TEST odhalil PREKROČENÝ limit fluoridu: Z týchto zubných PÁST hrozia NEŽIADÚCE účinky

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-12 11:45:00

Každodenná starostlivosť o zuby a ústnu dutinu je efektívnou prevenciou pred zubnými kazmi a inými ochoreniami. Magazín dTest otestoval zubné pasty pre dospelých a elektrické zubné kefky. Ako v teste dopadli?

Zatiaľ čo v prípade kefiek si väčšina zástupcov odniesla veľmi dobré alebo dobré hodnotenie, pri zubných pastách padlo aj niekoľko čiastkových nedostatočných známok. Na trhu prevládajú zubné pasty obsahujúce fluorid, ktorý pomáha remineralizovať zubnú sklovinu, a pôsobí ako ochrana pred zubným kazom. 

Čítajte tiež: Na konzumáciu VAJEC môžete doplatiť: Toto MNOŽSTVO vraj uvoľňuje CHEMIKÁLIU do krvi

Problém s obsahom fluoridu

V bežnej predajnej sieti drogérií a supermarketov nakúpila redakcia magazínu dTest celkovo 14 výrobkov s fluoridom, ktoré podrobila niekoľkým skúškam. V prvej časti testovania laboratórium skúmalo, akú ochranu a starostlivosť pasty poskytujú zubom - koľko fluoridu obsahujú, do akej miery obrusujú sklovinu a či dokážu odstrániť pigmentové škvrny. V ďalšej časti hodnotili dobrovoľníci vzorky subjektívne z hľadiska kozmetických vlastností (konzistencia, penivosti, príchute atď.). 

Prakticky zameraná časť ukázala, že tí, ktorí hodnotili, boli s pastami väčšinou spokojní, a prípravky tak získali dobré alebo uspokojivé hodnotenie. Laboratórne meranie oproti tomu odhalilo u štyroch prípravkov nadlimitné obsah fluoridu. Práve príjem vyššieho množstva fluoridu môže vyvolať fluorózu zubnej skloviny alebo nežiaduce účinky v podobe vyrážok, bolestí brucha a hlavy alebo porúch imunity. Je na mieste doplniť, že fluorid prijímame okrem zubných pást či ústnych vôd aj z ďalších zdrojov. 

"Maximálne povolené množstvo fluoridu v zubných pastách stanovuje európske nariadenie č. 1223 / 2009 o kozmetických výrobkoch. To tiež vyžaduje, aby sa celkový obsah fluoridu výrobcu uvádzal na škatuľke či tube. Tento limit je pritom rôzny v závislosti od toho, pre koho je pasta určená, a uvádza sa v jednotkách ppm (parts per million - počet častíc na milión). V prípade pást pre dospelých je limit stanovený na 1500 ppm. Niektoré výrobky v našom teste hranicu prekročili o niekoľko desiatok jednotiek, u iných išlo až o 222 ppm," uvádza jeho šéfredaktorka spotrebiteľného magazínu dTest Hana Hoffmannová. 

Na všetky štyri výrobky, u ktorých sa zistilo prekročenie povoleného limitu (Rossmann / Alterra Zahncreme Bio-Minzu, Elmex Anti-Caries Professional, Signal Cavity Protection a Vademecum Complete), bol preto podaný podnet Krajskej hygienickej stanici. 

Efektívne odstraňujú škvrny zo zubov

Testovanie overujúce mieru obrusovania skloviny žiadny nebezpečný výrobok neodhalilo. Všetky vzorky sa dokázali zmestiť pod limitnú hodnotu 250 RDA (relatívna dentínová abrazivita). Výrobky dokázali efektívne odstrániť pigmentové škvrny, podľa indexu účinnosti čistenia (CEI) získali dobré alebo uspokojivé hodnotenie. 

"Tieto skúšky ukázali, že lepšiu službu ako pasta za viac než stovku môže ponúknuť výrobok za dvadsať českých korún," uzatvára Hana Hoffmannová hodnotenie testu, ktorý ukázal na značné rozdiely medzi jednotlivými vzorkami nielen v obsahu fluoridu, ale aj v miere vplyvu na životné prostredie, za ktorý si nedostatočnú známku odniesli pasty Meridol a Colgate Total Original. 

Vyberajte si kefky nielen podľa ceny

Test 22 modelov elektrických kefiek v cenovom rozmedzí 670-6000 českých korún priniesol až na jednu výnimku veľmi dobré alebo dobré známky. Účinnosť čistenia preverili laboratórni pracovníci, i dobrovoľníci, a s výsledkami boli väčšinov spokojní. 

Dvaja zástupcovia značky Oral-B pri skúškach odstránili vyše 90% plaku, ostatné výrobky sa pohybovali v rozmedzí 85-90%. Medzi nimi bol aj najlacnejší zástupca v teste Oral-B Vitality 100 CrossAction Black. Kefka Emmi-dent Platinum v tejto skúške vyčistila iba 77% plaku, a získala tak uspokojivé hodnotenie. Viac výhrad mali testujúci pri niektorých modeloch na obsluhu, výdrž batérie alebo hlučnosť, čo boli ďalšie parametre hodnotenia. Rozptyl vo výsledkoch sa potom v týchto kategóriách pohyboval od "veľmi dobre" po "dostatočne". 

"V teste sme sa zamerali na to hlavné - ako kefky čistia, ako sa obsluhujú alebo či nepríjemne nevibrujú. Vyššia cena niektorých kefiek môže spočívať v známej značke alebo bohatšej výbave. Hoci medzi modelmi boli veľké cenové rozdiely, na ich účinnosti sa to príliš neprejavilo. Vyberať si medzi nimi môžete bez obáv nielen podľa ceny, ale napríklad aj dizajnu alebo spotreby energie," zhŕňa Hana Hoffmannová z dTestu. 

Fotogaléria


Tagy:
test zdravie zuby zubné pasty elektrické kefky

2021-02-12 11:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia