Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Robí vám turecký sed PROBLÉM? Ak takto neviete sedieť, môže ísť o SIGNÁL nepríjemného stavu v tele!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako malé deti sme v tej polohe často sedávali. Teraz? Pre niektorých nie je pohodlná, ba dokonca až nemožná. Tí, ktorí majú problémy sadnúť si do tureckého sedu, by mali byť v pozore. Telo sa im tým snaží niečo naznačiť.

Skúšali ste sedieť so skríženými nohami, no bolo to pre vás náročné, ba priam nemožné? Ako sa píše na livestrong.com, je to pravdepodobne preto, že ste momentálne menej fyzicky aktívni, alebo máte sedavé zamestnanie. 

Čítajte tiež: Záhada krvných ZRAZENÍN po VAKCÍNACH rozlúštená? Vedci už vedia, čo je za tým a ako tomu ZABRÁNIŤ

„Keď nemáte dostatok pohybu, kolená a kĺby sú stuhnuté a vy sa oveľa horšie hýbete,“ konštatovala fyzioterapeutka Sarah Duvallová.

Skrátené šľachy a svaly obmedzujú váš pohyb a vy zrazu zistíte, že už nie ste tak ohybní, ako kedysi a aj obyčajný predklon vám robí problém. Podľa Duvallovej práve turecký sed je skvelý spôsob, ako rozhýbať telo.

„Ak budete takto sedávať, dôkladne si pretiahnete svaly nôh, otvoria sa vám bedrá a uvoľnia väzy kolien,“ vysvetlila Duvallová.

Podľa nej dôvodov, prečo si takto neviete sadnúť, môže byť niekoľko. 

1. Máte zlú mobilitu bedrového kĺbu

„Aby ste mohli pohodlne sedieť v tejto polohe, vaše bedrá musia byť v pohode,“ konštatovala Duvallová.

Ak sa vám to nedarí, problém bude pravdepodobne v stehenných kostiach a bedrách, ktoré treba správne rozhýbať. Slúži na to jogová pozícia Pigeon, alebo strečing. 

Pozícia Pigeon

Začnite pózou Pes smerujúcim nadol. Vaše ruky a nohy sú na zemi, boky smerujú nahor. Pomaly ohnite ľavé koleno a pohnite s nohou dopredu, koleno by malo byť položené za ľavým zápästím. Pravý bok tlačte dozadu, roztiahnite prsty na nohách a zatlačte do hornej časti pravej nohy. Uistite sa, že ľavé koleno je umiestnené mimo bedra. Rukami kráčajte čo najviac dopredu, zaprite sa do nich. Držte túto pózu na 10 nádychov, potom nohy vymeňte.

Pozícia Pigeon. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Pozícia Pigeon. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Strečing na väčšiu flexibilitu

Chyťte medicinbal a ľahnite si na podložku. Ak nemáte doma loptu, stačí vám vankúš, alebo zrolovaný uterák. Pokrčte kolená a vložte loptu medzi ne. Stlačte vnútorné stehná a potom uvoľnite ľavé bedro, nasleduje opäť zatlačenie stehnami a uvoľnenie pravého bedrového kĺbu. Boky sa nesmú hýbať. Pohyb by nemal vychádzal z chrbta, ale skôr z vnútra bedrového kĺbu.

2. Problém v sedacom svale

Aj keď môžete pociťovať bolesť v kolenách, je dosť možné, že problém pramení v inej časti tela. 

„Najčastejšie ide o oslabené sedacie svaly, ktoré spôsobujú bolesť a problémy v kolene, vrátane degenerácií menisku, opuchy a dokonca aj artrózu,“ hovorí Duvallová.

Keď je klenba chodidla slabá, má tendenciu sa dostať dovnútra, svaly na dolných končatinách sa začnú skracovať a problém je na svete. Glutety a hlboké rotátory bedrového kĺbu poskytujú vonkajšiu rotáciu stehnovej kosti. Ak sú oslabené, stehná sa môžu prepadnúť dovnútra a kolená začnú trpieť. Akým cvikom predídete tomuto problému? Môžete precvičovať aj ráno v sprche.

Aktivácia klenby

Tento cvik sa precvičuje naboso. Roztiahnite prsty na nohách. Potom zapojte svaly na chodidlách. Predstavte si, že zdvíhate klenbu, no zároveň palcom na nohe tlačte do zeme.

Spevnenie sedacieho svalu

Začnite tým, že si ľahnete na brucho s rukami založenými pred sebou a kolenami ohnutými približne na 90 stupňov, vaše päty smerujú nahor. Stiahnite zadok a vydržte 3 sekundy, potom uvoľnite. Opakujte 20-krát.

3. Máte oslabené svaly panvového dna

V oblasti panvy sa nachádzajú močové cesty, reprodukčné orgány aj časť tráviacej sústavy. Preto je nevyhnutné, aby panvové dno nebolo oslabené. Najčastejším prejavom toho, že sú povolené, je znížená funkčnosť zvieračov. Často sa však dostavia bolesti chrbta a brucha, pretože dôjde k narušeniu oporného systému.

Ako uvoľniť napäté svaly panvového dna?

Pozícia Happy baby

Ľahnite si na chrbát a pokrčte na široko kolená. Rukami chyťte stred chodidiel. Paže sú vystreté, pohyb vychádza z ramien. Vaše holene by mali byť kolmé na podlahu. Jemne potiahnite nohy a kolená posuňte k podpazušiu. Vydržte 15 hlbokých nádychov a uvoľnite sa.

Pozícia Happy baby. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Pozícia Happy baby. (FOTO: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: ZdraviePrevenciaTurecký sed
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9