Stačí LEŽAŤ a vo vašom tele dôjde k určitým ZMENÁM: Toto robí obyčajné OPAĽOVANIE s TUKMI!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-21 06:00:00

Nestihli ste sa dostať pred letom do formy? Vyrazte k vode! Obyčajným opaľovaním sa v ľudskom tele spúšťa proces, ktorý by mohol podporiť chudnutie.

Regulácia tepla a metabolizmus

Ľudia rovnako ako všetky cicavce sú endotermní alebo teplokrvní, čo znamená, že vnútorným mechanizmom regulujú svoju vlastnú telesnú teplotu, ako sa píše na livestrong.com. Keď telo cíti, že sa nachádza v príliš horúcom alebo naopak studenom prostredí, iniciuje určité opatrenia na reguláciu svojej vlastnej teploty. Môže sa to prejaviť napr. triaškou v chladnom prostredí alebo potením v prostredí, kde je vyššia teplota vzduchu. Medzi ďalšie fyzické reakcie na vysoké teploty patrí uvoľnenie svalov, zníženie produkcie adrenalínu a zníženie rýchlosti metabolizmu.

Čítajte tiež: Ak trpíte VYSOKÝM krvným tlakom, spozorujete to na sebe: Najčastejšie MÝTY o hypertenzii!

Metabolizmus je proces, ktorým telo premieňa jedlo na energiu, ktorú dodáva bunkám. Táto energia môže pochádzať z jedla alebo zo zásob uložených v tele ako tuky. Potrebné množstvo energie závisí od úrovne fyzickej aktivity tela. Telo v pokoji však stále spotrebováva minimálnu hladinu energie na udržanie základných telesných funkcií – ide o bazálny metabolizmus (BM).

Keď je telo teplé a v pokoji, BM klesne na nízku hladinu, čo znamená, že spotrebuje menej kalórií, aby mohlo fungovať. Pretože opaľovanie zahŕňa nehybné ležanie na slnku, telo spotrebuje veľmi málo kalórií. O slnení sa teda dá povedať, že spaľuje kalórie vo všeobecnom zmysle len vtedy, keď sa človek hýbe.

Potenciálna výhoda spaľovania tukov

Zatiaľ čo vy si užívate pobyt na slnku, hoci tým nespaľujete kalórie, vyzerá to tak, že sa niečo deje s vašimi tukmi! Existujú určité vedecké dôkazy, že slnečné žiarenie vám pomáha spáliť viac tukov. Výskum publikovaný v časopise Scientific Reports v novembri 2017 dospel k záveru, že slnečné vlnové dĺžky modrého svetla pomáhajú zmenšiť biele tukové bunky umiestnené tesne pod povrchom pokožky.

Zistenie bolo náhodné. Vedci z University of Alberta v Kanade sa rozhodli pomôcť pacientom s cukrovkou 1. typu pokusom o genetické inžinierstvo týchto tukových buniek, aby po vystavení svetlu produkovali inzulín. Avšak odhalili, že vystavenie slnku zmenšilo lipidové kvapôčky v tukových bunkách pod kožou a spôsobilo, že tieto bunky ukladali menej tuku. Vedci však tiež poznamenali, že v tejto oblasti je potrebné vykonať ďalšie štúdie, a že zatiaľ nepoznajú intenzitu ani trvanie slnečného žiarenia potrebného na aktiváciu tohto procesu.

Opaľovanie a ďalšie zdravotné faktory

Okrem chudnutia emá opaľovanie aj ďalšie účinky na zdravie. Slnečné svetlo pomáha telu vytvárať vitamín D, dôležitú živinu, ktorá pomáha telu vstrebávať vápnik a podporuje zdravé kosti a kĺby. Niektoré výskumy, vrátane štúdie z októbra 2013 v International Journal of Epidemiology tiež spájajú vitamín D s lepším zdravím srdca. Taktiež existujú dôkazy, že vystavenie slnečnému žiareniu môže znížiť riziko pre určité typy rakoviny. Štúdia z februára 2014 publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zistila, že slnečné žiarenie znižovalo riziko rakoviny prsníka, zatiaľ čo výskum zverejnený v apríli 2015 v časopise Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology prišiel na to, že slabé slnečné svetlo súvisí s vyšším rizikom rakoviny pankreasu.

Dlhodobé vystavenie slnečnému ultrafialovému žiareniu však so sebou nesie aj zdravotné riziká vrátane zvyšovania pravdepodobnosti rakoviny kože. Aby sa pomohlo znížiť toto riziko, American Cancer Society odporúča, aby ste vždy, keď plánujete byť na slnku, nanášali na telo širokospektrálne krémy na opaľovanie (ktoré chránia pred UVA aj UVB lúčmi) s SPF 30 alebo vyšším, a to najmenej každé dve hodiny.

Fotogaléria


Tagy:
opaľovanie zdravie chudnutie tuky slnečné žiarenie

2021-06-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia