V zápale vášne nezabúdajte na tieto VECI: Pravidlá po SEXE, ktoré vás ušetria bolestí!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-11 06:00:00

Hlavne väčšina žien vie, že po sexe treba zmobilizovať sily, vstať a urobiť určité preventívne opatrenia kvôli zníženiu riziku niektorých chorôb a infekcií. No je to skutočne potrebné?

Ak sa nad tým zamyslíte, kvôli bozkávaniu, poteniu a ostatným telesným tekutinám, ktoré sa objavujú pri pohlavnom styku, je sex vo svojej podstate nepríjemný. Niektorí majú tendenciu si to po príjemnom akte rovno namieriť do kúpeľne. Ukázalo sa však, že to nie je nevyhnutné. 

Čítajte tiež: ODDIAĽTE prvé ŠEDINY a užívajte si krásnu farbu hrivy: Táto STRAVA zabráni striebru vo vlasoch!

Certifikovaná sexuálna pedagogička z Los Angeles Anne Hodderová to potvrdzuje: „Nie sú známe žiadne zdravotné dôvody, prečo by niekto potreboval špeciálnu hygienickú rutinu po sexe.“

Závisí to samozrejme aj od toho, čo sa stane počas sexu, od vašich hygienických preferencií a rizika infekcie. Aj keď zjavne neexistuje žiadny lekársky dôvod, aby ste po sexe vyskočili do sprchy, stále je dobré mať na pamäti určitú prevenciu.

Tu sú odpovede na niektoré hygienické otázky po sexe, ako sa uvádza na healthline.com:

1. Čo robiť s intímnymi partiami po sexe?

Pokiaľ ide o hygienické čistenie pošvy, nič také neexistuje. Vagína je totiž dokonale schopná sa po sexe vyčistiť sama, aj keď sú vo vnútri spermie. Navyše, hygiena tejto intímnej partie môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

„Nikdy nepoužívajte výrobky, ktoré deklarujú, že‚ čistia pošvu, najmä žiadne výplachy,“ prízvukuje Hodderová. "Vagína je nádherný biologický stroj a nie je absolútne žiadny dôvod k tomu, narušiť jej proces (alebo mikrobióm vo vnútri vagíny) mydlami, sprejmi alebo inými výrobkami."

Nechajte to všetko na vagínu, ktorá vykoná samočistiaci proces. Ak sa predsa len cítite nepohodlne „tam dole“, majte po ruke neparfumované detské obrúsky alebo môžete použiť teplú vodu. Ak ste náchylní na podráždenie, infekcie močových ciest (UTI) alebo kvasinkové infekcie, jemné opláchnutie je v poriadku.

"Neublíži, ak by ste si pošvu opatrne umyli teplou vodou," hovorí Hodderová.

2. Je toaleta po sexe nevyhnutná?

Mohlo by ísť o ďalší spôsob, ako pomôcť znížiť pravdepodobnosť vaginálnej infekcie a infekcie močových ciest. Hoci žiadne štúdie nepreukazujú dôkazy o tom, veľa ľudí prisahá na jeho účinky. Teória je taká, že keď sa vaše telo zbavuje tekutín, môžu sa vyplaviť aj všetky baktérie, ktoré sa mohli dostať do močovej trubice počas sexu.

Napriek tomu nemusíte hneď utekať na záchod, akonáhle máte po sexe. Podľa Hodderovej to má čas a po príjemnom akte môžete ešte odpočívať v posteli. Ak pôjdete na toaletu v primeranom čase, t.j. približne 30 minút po pohlavnom akte, vaša močová trubica by mala byť v poriadku.

3. Čo po análnom sexe?

Análny sex môže spôsobiť mikroskopické slzy vášho zvierača. Ak sa baktérie z konečníka (vrátane fekálnych látok) dostanú do týchto sĺz, môže to spôsobiť infekciu. Ak ste mali análny sex, hneď sa osprchujte. Opláchnite si tiež oblasť genitálií, aby ste sa zbavili akýchkoľvek pretrvávajúcich baktérií.

U mužov s penisom s predkožkou, stiahnite ju, aby ste mohli vyčistiť celú hlavu penisu. Je bežné, že sperma vysuší pokožku alebo sa pod ňou zachytia baktérie. Ženy by mali jemne natiahnuť pošvové záhyby a vyčistiť ich zdvihnutím klitorisovej kukly smerom k pupku. Používajte teplú vodu a jemné mydlo alebo čistiace obrúsky. Dajte si pozor, aby sa mydlo nedostalo do pošvovej oblasti.

4. Ako správne čistiť sexuálne hračky?

Ak vy a váš partner používate sexuálne hračky, mali by ste si byť istí, že ste ich po sexe dôkladne vyčistili. Nielenže tým odstránite všetky baktérie a zaistíte, že sú pripravené na ďalšie používanie, ale zostanú v špičkovej forme a dlho vydržia.

Každá sexuálna hračka má konkrétne pokyny v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobená, a od toho, či má alebo nemá motor alebo batérie,“ hovorí Hodderová. „Silikónové výrobky tvrdené platinou (bez motorov) je možné variť alebo vložiť do umývačky riadu. Výrobky, ktoré sú označené ako 100-percentne vodotesné, je možné umývať tekutým antibakteriálnym mydlom a teplou vodou. Výrobky odolné voči vode sa dajú čistiť rovnakým spôsobom, určite ich však neponárajte do vody.“

Ak sexuálna hračka nemá štítok s pokynmi na jej čistenie, umyte tú časť výrobku, ktorá prišla do styku s telesnými tekutinami alebo pokožkou, tekutým antibakteriálnym mydlom a špongiou namočenou v horúcej vode. 

Aby sex bol hygienický

Potrpíte si na hygienu? Majte po ruke v spálni určité predmety pre ľahší a bezproblémový sex:

  • Uteráky – položte ich na posteľ alebo iný povrch, kde sa oddávate s partnerom milostným radovánkam, aby ste zebezpečili, že pot alebo iné telesné tekutiny nezanechajú škvrny.
  • Neparfumované detské obrúsky – skvelé na utieranie sa po sexe alebo zbavenie sa akýchkoľvek telesných tekutín.
  • Chrániče matracov - ak máte obavy z potu alebo iných telesných tekutín presakujúcich cez plachty a do matraca, chránič matraca vám môže vytvoriť bariéru.
  • Deodorant alebo sprej na telo - obavy z potenia zaženiete dezodorantom alebo sprejom na telo, ktorý vám môže pomôcť eliminovať akýkoľvek zápach po sexe. Nedávajte si ich však na genitálie.

Nezabúdajte aj na pohár vody, ktorý by ste mali mať nablízku. Všetok pot a strata tekutín počas sexu môžu spôsobiť zvýšený smäd.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex hygiena prevencia

2021-06-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia