Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cukor ako PALIVO pre rast BAKTÉRIÍ v čreve: NÁSLEDKY, po ktorých deťom NEDÁTE sladkosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je čoraz viac ľudí, ktorí sa naučili vnímať sladkosti a nadmernú konzumáciu cukru ako škodlivý zvyk, deti s tým majú problém. Zmrzlina, lízatka, čokoláda... Všetky sladké jedlá sú pre deti lákavé. Ich mozog však trpí oveľa viac.

Zhoršujú pamäť

Kričí na nás z regálov v obchodoch, pričom deti a teenageri patria medzi jeho najväčších konzumentov. Cukor. Nový výskum na hlodavcoch ukázal, že denná spotreba sladených nápojov počas dospievania zhoršuje výkonnosť a spôsobuje problémy s učením a pamäťou v dospelosti. Ako sa píše na sciencedaily.com, vedci tiež zistili, že aj bakteriálne zmeny v čreve môžu negatívne vplývať na stav pamäti. 

Čítajte tiež: Mnohým NECHUTÍ, no je to veľká ŠKODA: Mliečny zázrak BOJUJE proti BAKTÉRIÁM spôsobujúcim CHOROBY!

„Zistili sme, že konzumácia príliš veľkého množstva cukru v ranom veku zvyšovala hladinu baktérií Parabacteroides. Čím ich bolo viac, tým horšie výsledky v učení deti dosahovali,“ konštatovala autorka štúdie Emily Nobleová.

Ako uviedla, vedecký tím odhalil, že samotné baktérie stačili na zhoršenie pamäte a poškodili aj iné typy pamäťových funkcií. 

„Deti poľavili v učení, ktoré je ovplyvnené hipokampusom, zhoršil sa im stav pamäte,“ dodala Nobleová.

Hipokampus zohráva dôležitú úlohu v rôznych kognitívnych funkciách. Je dôležitou súčasťou mozgu. Je významný pri tvorbe spomienok a pri zapamätávaní si informácií. Skladá sa z dvoch častí a vyvíja sa až do neskorého dospievania, takže príliš veľa cukru mu neprospieva ani v pubertálnom období.

Cukor ako PALIVO pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé črevá, spokojný mozog

Vysoká spotreba cukru viedla tiež k zvýšeným hladinám Parabacteroides v črevnom mikrobióme. Aby vedci lepšie identifikovali mechanizmus, ktorým baktérie ovplyvňovali pamäť a učenie, experimentálne zvýšili hladiny týchto baktérií u potkanov. Tie nikdy predtým nekonzumovali cukor. Zvieratá po pokuse vykazovali problémy s pamäťou, ktorá je závislá od oboch častí hipokampusu. „Baktérie samy o sebe vyvolali určité kognitívne deficity,“ konštatovala Nobleová. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravé črevá sú základom pevného fyzického aj mentálneho zdravia.

Odborníci preto odporúčajú obmedziť pridané cukry na menej ako 10 percent kalórií denne. Údaje z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukazujú, že Američania vo veku od 9 do 18 rokov toto odporúčanie vo veľkom prekračujú. Väčšina kalórií pochádza z nápojov sladených cukrom a z konzumácie fastfoodu.

Čo môže spôsobiť cukor?

O cukre je známe, že kazí zuby. Keď ho jeme príliš veľa, spôsobuje nadváhu, zvyšuje hladinu cukru v krvi a môže spustiť cukrovku. Rovnako zvyšuje cholesterol, a tým ohrozuje srdce.

Aké ďalšie negatívne vplyvy má na zdravie:

  • nesústredenosť
  • depresia
  • výpadky pamäte
  • zle zapamätávanie si
  • Alzheimerova choroba
  • demencia
Viac o téme: DetiZdravieMozogCukor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9