Všimli ste si malé červené VYRÁŽKY na svojej koži? PRAVDA, čo sa SKRÝVA za bežným PROBLÉMOM

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-07 06:00:00

Prezývajú sa ako kuracia koža a vyzerajú ako malé červené hrbolčeky, resp. vyrážky. Tieto malé červené škvrny, ktoré pripomínajú husiu kožu, už zažil snáď každý. Málokto však vie, o čo vlastne ide.

Oficiálny názov kuracej kože je keratosis pilaris. Hoci neznie práve najlepšie, našťastie nejde o nič vážne. Sú to len drobné, úplne bežné neškodné vyrážky. Nemusíte navštíviť lekára, ak vám nerobia výrazné starosti. Podľa Britskej asociácie dermatológov ovplyvňuje ochorenie 50 až 70 percent dospievajúcich a 40 percent dospelých ľudí, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Kvalitu MASLA z obchodu PREZRADIA tieto TRIKY: 7 spôsobov, ako odhaliť SFALŠOVANÝ výrobok

Zvyčajne ich spozorujete na chrbte, horných ramenách, na zadku, ale i na stehnách. Niektorí si ich nájdu aj na predlaktiach. V zriedkavom prípade existujú varianty keratózy pilaris, ktoré sa objavujú na obočí, tvári a pokožke hlavy. 

Čo je za vznikom ochorenia? 

Otázkou ostáva, prečo sa vlastne vyrážky objavia. Na svedomí to má genetika. Môžu za to vaši rodičia, ide totiž o dedičnú chorobu. Ak ju má niektorí z rodičov, je 50-percentná pravdepodobnosť, že sa objaví u dieťaťa.

Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) sa keratóza pilaris vyskytuje vtedy, keď sa vo vlasových folikuloch kože nahromadí príliš veľa keratínu. Keratín je bielkovina nachádzajúca sa v tvrdej vonkajšej vrstve pokožky, ktorá spôsobuje zhrubnutie povrchu pokožky, preto má názov „keratóza“. Prebytočný keratín blokuje vlasové folikuly tvrdou drsnou kožou, ktorá rozširuje póry. Výsledkom je začervenaná pokožka.

Ako zmierniť ochorenie? 

Takejto pokožke neprospieva zima a keď je príliš suchá. Netreba sa však báť, nejde o nákazlivé ochorenie. Stav kože sa väčšinou zlepší postupne s pribúdajúcim vekom. Hoci neexistuje liečba, dá sa aspoň zmierniť. 

Odporúčanie od NHS:

  • Hydratujte pravidelne svoju pokožku - opýtajte sa lekárnika, čo je pre vás najvhodnejšie
  • Používajte jemné a neparfumované mydlá a výrobky na sprchovanie
  • Jemne vydrhnite pokožku žinkou alebo pílingovou rukavicou
  • Striedajte chladné alebo vlažné sprchy 
  • Po umytí pokožku jemne poklepte namiesto drhnutia uterákom
  • Ak dôjde k zápalu a svrbeniu pokožky, vyhľadajte lekára

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vyrážky kuracia koža keratosis pilaris

2021-03-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia