Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kefka a zubná niť NESTAČIA: Nové ZISTENIIE vedcov, ako ODSTRÁNIŤ jeden z najbežnejších PROBLÉMOV

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia naznačuje, že nízka hladina vitamínu C v krvi môže byť príčinou krvácania z ďasien. Vedci tvrdia, že čistenie klasickou kefkou a zubnou niťou nemusí stačiť na odstránenie tohto problému. 

Keď ďasná krvácajú, ide často o príznak zdravotných problémov ústnej dutiny, ako je zápal ďasien alebo periodontálne ochorenie, teda zápalové ochorenie, ktoré ovplyvňuje tkanivo ďasien a zuby. V počiatočných štádiách zápalu môžu ďasná opuchnúť a krvácať. Ak sa tieto príznaky neliečia, môžu sa zhoršiť a spôsobiť odtiahnutie ďasien od zubov, čo vedie k úbytku zubov a kostí. Medzi tradičné liečby krvácania z ďasien patrí dôkladnejšia zubná hygiena pomocou kefky a zubnej nite a liečba základných stavov, ktoré môžu prispieť k rozvoju zápalu ďasien. 

Čítajte tiež: Večerná RUTINA, ktorá vám ZMENÍ život: Takto sa LYŽIČKA medu pred spaním PREJAVÍ na TELE

Medzi poruchy, spojené so zvýšeným rizikom zápalu ďasien, patrí cukrovka a imunodeficiencie. Svoju úlohu môže hrať aj životný štýl, ako je napr. fajčenie. Nový výskum však zistil, že hoci čistenie zubnou kefkou a niťou má zásadný význam pre celkové zdravie ústnej dutiny, nedostatok adekvátneho vitamínu C, tiež známeho ako kyselina askorbová, môže byť základnou príčinou krvácania z ďasien. Vedci z Washingtonskej univerzity vo Washingtone nedávno zverejnili svoje výsledky v časopise Nutrition Reviews

Úloha vitamínu C v zdraví ústnej dutiny 

Autori štúdie preskúmali údaje z 15 klinických štúdií v šiestich krajinách s 1140 prevažne zdravými účastníkmi. Analyzovali tiež údaje z prieskumu National Health and Nutrition Examination Survey od 8 210 osôb v Spojených štátoch, ktoré prekonali určitý stupeň krvácania súvisiaceho s očami.

Kefka a zubná niť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že u účastníkov s nízkou hladinou vitamínu C v krvi bolo pravdepodobnejšie, že majú ďasná, ktoré im krvácajú pri jemnom vyšetrení, majú tendenciu celkovo krvácania z ďasien a vyššiu mieru krvácania v oku, resp. krvácanie v sietnici. Je zaujímavé, že autori štúdie tiež prišli na to, že zvýšenie príjmu vitamínu C u účastníkov s nízkou plazmatickou hladinou vitamínu C pomohlo zastaviť krvácanie z ďasien a zvrátiť problémy s krvácaním súvisiacimi s očami. 

Profesor Philippe Hujoel, hlavný autor štúdie a profesor z University of Washington tvrdí, že výsledky štúdie sú významné. Tendencia krvácania z ďasien a krvácania do sietnice môžu naznačovať problém s mikrovaskulárnym systémom. Tento systém zahŕňa drobné krvné cievy v tele vrátane mozgu, srdca a obličiek. 

Výsledky naznačujú, že hodnotenie plazmatických hladín vitamínu C a náprava nedostatkov môžu zvrátiť problémy s mikrokrvácaním v tele. Profesor Hujoel však zdôrazňuje, že nenaznačujú priamy vzťah medzi zvýšením hladín vitamínu C a prevenciou mŕtvice alebo iných stavov spojených s mikrovaskulárnym ochorením. 

Treba zistiť príčinu

Hoci je dobrým postupom liečby krvácajúcich ďasien zvýšenie čistenia zubov a používanie zubnej nite, tieto kroky nemusia odstrániť podstatu problému. 

Prof. Hujoel vysvetľuje: "Keď vidíte krvácať ďasná, prvá vec, na ktorú by ste mali myslieť, nie je ich zvýšené prečistenie. Mali by ste zistiť, prečo vám krvácajú ďasná. Nedostatok vitamínu C je jedným z možných dôvodov.“ 

Predchádzajúce výskumy sa tiež týkali vitamínu C a jeho súvislosti s krvácaním ďasien. Kórejská štúdia publikovaná v magazíne PLOS ONE zistila, že u účastníkov štúdie, ktorí mali nedostatočný príjem vitamínu C, bola 1,16-krát vyššia pravdepodobnosť výskytu paradentózy.

Kefka a zubná niť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimagges.com)

Odporúčané množstvo vitamínu

Podľa Národných inštitútov zdravia (NIH) je denné odporúčané množstvo vitamínu C pre priemerného dospelého človeka 90 miligramov (mg) pre mužov a 75 mg pre ženy. Profesor Hujoel navrhuje, aby ľudia, ktorí nekonzumujú dostatok tohto vitamínu v strave, zvážili doplnenie o asi 100–200 mg vitamínu C denne. 

Suplementácia je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí držia Paleo diétu alebo inú stravu s nízkym obsahom sacharidov, pretože potraviny začlenené do týchto stravovacích plánov nemusia obsahovať dostatok dôležitého vitamínu. 

„V minulosti bola doba, keď sa krvácanie z ďasna všeobecne považovalo za potenciálny marker nedostatku vitamínu C. Ale časom tieto obavy zmizli. Dôraz sa začal klásť na dôkladné vyčistenie zubou zubnou kefkou a niťou. Síce sa tým odstránili symptómy, ale neliečila sa príčina problémy," dodal na záver Hujoel.

Viac o téme: ZdravieZubyZubná hygienaVitamín CKrvácanie z ďasien
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9