu opáleniu. Pomôže exfoliácia pokožky. Zbavíte ju odumretých buniek kože, a tak bude vysoká pravdepodobnosť, že sa krásne rovnomerne opálite bez následného odlupovania kože. Ďalším krokom je použitie gélu z aloe vera po opaľovaní. Taktiež prispeje k dlhotrvajúcej bronzovej pokožke!

Fotogaléria


Tagy:
opaľovanie slnko zdravie prevencia

2021-06-24 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia