Mastná POCHÚŤKA, ktorej sa nedá odolať: Čo sa stane s MOZGOM, ak si dáte každý deň SLANINU

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-24 06:00:00

Ráno bez slaniny a vajec? Pre mnohých nepredstaviteľné. No hlavne tí v strednom a vyššom veku by si mali dvakrát rozmyslieť, či dajú prednosť chuti alebo zdraviu. Konzumácia spracovaného mäsa, vrátane slaniny, má totiž vplyv na mozog!

Dlhodobý výskumný projekt spája spracované potraviny so zhoršením zdravia mozgu v strednom a staršom veku. Podľa štúdie by každodenná konzumácia spracovaného jedla, ako je slanina, mohla zvýšiť riziko demencie o 44 percent, ako sa uvádza na telegraph.co.uk.

Čítajte tiež: Mení METABOLIZMUS v tele: Stačí MENEJ tejto návykovej látky a ODSKÁČE si to PEČEŇ

Výskum sa zameral na nezdravé jedlá, ako sú klobásy, kebab, hamburgery a nugetky, a ich vplyv na zdravie mozgu vo vyššom veku. Aby to nebolo len v negatívnom "duchu", odborníci taktiež odhalili, že denná konzumácia nespracovaného červeného mäsa, ako je hovädzie, bravčové alebo teľacie, môže mať ochranný účinok proti demencii.

Vplyv stravy na riziko demencie

Vedci z Leeds University skúmali údaje od takmer pol milióna ľudí v britskej Biobanke, čo im umožnilo korelovať informácie o genetike a životnom štýle. Kohorta vo veku od 40 do 69 rokov bola sledovaná počas ôsmich rokov. Štúdia sa tak stala prvým rozsiahlym výskumom, ktorý sledoval súvislosť medzi konkrétnym mäsom a demenciou.

Demencia je hlavnou príčinou smrti vo Veľkej Británii a postihuje až osem percent ľudí nad 60 rokov na celom svete. Tím z Leeds University identifikoval 2 896 prípadov demencie po ôsmich rokoch sledovania a vypočítal, že 44-percentné zvýšené riziko vzniku ochorenia bolo spojené s konzumáciou 25 g spracovaného mäsa denne, čo zodpovedá jednému plátku slaniny. Odborníci tvrdia, že treba byť opatrní, a že by sa nemalo riziko spájať len s konzumáciou mastnej pochúťky. Výsledky poukazujú na všeobecné zvýšenie rizika spracovaného mäsa. 

Analýza tiež naznačila, že u ľudí, ktorí jedli 50 g nespracovaného červeného mäsa denne, bola o 19 percent nižšia pravdepodobnosť vzniku demencie. Priemerný príjem spracovaného mäsa vo Veľkej Británii je zhruba 25 g denne. Okolo 30 g denne zjedia ľudia zase nespracované mäso. 

Huifeng Zhang, ktorý viedol výskum na Leeds School of Food Science and Nutrition, uviedol: „Celosvetovo prevalencia demencie rastie. Rolu môže hrať aj strava ako modifikovateľný faktor. Náš výskum prispieva k množeniu dôkazov, ktoré spájajú konzumáciu spracovaného mäsa so zvýšeným rizikom radu neprenosných chorôb.“

Obmedzenie výskumu

Údaje zhromaždené v rokoch 2006 až 2010 zahŕňali to, ako často účastníci konzumovali rôzne druhy mäsa. Nehodnotila konkrétny vplyv vegetariánskej alebo vegánskej stravy na riziko demencie, obsahovala však údaje od ľudí, ktorí tvrdili, že nejedia červené mäso. Tí, ktorí konzumovali väčšie množstvo spracovaného mäsa, boli pravdepodobne muži, menej vzdelaní, fajčili, mali nadváhu, jedli menej ovocia a zeleniny a mali vyšší príjem energie, bielkovín a tukov vrátane tých nasýtených. Vedci upravili svoju štúdiu tak, aby zohľadňovala tieto faktory. Iní vedci však varovali, že keďže súčasťou výskumu bolo menej ako 3 000 účastníkov, išlo o relatívne malú vzorku.

Profesor Robert Howard, expert na starnutie na University College London, uviedol na záver: „Tieto údaje by ma nepresvedčili, aby som sa vzdal svojej slaniny na raňajky.“

Zistenia boli zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie slanina demencia červené mäso spracované mäso

2021-03-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia