Novodobý TREND ako ZÁZRAK na počkanie? ZÁCHRANA, ktorá SPOMALÍ starnutie a napraví kĹBY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-27 14:00:00

Hovorí sa mu aj bielkovina mladosti. Kolagénové produkty čoraz viac získavajú na popularite. Dostať ich v práškovej forme, v tabletkách, či v podobe nápojov. Pôsobí ako lepidlo, bez neho by sa telo rozpadlo. Aké výhody má užívanie kolagénu?

Bolievajú vás kĺby? Tvoria sa vám vrásky, či nepekná celulitída a strie? Je veľmi pravdepodobné, že vám chýba kolagén. Je to najdôležitejšia stavebná bielkovina nášho tela. Ako sa píše na livestrong.comje dôležitý pre zdravie pokožky, vlasov, kostí aj nechtov.

Čítajte tiež: Skrytá LÁTKA v čaji, o ktorej nikto nevie: UĽAHČÍ boj proti zákernej chorobe

Naše telo produkuje vlastný kolagén, no pribúdajúcim vekom ho ubúda. Po 25. roku života stráca telo schopnosť tvoriť túto dôležitú bielkovinu. Jeho nedostatok vedie k zhoršeniu stavu kostí, svaly sa oslabujú, klesá pružnosť šliach a svalov. Medzi ďalšie nepríjemné príznaky patrí tvorba vrások, vznik celulitídy, suchá pokožka a vlasy bez lesku. Ak je vaša strava vyvážená, dokážete ho získať z potravy. Veľkou zásobárňou je vývar z kostí, divoký losos, bobuľové ovocie, listová zelenina, pomaranče, či avokádo. Ak sa však tieto jedlá v jedálničku nenachádzajú, treba ho dodať telu iným spôsobom. Aké sú výhody konzumácie kolagénu?

Vaša pokožka bude krajšia

Kolagén zlepšuje pružnosť pokožky, znižuje jej suchosť a vyhladzuje vrásky. Pretože ide o proteín, je tvorený aminokyselinami. Získavame ho zo stravy, no na trhu existuje mnoho doplnkov, ktoré ho telu dodajú.

Na obsah kolagénu v tele negatívne vplýva aj nadmerné vystavenie sa slnečnému žiareniu, fajčenie a nezdravá strava. Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnilo 72 žien vo veku 35 a viac rokov, zvýšenie príjmu kolagénu zlepšilo pružnosť a hydratáciu pokožky. Ženy užívali 2,5 gramu kolagénových peptidov po dobu troch mesiacov. Ďalší výskum ukázal, že užívanie kolagénu zlepšuje hojenie rán a zastavuje starnutie pokožky.

Kosti zosilnejú

Na prevenciu osteoporózy alebo zníženia minerálnej denzity kostí sa ženám odporúča, aby prijímali dostatočné množstvo vápniku a vitamínu D. Odborníci však tvrdia, že na zozname by nemal chýbať ani kolagén, keďže jeho výhodou je zlepšenie minerálnej hustoty kostí najmä v oblasti bedrovej chrbtice, krku a stehennej kosti.

Bolesť kĺbov sa zlepší

„Niektoré štúdie ukazujú, že kolagén zlepšuje zdravie kĺbov, znižuje vnímanú bolesť a upokojuje črevo,“ konštatovala dietologička Holley Samuelová.

Ako vysvetlila, kolagén je rozdelený na tri typy. Typ I a III sa nachádza v koži, šľachách, orgánoch a kostiach. Typ II je kolagén, ktorý nájdeme v chrupavke. Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnilo 39 žien, trpiacich na artrózu kolena vyplynulo, že tie, ktoré okrem lieku na bolesť užívali aj kolagén typu II, po troch mesiacoch zaznamenali zníženie bolesti a zlepšenie funkčnosti bolestivých kĺbov.

Odkiaľ pochádza kolagén v doplnkoch stravy?

Väčšina hydrolyzovaného kolagénu pochádza z jedného z nasledujúcich zdrojov:

  • tkanivá a šľachy kravy
  • prasacia koža
  • kuracie kosti
  • ryby (morský kolagén)

Pre vegánov existuje vegánska verzia kolagénu. Ten je vyrobený z kvasiniek a baktérií, ale neexistujú dôkazy o tom, že by fungoval rovnakým spôsobom ako živočíšny kolagén.

Dávkovanie kolagénu

Množstvo, ktoré by ste mali brať, závisí od toho, aký typ kolagénu užívate. Ak sa jedná o práškovú formu, denná dávka kolagénu typu I a III by sa mala pohybovať medzi 5 až 15 gramami denne. V takejto podobe ho môžete primiešať do nápojov, smoothie, alebo pridať do cesta na muffiny. Dávkovanie typu II je trochu odlišné, zvyčajne sa meria v miligramoch namiesto gramov. 

„Odporúčam zmiešať práškový kolagén s ovocným smoothie alebo ho primiešať do ovsenej kaše s ovocím. Vďaka vitamínu C sa bude lepšie vstrebávať,“ odporúča Samuelová.

Vitamín C sa nachádza v potravinách, ako sú paradajky, pomaranče a jahody.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia kolagén

2021-03-27 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia