Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OCHRANCA v podobe obyčajného pohára s MLIEKOM: Veľký potenciál pre SRDCE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pohár mlieka denne zabráni chorobám srdca! Nová štúdia zistila, že pravidelní konzumenti tohto mliečneho nápoja majú vďaka tomu znížené riziko koronárnych chorôb alebo cievnych mozgových príhod až o 14%.

Prišla na to globálna štúdia, podľa ktorej naše srdce vo veľkom profituje z mlieka. Aby toho nebolo málo, konzumenti mliečneho nápoja majú tiež nižšiu hladinu cholesterolu, ktorá môže blokovať tepny a viesť k infarktu alebo mŕtvici.

Čítajte tiež: Záhada krvných ZRAZENÍN po VAKCÍNACH rozlúštená? Vedci už vedia, čo je za tým a ako tomu ZABRÁNIŤ

Nižšie riziko srdcových chorôb

Vedci študovali zdravotné informácie dvoch miliónov Britov a Američanov a zistili, že ľudia s genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje konzumovať veľké množstvo mlieka, boli menej náchylní na kardiovaskulárne ochorenia. Nové odhalenie prichádza s pribúdajúcimi dôkazmi, ktoré ukazujú, že mliečne výrobky môžu byť skutočne prospešné pre ľudské zdravie. Predchádzajúce štúdie pritom hovoria o opaku, podľa nich sú mliečne výrobky zlé, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Profesor Vimal Karani, hlavný autor a odborník na výživu na univerzite v Readingu, uviedol: „Zistili sme, že medzi účastníkmi s genetickými variáciami, ktoré sme spájali s vyšším príjmom mlieka, boli ľudia s vyšším BMI, telesným tukom, ale čo je dôležité, mali nižšiu hladinu dobrého a zlého cholesterolu. Odhalili sme tiež, že osoby s genetickou variáciou mali významne nižšie riziko srdcových chorôb. To všetko naznačuje, že zníženie príjmu mlieka nemusí byť potrebné na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.“

OCHRANCA v podobe obyčajného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzinárodnému tímu sa nepodarilo nájsť súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou mlieka a zvýšenou hladinou cholesterolu.

Keď tím vedcov zhromaždil údaje zo štúdie UK Biobank z roku 1958 a štúdie Health and Retirement z USA, zistil, že tí, ktorí vypili viac mlieka, mali nižšiu hladinu tukov v krvi. Autori však zistili, že pravidelní konzumenti majú všeobecne vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) v porovnaní s konzumentmi iných druhov mlieka.

Nezvyšuje cukrovku

Vedci z rôznych univerzít sa pozreli na variáciu génu pre laktázu spojenú s trávením mliečnych cukrov, ktorá je známa ako laktóza. Tých, ktorí nesú variant, možno identifikovať ako konzumentov väčšieho množstva mlieka. Aj keď obezita, cukrovka a ďalšie stavy, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, majú tiež vzťah k nadmernej konzumácii mliečnych výrobkov, profesor Karani uviedol, že neexistujú dôkazy o tom, že vyšší príjem mlieka zvyšuje šance na cukrovku.

O mlieku je už dlho známe, že pomáha budovať zdravie kostí a dodáva telu podporu vitamínov a bielkovín. Najnovšie poznatky boli zverejnené v medzinárodnom vestníku obezity.

Viac o téme: ZdravieMliekoSrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9