Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MÝTUS, ktorý vás zbytočne OKRÁDA o SPÁNOK: Prestaňte s tým a konečne si ODDÝCHNETE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prepínate si mobil každý večer na tmavý, resp. nočný režim v domnienke, že budete lepšie spať? Nová štúdia ukazuje, že ani to nestačí.

Žlté svetlo neovplyvňuje kvalitu spánku

To, že modré svetlo vyžarujúce z obrazoviek elektronických zariadení negatívne vplýva na kvalitu spánku, nie je žiadnou novinkou. Rovnako ani to, aké výhody má nočný režim.

Čítajte tiež: Kedy je NAJNIŽŠIA pravdepodobnosť ŠÍRENIA koronavírusu? Vedci vyšli s pravdou von!

Ako sa píše na iflscience.com, nočný režim je funkcia, kedy sa obrazovka vášho elektronického zariadenia prepne z chladnejšieho modrého odtieňa na teplejší žltý. Podstatou je, že modré svetlo sa javí podobné dennému a zastavuje produkciu melatonínu, hormónu spojeného s kontrolou cyklu spánok a bdenie. Žltooranžové svetlo naopak napodobňuje farbu západu, takže by teoreticky malo podporovať zdravší spánok.

Podľa nového výskumu to tak ale nefunguje. Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, táto tvrdí, že nočné funkcie obrazoviek smartfónov majú veľmi malý vplyv na kvalitu spánku. Podľa vedcov, ak sa chcete naozaj dobre vyspať, jediné, čo skutočne zaberie je to, že sa vyhnete používaniu elektronického zariadenia pred tým, ako sa uložíte do postele. Štúdia bola publikovaná v časopise Sleep Health.

Výsledky výskumu

Vedci z Brigham Young University a Cincinnati Children's Hospital Medical Center pozorovali 167 študentov univerzity. Požiadali ich, aby strávili najmenej osem hodín v posteli, pričom na zápästí mali pripnutý akcelerometer. Vďaka nemu pozorovali ich spánkové aktivity. Výskumníci rozdelili vzorku do dvoch samostatných skupín. Jedna skupina spala v priemere sedem hodín, u druhej čas spánku nepresiahol šesť hodín. 

Modré svetlo z elektronických
Zobraziť galériu (2)

Aby sa človek dobre vyspal, potrebuje minimálne 7 až 8 hodín spánku. Účastníci boli potom náhodne priradení do troch podskupín. Test trval sedem dní. Počas tejto doby mohla prvá skupina na hodinu pred spánkom používať svoj mobil so zapnutým nočným režimom. Druhá podskupina používala telefón bez zapnutia tejto funkcie a tretia nepoužívala žiadne elektronické zariadenie.

U tých, ktorí spali okolo siedmich hodín spánku, došlo len k miernemu zlepšeniu kvality spánku, ak nepoužívali telefón pred spaním v porovnaní s tými, ktorí ho používali bežne, hoci aj s pomocou nočného režimu. 

Používanie tejto funkcie malo u ľudí takmer rovnaký vplyv na kvalitu spánku, ako keď používate telefón bez nočného režimu,“ uviedol autor štúdie Chad Jensen.

Výskumníci u skupiny, ktorá spala šesť hodín, nespozorovali žiadne rozdiely v kvalite spánku, či účastníci používali nočný mód alebo nie. 

„To naznačuje, že keď je človek veľmi unavený, zaspí bez ohľadu na to, čo robil tesne pred spaním,“ vysvetlil Jensen.

Radšej si niečo prečítajte

Podľa vedcov je do značnej miery irelevantné, či váš telefón vyžaruje ostré modré svetlo alebo jemnejšie žlté. Výskumníci sú presvedčení, že psychologická angažovanosť pri používaní mobilu je oveľa silnejší faktor vplývajúci na kvalitu spánku. Preto by ste sa mali vyvarovať pozeraniu filmov a čítaniu správ, ktoré vás môžu rozrušiť. Taktiež vám prospeje, ak odložíte telefón minimálne hodinu pred tým, ako sa uložíte na spánok. Radšej si prečítajte dobrú knihu.

Viac o téme: MobilZdravieSpánokMoiré svetlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9