Keď sa za pocitom smädu SKRÝVA vážny PROBLÉM: Znamenie, že NEJDE len o DEHYDRATÁCIU!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-25 06:00:00

Sú situácie, kedy viac siahame po pohároch vody, ako napr. dlhý pobyt na slnku či priveľa skonzumovaného slaného jedla. Čo ak pijete dostatočne a napriek tomu neviete uhasiť svoj smäd? Môže ísť o príznak ochorenia. 

Ak vás prepadnú suchoty, zvyčajne tomu nič vážne nepripisujeme. Treba si však všímať, či vás nesmädí príliš často a hlavne, či sa to nedeje aj vtedy, ak máte dostatočný pitný režim. V tom prípade by mohlo ísť o vedľajší príznak niektorých chorôb. Telo tým kričí o pomoc, že niečo nie je v poriadku.

Čítajte tiež: CHYBA, ktorú mnohí robia pri TESTOVANÍ: Výsledok môže byť FALOŠNE negatívny

Čo sa môže skrývať za pocitom smädu podľa menshealth.com:

Xerostómia

Keď máte sucho v ústach, je prirodzené, že vás smädí. Existuje stav menom xerostómia, známejšia ako sucho v ústach, ku ktorému dochádza vtedy, keď žľazy nevytvárajú toľko slín, aby v ústach udržali vlhké prostredie. Môže to byť dôsledok rádioterapie pri liečbe rakoviny, užívania niektorých liekov, fajčenia alebo dokonca len starnutia. Medzi ďalšie príznaky okrem pocitu smädu patrí zápach z úst a zápal ďasien.

Ak máte sucho v ústach, lekári odporúčajú čo najskôr zvýšiť príjem vody. Jeff Burgess, DDS, bývalý klinický odborný asistent na Washingtonskej fakulte zubného lekárstva, tvrdí, že liečebný plán sa u každého jednotlivca líši. Najlepšie je však navštíviť zubného lekára a poradiť sa s ním o spôsoboch zmiernenia príznakov tohto stavu.

Cukrovka

Pri cukrovke sa v krvi hromadí glukóza a núti vaše obličky robiť prácu navyše. Pokúsia sa ju absorbovať. Keď obličky nestíhajú, spôsobuje to produkciu väčšieho množstva moču ako zvyčajne.

Môže ísť o polydipsiu, čo je nadmerný smäd pri cukrovke. Existuje však niekoľko ďalších príznakov cukrovky. Netreba sa spoliehať iba na smäd ako príznak choroby. Poraďte sa so svojím lekárom. Môže vám urobiť testy, či za tým naozaj nie je cukrovka. 

Diabetes insipidus môže byť tiež príčinou vášho smädu. Aj keď nesúvisí s cukrovkou, jedná sa o zriedkavý stav obličiek, ktorý spôsobuje značnú nerovnováhu v telesných tekutinách. Ľudia s týmto ochorením strácajú veľké množstvo tekutín zvýšeným močením, ktoré vedie k nadmernému smädu.

Anémia

Telo tých, ktorí trpia anémiou, sa snaží produkovať dostatok zdravých červených krviniek, čo vedie k tomu, že potrebuje kyslík. Ako sa anémia zhoršuje, môže spôsobiť zvýšený smäd spolu s mnohými ďalšími príznakmi, ako je slabosť a únava.

„Vaše telo stratí červené krvinky rýchlejšie, ako je možné ich nahradiť, a bude sa snažiť vyrovnať stratu tekutín vyvolaním smädu,“ hovorí Heather Rosenová, MD z UPMC Urgent Care.

Nízkosacharidová diéta

Ak holdujete nízkosacharidovej diéte, napríklad populárnej keto diéte, môžete si všimnúť, že ste smädnejší ako obvykle. Ukázalo sa, že je to normálny vedľajší účinok.

Keď výrazne znížite príjem sacharidov, glykogén sa vyčerpá. S každým gramom glykogénu sú to asi 3 gramy vody. Takže, keď ste na diéte s nízkym obsahom sacharidov alebo sa snažíte dosiahnuť ketózu, strácate vodu, pretože vaše telo spaľuje uložený glykogén, čo vás robí smädnejšími ako obvykle.

„Ako sa metabolizmus dostáva v prvých pár týždňoch do ketózy, telo prechádza zmenami v rovnováhe elektrolytov a tekutín,“ hovorí Ginger Hultin, RD, hovorca Akadémie výživy a dietetiky. „Niektorí ľudia pociťujú nadmerný smäd a močenie viac ako obvykle.“

Pri keto diéte je nevyhnutné piť veľa vody a nízkosacharidových tekutín. 

Viac cvičenia

Ak sa vás žiadny z vyššie spomenutých bodov netýka, môžete byť smädní v dôsledku zvýšeného pohybu. Ste aktívnejší a cvičíte? Množstvo vody, ktoré vám predtým stačilo, je teraz málo. Keď sa vaše telo potí, stráca viac tekutín a na kompenzáciu budete musieť začať viac piť. Odborníci odporúčajú piť vodu 15 minút pred cvičením a potom piť vyše 500 ml vody každých 20 minút, aby ste zostali hydratovaní.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie smäd choroby príznaky

2021-04-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia