DEMENCIU možno PREDPOVEDAŤ roky DOPREDU: Takto vyzerá jeden z PRVÝCH signálov!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-25 14:00:00

Nedostatok spánku spájajú vedci s rizikom rozvoja mnohých zdravotných problémov. Ak neodpočívame, hrozia komplikácie s pamäťou, schopnosťou učenia sa a koncentrácie. To už je len krok od porúch kognitívnych funkcií, ktoré sa môžu hlásiť aj roky dopredu.

Podľa vedcov neplatí, že by sa demencia zakaždým objavila v starobe. Jej vznik môže urýchliť aj nedostatok spánku!

Čítajte tiež: Keď sa za pocitom smädu SKRÝVA vážny PROBLÉM: Znamenie, že NEJDE len o DEHYDRATÁCIU!

Zvýšené riziko demencie

Už niekoľko štúdií skúmalo vplyv menej spánku na vznik demencie. Tentokrát sa ním zaoberal výskum na čele s epidemiologičkou Séverine Sabiovou z Parížskej univerzity. Vedecký tím použil dáta zo štúdie, ktorá sledovala od roku 1985 po dobu viac ako 30 rokov zdravie okolo 10-tisíc britských úradníkov. Vedci si všímali, či a ako by mohla súvisieť dĺžka spánku a jeho kvalita v strednom veku s diagnózou demencie v neskoršom živote, ako sa píše na sciencealert.com.

„Dlhodobá krátka doba spánku vo veku 50, 60 a 70 rokov v porovnaní s normálnou dobou oddychu bola spojená s 30-percentným zvýšením rizika demencie nezávisle od sociodemografických, behaviorálnych, kardiometabolických a psychických faktorov,“ píšu autori vo svojej správe.

Vedci identifikovali za krátku dobu spánku 6 a menej hodín, za normálnu 7 hodín a dlhú 8 a viac hodín. U skupiny ľudí s normálnou dobou spánku bola najmenšia pravdepodobnosť vzniku demencie. U tých, ktorí odpočívali dlhšiu dobu, než by mali, nebolo zaznamenané zvýšené riziko. 

Obmedzenia štúdie

Vedci však upozorňujú na viaceré obmedzenia štúdie. Použili dáta, ktoré im sami hlásili účastníci a navyše, sledovaní boli len úradníci. To nemusí znamenať, že taká bude celá spoločnosť. Taktiež išlo len o pozorovanie, takže súvislosť medzi spánkom a demenciou je len koreláciou. Nie zakaždým bol nedostatok spánku priamou príčinou demencie. 

Skorý príznaky choroby

Ako sa odborníci priznali, nie je jasné, či abnormálny spánok je predpoveďou demencie. Môže byť totiž jej skorým príznakom. Jasné však je, že demencia je výsledkom zmien v mozgu. Preto tí, ktorí ňou trpia, majú často problémy so spánkom. Nekvalitný spánok neprospieva mozgu a tým pádom je zraniteľnejším voči neurodegeneratívnym ochoreniam. Môže byť tak jeden z prvých príznakov, ktoré poukazujú na demenciu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok demencia Alzheimerova choroba

2021-04-25 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia