Zdravá ochrana alebo nepriateľ? OPAĽOVACIE krémy s desivou ZLOŽKOU, z ktorej sa vyrábajú PESTICÍDY

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-04 12:00:00

Nezávislé laboratórium, ktoré prišlo na toto zistenie, vyzýva Americkú správu potravín a liečiv (FDA), aby opaľovacie krémy s obahom tejto látky stiahla z trhu.

Testovacie laboratórium zistilo prítomnosť chemickej látky benzén, čo je známy ľudský karcinogén, až v 78 výrobkoch na ochranu proti slnečnému žiareniu, ako sa uvádza na livescience.com. V súčasnosti žiada Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby tieto výrobky stiahol.

Čítajte tiež: MENEJ časté PRÍZNAKY zákerného ochorenia: Aj takto môže PANKREAS kričať o pomoc!

Znepokojujúce množstvo chemikálie

Laboratórium Valisure kontroluje kvalitu liekov a zdravotníckych výrobkov. Spoločnosť nedávno testovala takmer 300 krémov na opaľovanie a podľa jej vyhlásenia až 27% z nich obsahuje benzén. Štrnásť výrobkov (5%) obsahovalo benzén v koncentráciách vyšších ako 2 časti na milión (ppm), čo je odporúčaný limit FDA pre benzén v medicínskych liekoch, ktoré sa bez tejto látky nedajú vyrobiť.

„Prítomnosť tohto známeho ľudského karcinogénu vo výrobkoch, všeobecne odporúčaných na prevenciu rakoviny kože, ktoré pravidelne používajú dospelí aj deti, je veľmi znepokojujúca,“ uviedol vo vyhlásení David Light, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Valisure.

Benzén je podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bezfarebná alebo svetlo žltá kvapalina, ktorá sa tvorí prirodzene, ale je tiež produkovaná ľudskou činnosťou. Napríklad emisie z automobilov a spaľovanie uhlia a ropy môžu uvoľňovať túto látku do ovzdušia. Chemikália sa podľa CDC tiež používa na výrobu niektorých plastov, gumy, farbív, čistiacich prostriedkov, liekov a pesticídov.

Vystavenie vysokým hladinám benzénu spôsobuje rakovinu u ľudí, najmä rakovinu krvi, vrátane leukémie. Americká správa pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci obmedzuje podľa Americkej rakovinovej spoločnosti expozíciu na pracovisku benzénu vo vzduchu na 1 ppm v priemere za deň a maximálne 5 ppm počas 15 minút. Agentúra na ochranu životného prostredia obmedzuje benzén v pitnej vode na 0,005 ppm alebo 5 častíc na miliardu (ppb), čo je tiež limit pre balenú vodu.

FDA tvrdí, že benzén by sa nemal používať na výrobu farmaceutických výrobkov s výnimkou zvláštnych okolností, najmä ak je jeho použitie nevyhnutné. V týchto prípadoch by hladiny benzénu mali byť obmedzené na 2 ppm, „pokiaľ to nie je opodstatnené“, tvrdí FDA. Na začiatku pandémie COVID-19, keď bol nedostatok dezinfekčných prostriedkov na ruky, FDA dočasne povolila, aby dezinfekčné prostriedky na ruky obsahovali až 2 ppm benzénu. Avšak v marci 2021 spoločnosť Valisure oznámila, že v takmer dvoch desiatkach výrobkov na dezinfekciu rúk detekovala benzén nad túto hladinu, pričom najmenej jeden z nich bol neskôr stiahnutý.

Požadujú o stanovenie limitu hladín chemikálie v krémoch

Na základe nových poznatkov o obsahu benzénu v opaľovacích krémoch spoločnosť požiadala FDA, aby stiahla 78 výrobkov a vykonala vlastné skúmanie týkajúce sa výroby týchto výrobkov. Takmer všetky zo 14 ochranných krémov s obsahom benzénu nad 2 ppm boli spreje, no chemikália sa objavila aj v pleťových vodách a géloch na opaľovanie.

Aj keď FDA tvrdí, že benzén by sa nemal používať na výrobu liekov, agentúra nedefinuje konkrétny limit pre lieky ako opaľovací krém (FDA reguluje opaľovací krém ako voľne predajný liek.). Limit 2 ppm sa vzťahuje iba na „zvláštne okolnosti“ uvedené v agentúre. Spoločnosť Valisure preto vyzýva agentúru FDA, aby v štandardných situáciách stanovila limitnú hladinu benzénu v krémoch na opaľovanie a iných liekových výrobkoch a stanovila limit pre expozíciu v jednom dni.

Pretože benzén nebol zistený vo väčšine krémov na opaľovanie testovaných spoločnosťou Valisure, spoločnosť tvrdí, že použitie benzénu v krémoch na opaľovanie nie je „nevyhnutné“ a nemalo by byť povolené žiadne zistiteľné množstvo chemikálie.

„Je veľmi dôležité, aby regulačné agentúry riešili kontamináciu benzénom v opaľovacích krémoch, aby sa všetci jedinci cítili pri používaní opaľovacích krémov v bezpečí,“ uviedol vo vyhlásení Dr. Christopher Bunick, docent dermatológie na Yale University.

Vo vyhlásení poskytnutom portálu Live Science FDA uviedla, že to skúma.

"FDA berie vážne akékoľvek obavy o bezpečnosť výrobkov, ktoré regulujeme, vrátane krémov na opaľovanie. Zatiaľ čo agentúra hodnotí predloženú petíciu občanov, budeme naďalej monitorovať trh s krémami a výrobné úsilie, aby sme pomohli zaistiť dostupnosť bezpečných krémov na opaľovanie pre spotrebiteľov v USA," uvádza sa vo vyhlásení. 

Krémy na opaľovanie sú stále bezpečné

Zistenia neznamenajú, že by ľudia mali prestať používať krémy na opaľovanie, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine kože, uviedol Bunick.

Mnoho výrobkov na ochranu proti slnečnému žiareniu testovaných spoločnosťou Valisure nebolo kontaminovaných benzénom. Tieto výrobky sú pravdepodobne bezpečné a mali by sa naďalej používať spolu s vhodnými klobúkmi a slnečným ochranným odevom na zníženie rizika rakoviny kože,“ uviedol Bunick.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chemikálie benzén opaľovacie krémy

2021-06-04 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia