Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ODBORNÍCI upozorňujú na jeden z najväčších MÝTOV v lete: Dôvod VRÁSOK a chýbajúceho kolagénu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Málokto dnes vyjde v teplom a horúcom počasí von bez použitia opaľovacieho krému s ochranným faktorom. Takmer nikto ho však nepoužije aj vtedy, ak je v interiéri. Chyba!

V roku 2015 sa v Národnom prieskume o zdraví zistilo, že 71 percent Američanov má na sebe krém na opaľovanie takmer vždy, keď idú von a je slnečno a teplo. Podľa recenzie z novembra 2011 v časopise Journal of the American Academy of Dermatology to predstavuje nárast z asi 30 percent v roku 2005. 

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na jún 2021: U týchto ZNAMENÍ môže STRES prerásť do zdravotných ŤAŽKOSTÍ!

Hoci ide o dobrú správu a čoraz viac ľudí, nielen v USA, si uvedomuje následky ignorovania opaľovacieho krému, stále sú tu určité medzery. Množstvo ľudí totiž žije vo viere, že sa bez nich zaobídu vtedy, ak sa vyskytujú v interiéroch, ako sa uvádza na livestrong.com. 

„UV žiarenie zo slnka môže preniknúť do väčšiny okien domu a automobilov,“ hovorí Oma Agbaiová, MD, odborná asistentka pre dermatológiu a riaditeľka multikultúrnej dermatológie a porúch vlasov na Kalifornskej univerzite v Davise. 

Čo to znamená? Aj keď ste za zatvorenými dverami, lúče svetla môžu vašej pokožke ublížiť. Navyše, ak vás pandémia koronavírusu donútila pracovať z domu, je pravdepodobné, že trávite viac času v interiéroch! Čo sa však skutočne stane, ak sa vykašlete na krém s ochranným faktorom, keď ste vo vnútri? Má to skutočne taký veľký vplyv na vaše zdravie a vzhľad? Dermatológovia vyšli s pravdou von!

Len čiastočná ochrana pred slnkom

Existujú dva typy ultrafialového žiarenia: UVA a UVB lúče. 

ODBORNÍCI upozorňujú na jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každý z nich preniká do rôznych úrovní pokožky a ovplyvňuje rôzne štruktúry pokožky,“ hovorí doktor Agbaiová.

Podľa Americkej rakovinovej spoločnosti sa lúče UVB zameriavajú na povrchové vrstvy pokožky. Poškodzujú DNA pokožky, sú hlavnou príčinou spálenia a spôsobujú väčšinu rakovín kože. Dobrou správou je, že štúdie zverejnenej v Photodermatology Photoimmunology a Photomedicine zo septembra 2009 odhalila, že okenné sklo filtruje smrtiace UVB lúče. Avšak, okná nie sú príliš účinné pri blokovaní UVA lúčov, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev kože. Rovnaká štúdia prišla na to, že 74 percent UVA lúčov sa prenáša cez sklo.

UVA žiarenie je zodpovedné nielen za rakovinu kože, ale aj za degradáciu kolagénu, ktorá vedie k starnutiu,“ hovorí dermatológ na dermatologickej klinike Duke, MUDr. Tarannum Jaleel, MD.

Tieto lúče prenikajú do dermis, poškodzujú kolagén a elastín a spôsobujú zrýchlené starnutie. Výsledkom je ochabnutá pokožka, vrásky, hyperpigmentácia a pod. 

Daň si vyberá aj interiérové ​​osvetlenie

Nebezpečenstvo pre vašu pokožku predstavuje nielen slnečné žiarenie. Modré svetlo z horných LED svetiel a elektronických zariadení (napríklad vášho telefónu, notebooku a televízie) môže tiež spôsobiť hotovú katastrofu!

Preniká do pokožky a zvyšuje tvorbu voľných radikálov, ktoré rozkladajú kolagén a elastín, čo vedie k predčasnému starnutiu,“ hovorí doktor Agbaiová.

Štúdia z decembra 2018 v časopise Journal of Biomedical Physics & Engineering naznačuje, že už jedna hodina vystavenia modrého svetla môže spôsobiť poškodenie kože.

Áno, opaľovací krém by mal mať zelenú

To, že sa zdržiavate v domácnosti, ešte neznamená, že ste proti slnečnému žiareniu úplne v bezpečí. Navyše, nielen vaša tvár krém s ochranným faktorom vyžaduje, ale aj celá odkrytá pokožka.  

„Naneste krém na tvár, uši, krk, hrudník a paže, ak sú odhalené,“ hovorí doktorka Agbaiová. „Dajte si toľko krému, aby ste vytvorili na pokožke film, ktorý musíte votrieť.“

Dôležitý je typ použitého slnečného blokovania.

ODBORNÍCI upozorňujú na jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Noste širokospektrálny opaľovací krém so SPF najmenej 30, ktorý blokuje UVB aj UVA lúče a poskytuje čiastočné krytie proti modrému svetlu,“ hovorí Dr. Agbaiová . „Opaľovacie krémy, obsahujúce oxid železitý, poskytujú úplnu ochranu pred modrým svetlom, a preto sa odporúčajú ľuďom s poruchami hyperpigmentácie, ako je solárny lentigos alebo melazma.“ 

Ak budete tráviť čas vonku, zamerajte sa na opätovné nanášanie opaľovacieho krému každé dve hodiny, ako radí Nadácia pre rakovinu kože. Avšak, malá štúdia z novembra 2018 v časopise Journal of Dermatological Treatment naznačuje, že ak ste v interiéri, nemusíte to robiť tak často. Dvadsiati účastníci štúdie, ktorí pracovali v interiéri, si ráno dali jeden gram opaľovacích krémov a po osemhodinovom pracovnom dni s minimálnym vonkajším časom sa opaľovací krém znížil iba o 28 percent.

Ako chrániť pokožku v interiéroch?

Vyhýbanie sa priamemu slnečnému žiareniu zníži vystavenie UVA, hovorí doktorka Agbaiová. Ak z okna prúdia slnečné lúče, zatiahnite rolety alebo choďte do inej miestnosti, kým zapadne slnko.

Aby ste zabránili škodlivým účinkom modrého svetla, vyberte žiarovky označené skôr ako „teplá biela“ ako „studená biela“ alebo „denné svetlo“. Zvážte zakúpenie filtra modrého svetla pre počítač, aby ste obmedzili množstvo emitovaného modrého svetla, a stiahnite si aplikáciu filtra modrého svetla, ktorá zafarbí obrazovku vášho telefónu tak, aby modré svetlo neutralizovala.

Je teda veľmi zlé, ak si nedáte opaľovací krém i keď ste v prostredí domova? Nejde o nič strašné, no nie je to úplne bez následkov. 

 „Na základe toho, čo už vieme, môže svetlo z elektronických obrazoviek a UVA žiarenie cez okno pôsobiť na vašu pokožku,“ upozorňuje doktorka Agbaiová. „Nosenie opaľovacích krémov vo vnútri je pomerne dôležité pre zaistenie bezpečnosti a minimalizovanie rakoviny kože - najmä v dnešnej dobe, keď ľudia trávia viac času v domácich kanceláriách.“

Na stupnici rizika 1 - 10, kde 10 predstavuje pobyt človeka vonku počas horúceho dňa bez použitia ochranného krému, je ignorácia ochrany pokožky v interiéri 4 alebo 5. Opaľovací krém vás udrží zdravých a mladistvých, pritom aplikácia trvá len pár minút. Kde je potom problém? Choďte do toho!

Viac o téme: OpaľovanieZdraviePokožkaOpaľovací krémSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9