ZMEŇTE tieto BEŽNÉ činnosti a bude po bolestiach CHRBTA: Tichí ZÁŠKODNÍCI, ktorí vás doženú k LIEKOM

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-20 06:00:00

Pred tým, ako siahnete po liekoch, ktoré uľavia od bolesti, skúste sa zbaviť každodenných návykov, ktoré môžu byť pôvodcom problému.

Bolesť chrbta je jednou z najčastejší bolestí tela. Má rôznu intenzitu a aj príčinu, môžete pociťovať mierne pichanie, bodanie, brnenie, či necitlivosť. Ak sú bolesti príliš veľké, obmedzujú ľudí na pohybe, narúšajú ich bežné činnosti a negatívne vplývajú na kvalitu života. 

Čítajte tiež: NEŽIADÚCE reakcie po podaní VAKCÍNY proti covidu: Týka sa to hlavne týchto ľudí!

Ako sa píše na brightside.me, keď tento problém nastane, väčšina postihnutých siaha po liekoch, alebo náplastiach, ktoré síce bolesť potlačia, no neriešia príčinu vzniku tejto nepríjemnosti. Samozrejme, bolesť chrbta môže byť aj chronická, ktorá si medikamentóznu liečbu priam vyžaduje, no často je spôsobená zlým držaním tela, dlhým sedením, nesprávnou technikou zdvíhania vecí a dokonca zlým obliekaním. 

Hlavnou príčinou bolesti býva hlavne novodobý sedavý spôsob života, ktorého následky by však odvrátil pravidelný pohyb a vhodné cviky na chrbát.

I malá zmena denných činností, ktoré vykonávate, môže zmierniť, či dokonca úplne potlačiť bolesti chrbta.

1. Nosíte tesné sukne a vysoké podpätky

Zatiaľ čo mužov môže seknúť v krku pri tom, ako sa za vami budú otáčať, keď si oblečiete úzku sukňu a vysoké podpätky, vás z toho môže bolieť chrbát. Táto kombinácia je síce sexi, ale keď je sukňa príliš úzka, obmedzuje váš pohyb v bokoch a chrbtica sa namáha oveľa viac, ako je nutné. To isté sa stane, keď si obujete vysoké podpätky. Chodidlá sa dostanú do neprirodzenej výšky a vaše kríže začnú trpieť. Ak sa chcete pekne obliecť a zároveň neublížiť chrbtici, stavte na voľnejšie sukne, v ktorých sa vám bude lepšie hýbať a zvoľte topánky s podpätkami do 5 centimetrov. 

2. Pijete priveľa sladkých limonád

Pitie sladených sýtených nápojov určite nezvýši energiu, ale naopak, prináša mnoho zdravotných rizík. Okrem toho, že sa z nich priberá, môže vás z nich bolieť chrbát. Ich časté popíjanie môže mať za následok vznik obličkových kameňov, ktoré spôsobujú silné bolesti chrbta. Sýtené nápoje tiež môžu byť príčinou, prečo sa v tráviacom trakte hromadia plyny, ktoré tlačia na chrbticu.

3. Ste v strese

Keď vaše telo uvoľňuje stresové hormóny, vaše svaly sa inštinktívne stiahnu. Napätie v nich vedie k bolestivým pocitom na krku, ramenách a chrbte. Ak ste často v strese, pomôže vám denná relaxácia, alebo joga.

4. Spíte na zlom vankúši

Keď spíte na príliš veľkom vankúši, možno sa chvíľu budete cítiť pohodlne, ale ráno vás pravdepodobne bude bolieť chrbát. Vaša hlava totiž bude po celú noc v neprirodzenej polohe a bude tlačiť na krk a chrbticu. Okrem toho, že vás bude bolieť celé telo, ani sa dobre nevyspíte. Ak si neviete bez neho predstaviť spánok, zadovážte si vankúš s pamäťovou penou. Ten sa prispôsobí vášmu telu. Menší vankúš si dajte pod kolená. Je dokázané, že tieto polohy zmierňujú stres pôsobiaci na vašu chrbticu.

5. Umývate riad zlým spôsobom

Aj vy zvyknete oplachovať riad v dreze pred tým, ako ho vložíte do umývačky a potom vás bolí chrbát? Je pravdepodobné, že pri tom zle stojíte. Predkláňaním sa nad umývadlom sa vytvára tlak na kríže a svaly v tejto oblasti sa namáhajú. Ak v tejto pozícii zostávate niekoľko minút, môže vás seknúť. Aby ste predišli namáhaniu krížov, vyložte si jednu nohu na malý stolček. Zlepší sa držanie tela a ani tlak na krížovú časť nebude taký silný.

6. Chodíte často po schodoch

Aj keď sa chôdza po schodoch vo všeobecnosti považuje za zdravú, neplatí to v prípade, ak vás bolia kolená alebo chrbát. Aj tu platí pravidlo, že s ničím to netreba preháňať. Chôdza dole schodmi oveľa viac zaťažuje pohybový aparát, ako keď idete nahor. Ak dávate prednosť chodeniu po schodoch, hore choďte pešo, ale dole sa radšej choďte výťahom.

7. Čítate si v posteli

Zvyk prečítať si niekoľko strán pred spánkom môže viesť k stuhnutiu ramien a chrbta. Keď pri čítaní v posteli ležíte, napätie v chrbtici a svaloch stúpa a chrbát začína bolieť. Ak je pre vás čítanie knihy pred spánkom relax po náročnom dni, investujte do kresla s dobrou podporou chrbtice. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesť chrbát

2021-05-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia