Nočná EREKCIA ako PROBLÉM alebo dobré znamenie? Toto v skutočnosti SIGNALIZUJE o zdraví muža!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-29 12:30:00

Prebudíte sa z hlbokého spánku a všimnete si, že každá vaša časť bola oddýchnutá až na jednu. Prečo sa to vlastne deje? Čo to znamená? 

Pravidelné nočné erekcie môžu v skutočnosti signalizovať, že vaše telo je v dobrom zdravotnom stave. Zdravý človek môže, podľa Kalifornskej univerzity v San Franciscu, očakávať, že sa mu to stane až päťkrát za noc, pričom každá erekcia bude trvať 30 až 60 minút.

Čítajte tiež: Nebezpečný SIGNÁL, ktorý prichádza v NOCI: PREDPOVEDÁ vyššie riziko MŔTVICE a INFARKTU u žien

Odhalia problém erektilnej dysfunkcie

Lekári nazývajú tieto erekcie odborne ako „nočné tumescencie penisu“, ako sa píše na menshealth.com. Tie môžu slúžiť ako indikátor toho, ako funguje celé vaše telo. Sú užitočné aj pri diagnostike erektilnej dysfunkcie jedinca. Niekedy je náročné zistiť, či je erektilná dysfunkcia u niekoho fyziologická (spôsobená napríklad cukrovkou alebo nízkym obsahom testosterónu) alebo psychologická (vyvolaná úzkosťou, sexuálnou traumou atď). Ak ste schopní erekcie pravidelne uprostred noci, môžete si byť istí, že erektilná dysfunkcia je u vás spôsobená niečím psychologickým a nie fyziologickým.

Adam Ramin, MD je urológ a lekársky riaditeľ špecialistov na urológiu v Los Angeles. Objasnil všetko okolo nočnej erekcii, na ktorú sa mnohí hanbia opýtať. Vysvetlil, ako funguje, prečo ich muži mávajú a čo znamená, ak nemáte žiadnu erekciu počas spánku. 

Je to o nervovom systéme

V prvom rade je nutné vedieť, ako erekcia funguje. Stimulácia vášho parasympatického nervového systému, keď vidíte niečo sexi alebo cítite dotyk, spôsobuje uvoľnenie neurotransmiterov. To vedie k rozšíreniu tepien v penise. Výsledkom je, že do penisu prúdi viac krvi, menej krvi vyteká a vaša erekcia rastie a penis tvrdne.

Počas spánku dochádza k všeobecnému zvýšeniu aktivity toho istého parasympatického systému. To je to, čo spomaľuje váš srdcový rytmus, uvoľňuje vaše svaly a naštartuje hlbší stav snov. Tiež to podnecuje vývoj nočných erekcií. Takže nočná erekcia nie je výsledkom toho, že sa nechtiac dotknete svojho penisu alebo, že máte sexi sny. Všetko je to o vašom nervovom systéme, zdôrazňuje lekár.

Prečo mávate nočné erekcie?

Stále však zostáva otvorená otázka, prečo sa to deje.

"Vývoj nočných erekcií nemá žiadny skutočný účel," hovorí odborník. "Sú iba vedľajším produktom prirodzenej stimulácie parasympatického nervového systému v noci."

Aj keď si vedci nie sú istí, prečo existujú, spánok môže v dlhodobom horizonte pomôcť vašej erekcii, povedal urológ Tobias Köhler, M.D., M.P.H. Tieto erekcie udržujú vaše tkanivo penisu mäkké a pružné. Tiež nabádajú hladké svaly v prirodzení, aby sa uvoľnili, a umožnili krvi, aby sa dostala dovnútra. Bez pravidelného spánkového tréningu môžu byť svaly príliš stiahnuté a nakoniec sa môže skrátiť dĺžka vášho vzpriameného penisu, hovorí Köhler.

Keď je za tým zdravotný problém

Je ťažké určiť, či máte dostatočné množstvo nočných erekcií. Jediný spôsob je, jednoducho sa na to zobudiť. Alebo môžete o tom povedať svojmu lekárovi. Mohli by byť za tým niektoré zdravotné problémy, ako je porucha nervov, ochorenie tepien, hypertenzia alebo cukrovka. Podľa vedcov z Kalifornskej univerzity je tiež možné, že máte nízku hladinu testosterónu, pretože muži, ktorých hladiny klesajú pod priemer, majú v noci tendenciu mať menej erekcií. Aj depresia alebo úzkosť môžu viesť k poruche funkcie parasympatického nervu, čo ovplyvní vaše denné aj nočné erekcie. 


Tagy:
zdravie spánok erekcia

2021-04-29 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia