Neznáme SIGNÁLY, keď telo kričí o POMOC: Takto môže dať NENÁPADNE najavo, že mu chýba viac POHYBU

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-01 06:00:00

Pohyb je prirodzenou potrebou človeka a výrazne vplýva na mnohé funkcie v organizme. Ak je ho nedostatok, človek trpí. Môže spôsobiť nadváhu, ochorenia srdca, mozgu, či tráviace ťažkosti. Telo však môže dať najavo málo pohybu príznakmi, ktoré si spočiatku málokto všimne.

Keď je pohybu málo

Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy majú mnohí nedostatok času na uvoľnenie a relaxáciu. Pandémia situácii moc nepomohla. Možností je menej a ľudia ostali obmedzení na pohybe. Ako sa píše na brightside.me, namiesto dlhých prechádzok vonku a športovania, sme ostali pripútaní na svojich stoličkách a dali prednosť filmovému maratónu na Netflixe, či HBO.

Čítajte tiež: Obľúbený typ KÁVY prezradí, v akom STAVE máte SRDCE: ZISTITE, ako ste na tom!

Nie je žiadnym prekvapením, že naše telá začínajú hlásať, že niečo nie je v poriadku. Okrem pohybujúcej sa ručičky na váhe smerom nahor či nohavíc, ktoré sú nám zrazu malé, môže dať telo najavo nedostatok pohybu aj inými, na prvý pohľad, skrytými príznakmi. Aké signály môže vysielať, keď potrebuje viac pohybu?

1. Oči sú opuchnuté

Sedavý životný štýl je jedným z hlavných spúšťačov zadržiavania vody. Keď je telo príliš zavodnené, zvykne opúchať. Ak ležíte príliš dlho v horizontálnej polohe, alebo dlho spíte, zvyknú sa robiť vačky pod očami. V takomto prípade je joga skvelým riešením. Jednotlivé asány vyvíjajú tlak na hlavu a zlepšujú cirkuláciu. Akonáhle pridáte do svojho každodenného života pohyb, opuchy sa stratia.

2. Máte zápchu

Cvičenie a pohyb sú veľmi dôležité na to, aby sa telo pravidelne a správne vyprázdňovalo. Ak pracujete väčšinu dňa v sede, trvá viac času, kým sa jedlo presunie cez tráviaci trakt. Ak k tomu ešte aj málo pijete, môže to spôsobiť zápchu. Aj obyčajné 5-minútové naťahovanie niekoľkokrát denne môže tomu zabrániť.

3. Často zabúdate

Ak sa vám zdá, že strácate myšlienky, viac zabúdate, zbystrite pozornosť, možno vám chýba pohyb. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí vedú sedavý životný štýl, vykazujú štrukturálne zmeny v mozgu v oblasti mediálneho temporálneho laloku. Ten je zodpovedný za našu schopnosť pamätať si určité veci. Ukázalo sa, že fyzické cvičenie zlepšuje stav pamäť. 

4. Bolia vás kolená

Pohyb je tajomstvom pevných kĺbov. Cvičenie môže zmierniť príznaky artritídy a osteoartrózy, najmä aeróbne cvičenia s nízkym dopadom. Pravidelným cvičením vaše svaly spevňujú a stávajú sa pružnejšími.

5. Máte chuť na sladké

Fyzická aktivita dokonale bojuje s chuťou na cukor. Zvyšuje vašu energiu a uvoľňuje endorfíny, ktoré podporujú pocity šťastia. "Šťastné" hormóny zase výrazne znižujú chuť na cukor. Dostatok pohybu počas dňa vás ochráni pred depresiou. Ak pocítite neodolateľnú chuť na sladké, choďte radšej na malú prechádzku.

Fotogaléria


Tagy:
pohyb zdravie príznaky

2021-05-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia