Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obľúbená činnosť na ODDYCH so skrytým účinkom na MOZOG: Priblíži vás k DEMENCII!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ide o neškodný spôsob ako tráviť voľný čas. Človek pri tom zrelaxuje a uvoľní sa. Málokto však vie, čo sa deje s mozgom, zatiaľ čo vy oddychujete a sledujete svoj obľúbený seriál.

Zdravý mozog bez televízora

Pozeranie televízie často a dlhší čas môže mať negatívne následky na mozgovú funkciu. Vedci zistili, že ľudia v strednom veku, ktorí vo veľkej miere venovali čas tejto činnosti, zaznamenali v neskoršom živote zníženie kognitívnych schopností. Ako sa píše na livescience.com, zároveň mali nižší objem šedej hmoty v mozgu v porovnaní s ľuďmi, ktorí len zriedkavo sledovali televíziu. 

Čítajte tiež: OCHRANA telesných ORGÁNOV vďaka bežnej PRÍLOHE k mäsu: Vnútornosti v KONDÍCII!

Šedá hmota sa podieľa na mnohých mozgových funkciách vrátane kontroly svalov, zraku, sluchu a rozhodovania. Podľa vedcov je sledovanie televízie rovnako škodlivé ako sedavý životný štýl. Ten sa spája s niekoľkými zdravotnými problémami vrátane zvýšeného rizika srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky 2. typu a predčasnej smrti. 

„Vzhľadom na to, že demencia často postihuje ľudí v strednom veku, je na mieste v tomto veku obmedziť sledovanie televízie, aby sa podporilo zdravé starnutie mozgu,“ konštatoval hlavný autor štúdie Ryan Dougherty.

Nestimulačné sedavé aktivity, ako je sledovanie televízie, sa spájajú s väčším rizikom rozvoja kognitívnych porúch. 

Obľúbená činnosť na ODDYCH
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Na druhej strane, kognitívne stimulujúce sedavé aktivity ako čítanie, zlepšujú poznanie a znižujú pravdepodobnosťou demencie,“ doplnil.

Väčší pokles kognitívnych funkcií

Štúdia, ktorú viedol odborný asistent lekárskych vied a epidemiológie na Kolumbijskej univerzite Priya Palta, analyzovala informácie od 10 700 dospelých osôb. Vedci sa zamerali na výsledky kognitívnych testov účastníkov, ktoré zahŕňali testy pamäte a jazykové zručnosti. Výskumníci tiež skúmali, akou rýchlosťou spracováva mozog informácie. Odhalili, že ľudia, ktorí v strednom veku hlásili, že sa venujú sledovaniu televízie príliš často, zaznamenali počas 15 rokov o 7 percent väčší pokles kognitívnych funkcií. Ďalšia štúdia, ktorú viedol profesor epidemiológie Kelley Pettee Gabriel, analyzovala informácie od asi 1 600 účastníkov. Vedci sa zamerali na výsledky ich MRI vyšetrení. Výskum ukázal, že tí, ktorí sa venovali tejto činnosti príliš často, mali oveľa nižší obsah šedej hmoty. 

„Obmedzenie pozerania televízie je skvelým krokom, ako pozitívne zmeniť životný štýl a podporiť optimálne zdravie mozgu,“ zhodujú sa vedci.

Obmedzenia štúdie

Na potvrdenie týchto výsledkov je potrebný ďalší výskum. Aj keď vedci zohľadnili niektoré faktory, ktoré môžu ovplyvňovať zdravie mozgu vrátane veku, úrovne vzdelania a prítomnosti určitých génov spojených s rizikom Alzheimerovej choroby, nepýtali sa na presný čas strávený pred televízorom. Štúdie sa tiež opierali o informácie účastníkov, ktoré nemusia byť spoľahlivé. Podľa vedcov tiež nie je jasné, či je za tým len dlhé vysedávanie pred televízorom, alebo tu hrajú úlohu aj iné faktory spojené s touto činnosťou, napríklad zvýšená konzumácia potravy.

Viac o téme: ZdravieMozogPrevenciaTelevízia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9