Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NAJLEPŠÍ čas na užívanie doplnkov proti STARNUTIU: Líši sa podľa VEKU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí berú starnutie za prirodzenú súčasť života. Podľa vedcov však ide o chorobu, ktorá sa dá liečiť užívaním určitých doplnkov. No záleží na tom, koľko máte rokov!

So známkami starnutia sa dá bojovať vhodnou kombináciou doplnkov a správania, ktoré minimalizuje príznaky pribúdajúcich rokov, ako tvrdí nový výskum University of Waterloo. Pomocou komplexného matematického modelu vedci tiež zistili, aká je najlepšia denná doba na užívanie týchto doplnkov. Podľa nich závisí od veku. Niektoré doplnky proti starnutiu by mali brať mladí ľudia v noci, zatiaľ čo starší by mali po nich siahnuť kvôli najlepšej účinnosti popoludní, ako sa uvádza na uwaterloo.ca.

Čítajte tiež: Časti TELA, ktoré odhalia INTELIGENCIU: Napovedajú, či je človek OBDARENÝ múdrosťou!

Vedci sa pozreli na dve triedy liekov, ktorými sú nikotínamid mononukleotid (NMN) a resveratrol, ktoré sa v posledných rokoch tešia zvýšenému záujmu vďaka zisteniam o ich prínose pre metabolizmus a účinkoch, čo sa týka predĺženia životnosti organizmov. Štúdia bola nedávno publikovaná v časopise iScience.

Starnutie je liečiteľné

V súčasnosti stále prebieha diskusia o tom, či je možné starnutie klasifikovať ako chorobu. Už celé desaťročia sa o tom polemizuje, no zatiaľ drvivá väčšina výskumov o starnutí ju takto klasifikuje. Až v roku 2015 tím medzinárodných vedcov vyslovil nahlas, že je „čas klasifikovať biologické starnutie ako chorobu“. Po tom dokonca Svetová zdravotnícka organizácia urobila kroky pre lepšie priblíženie a pochopenie procesu starnutia.

"Je dôležité pokúsiť sa zmeniť túto nesprávnu paradigmu, že starnutie nie je liečiteľné," uviedol Mehrshad Sadria, doktorand na Katedre aplikovanej matematiky vo Waterloo. "Nemali by sme myslieť tak, ako pred 30 rokmi. Akonáhle človek dosiahne 70 alebo 80 rokov, to neznamená, že musí byť letargický a chorľavý."

NAJLEPŠÍ čas na užívanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jasná súvislosť starnutia s rôznymi závažnými chorobami je motiváciou pre lepšie pochopenie tohto procesu, ako uviedol Sadria. Uznanie starnutia ako choroby môže totiž povzbudiť investície a podporiť výskumné úsilie pri identifikácii rôznych spôsobov a terapií, ktoré môžu oddialiť proces starnutia.

"Môžeme brať lieky, ktoré môžu predĺžiť našu životnosť a zlepšiť zdravie. Táto štúdia je prvým krokom k pochopeniu, kedy je najlepší čas užívania týchto doplnkov u mladých ľudí a starších,“ dodal odborník. 

Cirkadiánne hodiny a vek

Sadria a Anita Laytonová, profesorka aplikovanej matematiky, informatiky, farmácie a biológie na Waterloo, vyvinuli matematický model, ktorý simuluje cirkadiánne hodiny a metabolizmus v myšej pečeni. Model je vekovo špecifický a môže simulovať funkciu pečene u mladej myši alebo staršej. Zistili, že napríklad mladý človek by mal siahnuť po NMN šesť hodín po prebudení, aby dosiahol najvyššiu účinnosť doplnku. Na druhej strane, resveratrol by mali užívať v noci, zatiaľ čo starší by ho mali brať kvôli najlepšej účinnosti popoludní.

"Čas, kedy jete, čo máte na tanieri, čas, kedy spíte a čas, kedy cvičíte, to sú všetko faktory, ktoré môžu mať vplyv na vaše telo a na to, ako starnete," uviedla Laytonová. „Ľudia by mali mať na pamäti, že sa treba pozerať aj na čas, kedy jedia. Malo by to byť v súlade s inými vecami v ich prostredí, ktoré ovplyvňujú ich vnútorné hodiny, napríklad vystavenie svetlu. V opačnom prípade to môže spôsobiť konflikt v tele.“

Viac o téme: DoplnkyZdraviePrevenciaStarnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9