Princ Philip sa DOŽIL takmer STOVKY: Čo je tajomstvom jeho DLHOVEKOSTI?

Zdroj: profimedia.sk
2021-04-23 06:00:00

Sedemdesiatštyri rokov stál po boku britskej kráľovnej Alžbety II a dožil sa úctyhodných 99 rokov. Hoci sa okrúhlych narodenín nedočkal, i tak prežil dlhý plnohodnotný život. Čo by mohlo byť tajomstvom jeho dlhovekosti?

Nefajčil

S odstupom času bolo pre Anglicko dobrým nápadom popraviť sira Waltera Raleigha. Stál totiž za popularizáciou fajčenia tabaku, ktorá by zabila nielen bristkých kráľov. Alžbeta II. prišla o svoju sestru, otca, strýka, starého otca a pradeda kvôli chorobám spojeným s fajčením, ako sa uvádza na nationalpost.com. To je dôvod, prečo kráľovná údajne nikdy ani len nevyskúšala cigaretu a preto prinútila princa Philipa, aby sa po svojom manželstve vzdal tohto zlozvyku. Toto rozhodnutie je jedným z dôvodov, prečo sa Alžbeta II a Philip dožili 21. storočia. Fajčenie totiž skráti ľudský život o približne 10 rokov. 

Čítajte tiež: ZMENÍ sa spôsob liečby KORONAVÍRUSU? Podľa vedcov stačí robiť TOTO a ZACHRÁNILI by sa ľudské životy

Mal pohyb

Pojem „modré zóny“ označuje regióny sveta, v ktorých žije väčší počet storočných ľudí. Jedným z najznámejších je japonský ostrov Okinawa, ktorý má najvyššiu mieru tých, ktorí sa dožili stovky. Jednou z kľúčových vecí, ktoré modré zóny zvyčajne zdieľajú ako ich tajomstvo dlhovekosti, je fyzická aktivita, ktorú považujú za neoddeliteľnú súčasť každodenného života.

Princ Philip a princ Charles boli hráči póla. Väčšinu času trávili na masívnych statkoch, určených pre lov, rybolov a ďalšie činnosti spaľujúce kalórie. Králi totiž vôbec netrávili čas pozeraním sa na televíziu. Možno predpokladať, že je to zámerné. Britskí panovníci totiž majú históriu nebezpečnej nadváhy. Po turnajovej nehode v roku 1536 sa kedysi fit Henry VIII dostal do chorobnej obezity. Kráľovná Viktória sa v posledných rokoch svojej vlády takmer vôbec nepohybovala, čo malo za následok skok na váhe smerom nahor. Sklon k nadváhe majú v rodine. 

Najlepšia zdravotná starostlivosť na svete

Samozrejme, kráľovská rodina sa môže spoľahnúť na špičkovú zdravotnú starostlivosť, ku ktorej niektorí ľudia nemajú prístup. Akonáhle by sa králi cítili zle, majú pri svojej posteli lekára. Nejde však len o kvalitu lekárskej starostlivosti. Ani Alžbeta II, ani Philip nikdy neutrpeli vážnejšie zdravotné problémy, ktoré by ich mohli ohroziť na živote. Navyše, obaja si uvedomovali svoju zodpovednosť. Predpokladá sa, že boli veľmi opatrní. Bolo to v podstate súčasťou popisu ich práce. 

Strava z čerstvých, výživných jedál

Ďalšia vlastnosť spoločná pre modré zóny? Zdravá strava. Či už je to Sardínia, Okinawa alebo grécky ostrov Ikaria, ich obyvatelia jedia rastlinné jedlá, celozrnné výrobky a všeobecne sa vyhýbajú spracovaným potravinám.

Kráľovná Alžbeta prvýkrát nastúpila na trón v čase, keď vojnové prídely a záhradníctvo prinieslo jedno z najvýživnejších období v britskej histórii. Teraz je takmer tretina jej osôb vo Veľkej Británii obézna.

Obaja sa vyhýbali akýmkoľvek príliš nezdravým jedlám. Kráľovná má pri samostatnom stolovaní jedno pravidlo - jedlo bez škrobu. Na stole má pravidelne čerstvé ovocie a zeleninu, ako aj divinu a miestne ulovené ryby. Prístup k bohatej palete čerstvých miestnych potravín z pozemkových usadlostí zdravé stravovanie zľahčuje. 

Mierne pitie alkoholu je tiež trikom kráľovskej rodiny. Je dôkazom toho, aké výhody má minimálna alebo žiadna spotreba alkoholu. 

Dobré gény

Za dosiahnutím 99. rokov princa Philipa sú v neposlednom rade dobré gény. Nezdedil žiadne vážnejšie choroby, ako je napr. Alzheimerova choroba, systická fibróza alebo ALS. Preto mal tak blízko k stovke a tešil sa dlhému životu.

Fotogaléria


Tagy:
dlhovekosť Philip

2021-04-23 06:00:00  |  Foto: profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia