KAŽDODENNÉ činnosti, ktoré VZDIAĽUJÚ šancu na čistú pleť: Prestaňte s nimi a dajte AKNÉ zbohom!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-29 06:00:00

Nie sú len problémom pubertiakov a mladých ľudí! Nekonečný boj s akné vedú aj dospelí, pričom za tým môže byť genetika, strava, aj hormóny. Spúšťačom sú tiež bežné činnosti, o ktorých by ste to ani nepovedali.

Akné je jedným z najbežnejších kožných problémov, ktoré postihuje asi 90 percent všetkých ľudí v určitom období života. Jeho liečba môže byť veľmi zložitá. Spúšťačom môže byť nezdravá strava, potravinová intolerancia, priveľa stresu, či hormonálna nerovnováha. Bežne sa lieči protizápalovými liekmi, antibiotikami, či špeciálnymi krémami. Ako sa píše na brightside.me, niekedy sú príčinou bežné veci, ktoré robíte. Ktoré činnosti môžu spôsobiť akné?

Čítajte tiež: Žena SCHUDLA 19 kíl konzumáciou hranolčekov a pizze: Stačilo jej ZMENIŤ jedinú vec, inšpirujte sa!

1. Olizovanie psom

Možno ste už počuli, že psia tlama je čistejšia ako ústa človeka, ale pravda to nie je. V skutočnosti sú plné baktérií, ktoré vedia narobiť viac škody ako úžitku. Olizovanie vašim domácim maznáčikom je možno rozkošné, no môže sa stať, že vaša tvár bude z ničoho nič posiata vyrážkami. Sliny šteniatka dokážu zhoršiť stav akné.

2. Bozkávanie

Keď vám niekto dá pusu čo i len na líce, môže sa jeho nos dotknúť vašej tváre. Kombinácia trenia a prirodzenej mastnoty pleti druhej osoby môže vašu pokožku na tvári narušiť a pripraviť tak živnú pôdu pre ukladanie nečistôt. Mužská, pekne upravená brada je síce sexi, ale vie aj nepekne podráždiť ženskú pleť.

3. Telefón

Žijeme v uponáhľanej dobe, v ktorej sa bez mobilného telefónu jednoducho nedá existovať. Vedeli ste však, že sa na ňom nachádza viac baktérii ako na verejnej toalete? Zakaždým, keď sa ním dotknete pokožky, vystavíte ju všetkým baktériám a mikróbom, ktoré sa na telefóne usadili. Tie môžu na tvári upchávať póry a viesť k tvorbe nepríjemných vriedkov.

4. Zubná pasta

Aj vy si na vyrážku prikladáte malé množstvo vytlačenej zubnej pasty a veríte, že takto sa jej rýchlejšie zbavíte? Nerobte to. Väčšina zubných pást obsahuje určité zložky, ako je laurylsulfát sodný, ktoré môžu podráždiť pokožku a zvýšiť náchylnosť k vyrážkam.

5. Kondicionér na vlasy

Ak spozorujete, že sa vám začali tvoriť vyrážky pozdĺž línie vlasov, čela alebo chrbta, môže za to pravdepodobne váš vlasový kondicionér. Podrobne si naštudujte jeho zloženie a dajte prednosť prírodnému produktu bez obsahu parabénov, silikónov a sulfátov. Tie totiž zvyknú upchávať póry. Vlasy si dôkladne zmyte, aby na nich nezostávali zvyšky kondicionéru.

6. Nedostatok spánku

Spánok je čas, ktorý naše telo využíva na doplnenie a načerpanie energie. Ukázalo sa, že jeho nedostatok je spúšťačom mnohých závažných ochorení, ale aj stresu. Ten vedie k zápalu kože a zvýšenej produkcii mazu, čo môže mať za následok upchatie pórov a vznik vyrážok.

7. Prací prostriedok

Ak zvyšky pracích prostriedkov zostanú na oblečení, ktoré si obliekate, môže to podráždiť pokožku. Najčastejším príznakom je suchá začervenaná koža so sklonom k vzniku malých vyrážok. Keď spozorujete, že sa po zmene pracieho prášku niečo deje s vašou pokožkou, mali by ste tento prostriedok okamžite prestať používať. Vymeňte ho za taký, ktorý neobsahuje  chemikálie, ktoré dráždia kožu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie akné vyrážky

2021-04-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia