Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

BOLESŤ ako súčasť ŽIVOTA: Postrach menom CHRONICKÉ ochorenie NAPÁDA hlavne toto POHLAVIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chronická bolesť vie poriadne potrápiť. Okrem toho, že človek pociťuje neutíchajúcu bolesť a nemôže vykonávať plnohodnotne svoju prácu, upadá aj do apatie. Jedno pohlavie je týmto zdravotným problémom postihnuté oveľa viac ako druhé.

Ak odkladáme liečbu bolesti príliš dlho, môže prerásť do chronickej formy, ktorá sa oveľa ťažšie lieči. Do tejto fázy sa dostane človek vtedy, keď jeho problémy pretrvávajú viac ako tri mesiace. 

Čítajte tiež: PRÍZNAKY vysokého CHOLESTEROLU, ktoré si všimnete na NOHÁCH: Takto SPOZNÁTE nebezpečný stav

Môžu za to gény

Podľa štúdie publikovanej v časopise PLOS Genetics, ženy majú väčšie riziko vzniku chronických bolestí ako muži. Vedci totiž zistili, že za tým stoja genetické rozdiely medzi pohlaviami, ako sa píše na eurekalert.org. Ich výskum sa doteraz považuje za najväčšiu genetickú štúdiu chronickej bolesti, počas ktorej výskumníci samostatne analyzovali ženské a mužské pohlavie. Štúdie sa zúčastnilo 209 093 žien a 178 556 mužov. Vedci zistili, že ženské pohlavie má 31 génov spojených s chronickou bolesťou, zatiaľ čo u mužov je to 37 génov. 

Pochádza z mozgu

Výskumníci skúmali, či sa aktivita týchto génov zvýšila alebo znížila v tkanivách, o ktorých je známe, že súvisia s neutíchajúcimi bolestivými stavmi. Výsledky ukázali, že všetkých 37 génov a všetky okrem jedného u žien bolo aktívnych v tejto oblasti. To naznačuje, že chronická bolesť pochádza väčšinou z mozgu, a nie z miesta, kde skutočne bolí. Špeciálne sa venovali spinálnemu koreňu, ktorý prenáša signály bolesti do mozgu. Prejavuje sa to neustálymi bolesťami chrbta a krížovej časti.

BOLESŤ ako súčasť ŽIVOTA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pri skúmaní chronickej bolesti je dôležité brať do úvahy pohlavie pacientov,“ konštatovala autorka štúdie Keira Johnstonová.

Ako dodala, okrem toho, že sa vďaka výskumu dozvedeli veľa o tejto zdravotnej komplikácii, štúdia dáva priestor na výskum nových terapií, ktoré by dokázali vyliečiť tento problém.

Ako zistiť, či je bolesť chronická?  

Aby bola bolesť považovaná za chronickú, musí trvať dlhšie ako 3 mesiace. Podľa odborníkov trápi až 19 percent Európanov. Výrazne znižuje ich mobilitu, a flexibilitu. Často vedie k poklesu príjmu, postihnutí upadajú do letargie, ktorá môže vyústiť do depresie. Postihnutí trpia poruchou spánku a majú zažívacie ťažkosti.

Najdôležitejšie je odstránenie príčiny, ktorá spôsobuje bolesť. Často však pacienti majú dlhú cestu k uzdraveniu. Čím skôr vyhľadajú odbornú pomoc, tým skôr svoj problém odstránia. Pomáhajú im pri tom špecializované ambulancie, ktoré sa venujú konkrétnej bolesti.

Ako sa zbaviť chronických zdravotných problémov:

  • pomocou liekov
  • rehabilitáciou
  • sociálnou podporou
  • alternatívnou medicínou
  • návšteva špecializovanej ambulancie (psychológ, psychiater)
Viac o téme: ZdravieŽenyChronická bolesť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9