Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prišlo to na vás v nevhodnom čase? TRIK, ako ZMENIŤ režim hrubému črevu a ísť na VEĽKÚ potrebu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Málokto si to zrejme uvedomuje, no niektoré veci počas dňa sa dejú zakaždým v rovnakom čase. Prvá šálka kávy, raňajky, ale aj veľká potreba. Podľa odborníka tak, ako my máme nejaký denný režim, tak isto aj naše hrubé črevo má vlastné vnútorné hodiny.

Ráno, keď sa zobudíte, zároveň „vstane“ aj vaše hrubé črevo. Tým sa spustí jeho funkcia, podobne, ako pri konzumácii prvého jedla počas dňa. Žalúdok mu vyšle signál, že prichádza potrava, takže bude potrebné vytvoriť pre ňu miesto, ako sa píše na glamour.com. To je dôvod, prečo väčšina ľudí vykoná veľkú potrebu po raňajkách. Ak si dáte kávu, mnohí by potvrdili, že aj tá k tomu dopomôže. Povzbudí hrubé črevo a vy poletíte na záchod!

Čítajte tiež: Nevinná ZÁBAVKA, ktorá sa vám môže VYPOMSTIŤ: Zdravotné PROBLÉMY kvôli sledovaniu porna

Keď sa posunú vnútorné hodiny hrubého čreva

Ako dodáva gastroenterológ Kyle Staller z Massachusetts General Hospital, niektorí sa vyprázdnia ráno a taktiež popoludní v rovnakom čase. Ide o ľudí, ktorí majú šťastie a môžu sa pochváliť rýchlejším metabolizmom.

Mnohí zvyknú chodiť na toaletu raz za deň, ba dokonca každý druhý deň. Každý pozná ten skvelý pocit po vyprázdnení, no ich hrubé črevo sa tak jednoducho rozhodlo, že stačí ísť toľkokrát na toaletu. Tu je vysvetlenie toho, prečo máte problém s veľkou potrebou, keď ste na cestách a idete do iného časového pásma. 

"Vaše telo očakáva, že sa prebudí v rovnakom čase, ale nestane sa tak," hovorí doktor Staller. "Vnútorné hodiny hrubého čreva sa tým pádom posunú a môže trvať niekoľko dní, kým sa prispôsobia a vy sa vyprázdnite."

Prišlo to na vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existujú však aj iné situácie, kvôli ktorým sa návšteva toalety presunie na iný čas alebo deň. Môže za to práca, alebo iné povinnosti, kvôli ktorým to občas „zadržiavate“. Nič sa nestane, ak to bude raz za čas. Iné je to však v prípade, ak to robíte príliš často a pravidelne. Vtedy si koledujete o zdravotné problémy. 

Ako mu zmeniť režim? 

Gastroenterológ Ashkan Farhadi z Orange Coast Memorial Medical Center upozorňuje, že je možné hrubému črevu zmeniť režim, ak to na vás príde v nevhodnom čase. Stačí si len vyhradiť čas, kedy nemáte žiadne povinnosti a na pár minút si sadnúť na toaletu. Urobte tak bez ohľadu na to, či vám treba alebo nie. V žiadnom prípade však netlačte, len seďte. Robte tak niekoľko dní vždy v rovnakom čase. Výsledok? Približne po dvoch týždňoch bude vaše hrubé črevo pripravené na nový režim. V tú hodinu, ktorú ste si zvolili, budete chodiť na záchod. 

Viac o téme: ToaletaZdravieHrubé črevoVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9