Nenechajte sa OKLAMAŤ: Takto SPOZNÁTE pred nákupom, či ide o BEZPEČNÉ rúško alebo RESPIRÁTOR!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-05 06:00:00

Nečestní obchodníci nikdy nespia. A to ani v čase koronavírusovej pandémie. Spotrebiteľská organizácia dTest radí, ako si bezpečne kúpiť rúško alebo respirátor.

Spotrebitelia sa stávajú, v obavách o svoje zdravie a zdravie svojich blízkych, ľahkým terčom mnohých klamlivých reklám, a niekedy aj podvodných praktík. Nepomáha ani neprehľadnosť trhu s ochrannými pomôckami. Zvýšená opatrnosť pri nákupe na internete tak môže pomôcť zabrániť neskoršiemu sklamaniu a finančnej ujme.

Čítajte tiež: Konzumácia OVOCIA sa vám nemusí vyplatiť: Môže NARUŠIŤ fungovanie IMUNITNÉHO systému!

Čo si všímať na e-shope? 

Než do online nákupného košíka vložíte zvolené rúško alebo respirátor, overte si niekoľko vecí. Predovšetkým skontrolujte, kto za e-shopom stojí. V obchodných podmienkach musí byť jasne uvedená spoločnosť s identifikačným číslom a na webe musia byť dostupné kontaktné údaje. Ak tomu tak nie je, alebo je prevádzkovateľom zahraničná spoločnosť, existuje zvýšené riziko, že zaplatený tovar buď vôbec nedorazí, alebo naň budete čakať niekoľko týždňov. Preverte si internetové recenzie. 

"V tomto ohľade sú veľkým problémom takzvané sprostredkovateľské e-shopy. U nich spravidla nie je bežný spotrebiteľ schopný rozpoznať, že okrem prevádzkovateľa e-shopu uzatvára ďalšiu zmluvu so subjektom mimo Slovenska, najčastejšie z Číny," vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest. Dodáva: "Aj keď je pravdepodobné, že tovar dorazí, bude to v niekoľkých týždňoch. Nevyhnutné je preto kontrolovať prezentovanú dobu dodania."

Označenie" skladom "alebo „skladom u dodávateľa" môže znamenať desiatky dní, a to už spotrebiteľ rúško alebo respirátor nemusí potrebovať, pretože si ho zoženie inde.

Najlepšie sú respirátory

Ak prekonáte prvotné nástrahy vo svete e-shopov, čaká vás zorientovanie sa v ponuke ochrany dýchacích ciest.

"Z výsledkov testu rúšok a respirátorov, ktoré sme zverejnili v decembrovom vydaní časopisu dTest, vyplynulo, že najlepšiu filtračnú účinnosť majú respirátory. Obdobne potom fungujú aj výrobky s nanomembránami, sú však výrazne drahšie. Pomyselné tretie miesto patrí jednorazovým rúškam. Zároveň sme pred niekoľkými konkrétnymi výrobkami museli varovať verejnosť," uvádza Eduarda Hekšová.

Sledujte značky

Prvé, čo by ste na obale či samotnom výrobku mali hľadať, je značka CE. Tá vyjadruje, že daný výrobok patrí medzi certifikované pomôcky a vyhovuje požiadavkám európskych štandardov. Označenie CE na rúškach dokladá zhodu s normou EN 14683 + AC. Takto označené rúška sú vhodné na použitie v zdravotníctve a zabraňujú tomu, aby nositeľ rúška šíril do okolia baktérie a kvapôčky. 

Mieru ochrany vyjadruje typové označenie, ktoré by sa na obale malo takisto objaviť. Typ I zachytí aspoň 95% baktérií (kvapôčok), typy II a IIR najmenej 98%. Na niektorých zdravotníckych rúškoch tiež môžete nájsť zmienku, že ide o pomôcku prvej triedy. Táto informácia sa neviaže na účinnosť rúška, ale ide o zaradenie zdravotníckej pomôcky do triedy nízkeho zdravotného rizika.

Značku CE môžete nájsť aj na respirátore. Vyjadruje zhodu výrobku s požiadavkami normy EN 149 + A1. Na rozdiel od zdravotníckych rúšok slúžia respirátory na ochranu dýchacích ciest nositeľa, preto sú konštruované pre zachytávanie prachových a aerosólových častíc. Filtračná účinnosť respirátora závisí od deklarovanej triedy: respirátory FFP1 dokážu zachytiť 80% skúšobného aerosólu s veľkosťou častíc 0,6 mikrometrov, trieda FFP2 zadrží 94% a najdokonalejšie filtruje trieda FFP3 (99%).

"Často sa pri dovezených respirátoroch môžete stretnúť aj s označením KN95. Značka KN95 je v ázijských krajinách obvyklé zatriedenie podľa čínskej normy GB 2626-2006 a filtračnou účinnosťou približne zodpovedá hodnote FFP2 podľa normy EN149. Hodnote FFP3 potom zodpovedá označenie KN99, " vysvetľuje Eduarda Hekšová.

Ak ochranné pomôcky značky CE nenesú, ide o necertifikované výrobky. Tie žiadnu konkrétnu úroveň ochrany negarantujú, preto by nemali byť používané v zdravotníctve ani ako pracovná ochranná pomôcka. Do tejto skupiny patria napríklad jednorazové rúška, ktoré sa v ázijských mestách nosia ako ochrana pred smogom. Na obaloch bývajú často označené ako "Civil Mask". U čínskych výrobkoch môžete často nájsť tiež originálne čínsko-anglický kontrolný lístok, na ktorom sú rúška proti smogu označené vetou "Not for medical use".

Ako si vybrať pomôcku? 

Vzhľadom k tomu, že sú rôzne typy pomôcok vhodné pre rôzne situácie, treba pred kúpou zvážiť, čo od rúška alebo respirátora očakávate.

  • Ak chcete chrániť seba a okolie v rizikovom prostredí, potom budú vhodné respirátory tried FFP2, FFP3 alebo KN95, KN99. Na Slovensku je zavedená povinnosť nahradiť bežné rúško respirátorom s označením FFP2 či KN95 od 8. marca 2021 v obchodných prevádzkach a MHD a od 15. marca 2021 vo všetkých interiéroch, s výnimkou domácnosti. 
  • Ak potrebujete chrániť seba a svoje okolie v bežnom prostredí, potom budú vhodné lekárske rúška alebo respirátory tried FFP1, prípadne FFP2. Minimálne rúško je nutné používať vo všetkých budovách mimo bydliska a v zastavaných častiach obcí a miest.

V ideálnom prípade by všetky pomôcky mali mať aj návod na použitie, ten však často chýba. Najdôležitejšie je rozlíšiť, či ide o pomôcku pre opakované, alebo jednorazové použitie. Jednorázový tovar v názve zvyčajne obsahujú slovo "Disposable" a tiež piktogram preškrtnutej dvojky. U respirátorov je opakovateľné použitie vyznačené písmenom R uvedeným u čísla normy. Jednorazové respirátory sú na rovnakom mieste označené písmenami NR.

"Nakoniec je dobré pripomenúť, že pri nákupe cez e-shop máte možnosť v prípade akýchkoľvek pochybností odstúpiť od zmluvy aj bez uvedenia dôvodu v lehote 14 dní od prevzatia tovaru. Toto právo môžete využiť aj pred samotným dodaním tovaru," uzatvára Eduarda Hekšová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rúška koronavírus respirátory

2021-03-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia