Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena TESTOVALA na vlastnej koži OLEJ z ryžovej vody: Pozrite sa, ako DOPADOL experiment!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Olej z ryžovej vody pomáha hydratovať a rozjasniť pokožku a môže dokonca pomôcť pri obmedzení tvorby akné. To sa objavuje nielen v dôsledku pôsobenia hormónov v období puberty, ale aj v dôsledku stresu.

Účinky oleja z ryžovej vody vyskúšala na vlastnej koži redaktorka portálu thehealthy.com Kim Bussingová. Aplikovala si ho šesť mesiacov.

„Posledný rok bol taký... dosť stresujúci. Prinajmenšom. Moja tvár potrebovala serióznu očistu, aby som sa zbavila vyrážok a škvŕn,“ hovorí.

Čítajte tiež: NEŽIADÚCE reakcie po podaní VAKCÍNY proti covidu: Týka sa to hlavne týchto ľudí!

Vyskúšala viacero kozmetických prípravkov, no nedostavili sa želané výsledky. Potom sa dopočula o ryžovej vode a o oleji z nej. Rozhodla sa dať tejto novinke šancu.

Čo je to ryžová voda?

Ľahko si ju vyrobíte aj doma. Stačí dať uvariť poriadne prepláchnutú ryžu do väčšieho množstva vody, po uvarení ju sceďte a získate mliečnu tekutinu. Ukázalo sa, že obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny, ktoré poskytujú pokožke a vlasom výbornú výživu. Pred použitím na pleť a vlasy je však vhodné ju zriediť, lebo je silne koncentrovaná. Kozmetické firmy to využili tak, že do svojich výrobkov zapracovali ryžovú vodu.

„Ryžová voda sa bežne používa pre svoje jemné hydratačné a protizápalové účinky. Je to skvelá ingrediencia pre ľudí, ktorí majú suchú alebo citlivú pokožku, ale možno ju použiť na každý typ pleti,“ hovorí riaditeľ kozmetického a klinického výskumu a odborný asistent dermatológie v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, dr. Joshua Zeichner.

O výhodách ryžovej vody pre tvár nie je veľa výskumov. Pred tým, ako bude možné s istotou povedať, či (alebo ako) môže ryžová voda zlepšiť pokožku, budú musieť vedci vykonať ešte ďalšie štúdie. Kým však vo väčšine krajín nemáme s ryžovou vodou skúsenosti, v Japonsku, Číne a Kórei ju využívajú na starostlivosť o vlasy a pokožku po celé stáročia.

Výhody ryžovej vody v starostlivosti o pokožku

„Páči sa mi projekt vlastnej výroby ryžovej vody, no pokiaľ ide o moju tvár, chcela som niečo dôveryhodnejšie ako vodu, ktorú si sama vyrobím. Priate mi navrhol použiť olej z ryžovej vody kórejskej výroby. Spočiatku sa mi nechcelo dávať si na tvár olej. Nezdalo sa mi vhodné použiť v boji proti akné, ktoré je spôsobené nadmerným hromadením mazu a oleja, nejaký olej. Ale veda má zmysel,“ uznáva po pol roku používania Kim.

„Pretože olej rozpúšťa olej, je to skvelá prísada do čistiacich prostriedkov,“ vysvetľuje dr. Zeichner.

Stručne povedané, olej je pri čistení tváre účinnejší ako obvyklé čistiace prípravky na tvár.

„Čistiace prostriedky na báze oleja pomáhajú odstraňovať nečistoty z pokožky bez toho, aby bola narušená celistvosť bariéry pokožky,“ hovorí odborník. „Oleje sa dajú použiť na všetky typy pleti. To, že nie sú vhodné pre ľudí s pleťou náchylnou na tvorbu akné, je mýtus,“ dodal.

Žena TESTOVALA na vlastnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako používať čistiaci olej z ryžovej vody?

Umývanie tváre čistiacim olejom je proces pozostávajúci z dvoch krokov. Je nutné ani jeden nevynechať! Začína sa umývaním tváre olejom z ryžovej vody, ktorý sa nanáša vmasírovaním na suchú pokožku. Ten odstráni z tváre všetky nečistoty aj make-up. Druhým krokom je použitie pleťovej vody.

„Ja som olej používala na noc, najmä vtedy, keď som mala na sebe podkladový krém alebo krém na opaľovanie, ktoré zvyknú upchávať póry. Olej som si nastriekala do čistých dlaní a jemne nanášala krúživými pohybmi na tvár po dobu asi 20 sekúnd. Okamžite som videla maskaru, korektor a zvyšky krémov, ktoré vystúpili na povrch pokožky. Potom som si tvár opláchla a dočistila obvyklou pleťovou vodou, aby som sa zbavila oleja a opláchla make-up. Po tomto dvojitom čistení zostala moja tvár svieža, necítila som žiadne napätie,“ opisuje svoju skúsenosť Kim.

Je pre vás olej z ryžovej vody vhodný?

Tak, ako pri všetkých výrobkoch na starostlivosť o pleť musíte prísť na to, čo vám vyhovuje.

„Je dôležité zvoliť vhodný olej pre váš typ pleti,“ hovorí dr. Zeichner. Upozorňuje, že „niektoré z ťažších rastlinných olejov, ako napríklad olivový olej, môžu viesť k vzniku akné u ľudí, ktorí majú k jeho vzniku predispozíciu.“

Výhody a nevýhody čistiaceho oleja z ryžovej vody podľa Kim

Žiadny produkt nie je dokonalý. Tu je to, čo som zistila ako pozitíva a negatíva tohto oleja.

Pozitíva:

  • Ryžová voda pokožku upokojuje, rozjasňuje a jemne hydratuje.
  • Čistiaci olej rozpúšťa opaľovací krém, make-up a rôzne nečistoty bez toho, aby pleť zbavil prírodných olejov.
  • Je bez síranov.

Negatíva:

  • Dvojité čistenie trvá dvakrát dlhšie.
  • Rovnako ako všetky výrobky na starostlivosť o pokožku, nemusí to fungovať u každého.

Kim tvrdí, že odkedy začala používať olej z ryžovej vody, tvorí sa jej menej akné, jej pleť je sviežejšia a hydratovanejšia.

Začala si vyrábať aj vlastnú ryžovú vodu, ktorú používa ako kúru na vlasy. Za najväčší prínos považuje to, že sa jej konce vlasov menej lámu, sú silnejšie a aj na pohľad vyzerajú zdravšie.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaExperimentRyžová voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9