Jeden z NAJPOUŽÍVANEJŠÍCH liekov ako OMYL? Jeho ÚČINOK je takmer ROVNAKÝ ako PLACEBO

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-07 06:00:00

Kto by aspoň raz v živote nepoužil tabletku proti bolesti. Pre mnohých je to priam záchrana. Nový výskum však dospel k prekvapivému záveru o jej účinnosti.

S malým prínosom

Podľa vedcov lieky s účinnou látkou paracetamol nie sú pri bežných ochoreniach alebo úrazoch účinnejšie ako placebo, uvádza sa na news.com.au. Ako sa zistilo, najmenej efektívny je pri akútnych bolestiach chrbta, tvrdia vedci z University of Sydney v recenzii pre Medical Journal of Australia. Odborníci zrealizovali prieskum rôznych údajov a recenzií, v ktorých sa porovnávali dôkazy o analgetických účinkoch paracetamolu s placebom (soľný roztok alebo sterilná voda) pri liečbe takmer 50 bežných bolestivých stavov. Výsledky ukázali účinnosť liečiva len pri artróze kolena a bedra, kraniotómii, tenzných bolestia hlavy a perineálnych bolestiach po pôrode.

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na APRÍL 2021 prekvapuje: ODHAĽTE zdravotné problémy v PREDSTIHU!

„Aj keď je paracetamol široko používaný, jeho účinnosť pri zmierňovaní bolestí bola stanovená len pri niekoľkých zdravotných stavoch a jeho prínos je často malý,“ uvádza sa v prehľade. „Dôkazy vysokej alebo strednej kvality, že paracetamol (zvyčajne 0,5–1 g, jedna alebo viac dávok) je na zmiernenie bolesti lepší ako placebo, boli k dispozícii iba pre štyri zo 44 vyšetrených bolestivých stavov.“

Chýbajú dôkazy

Paracetamol je jedným z najbežnejších používaných liekov proti bolesti. Avšak, v skutočnosti neexistujú dôkazy, že by dokázal zmierniť migrénu, pooperačné problémy, bolesť zubov, bolesť chrbta, bolesť brucha a bežné bolesti hlavy spojenými s nachladnutím.

„Jednoducho povedané, chýbajú nám dôkazy, či paracetamol naozaj funguje alebo nie u väčšiny zdravotných problémov,“ uviedla hlavná autorka Christina Abdel Shaheedová. „V prípade tenzných bolestí hlavy vieme, že funguje lepšie ako placebo, ale u väčšinu ostatných stavov jednoducho chýbajú dôkazy, ktoré by umožňovali silné alebo definitívne vyhlásenia o účinnosti paracetamolu.

Sú potrebné ďalšie testy

Tento výskum predstavuje doslova úder pre paracetamol! Milióny ľudí na svete sa naň spolieha, keď ich prepadnú nejaké bolesti. Preto by ich toto zistenie nemuselo potešiť. 

"Toto preskúmanie po prvýkrát prináša dôkazy o účinnosti paracetamolu pri liečbe bolestí v jednom dokumente," uviedla Dr. Abdel Shaheedová.

Odborníčka zároveň upozorňuje, že sa odporúča podrobnejšie preskúmanie účinkov tohto liečiva. Taktiež by sa malo prestať odporúčať paracetamol pri bolestiach chrbta. Doteraz sa naň mnohí spoliehajú, hoci je už dnes známe, že pri bolestiach chrbta je neúčinný.  

 „Naše zistenie zdôrazňuje potrebu rozsiahlych a vysoko kvalitných testov na zníženie neistoty ohľadom účinnosti paracetamolu na zmiernenie bežných bolestivých stavov,“ dodala na záver odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie tabletka liek prevencia účinky paracetamol

2021-04-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia