Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PANDÉMIA ohrozuje aj NEINFIKOVANÝCH: PROBLÉM, ktorý ich môže dohnať k LEKÁROVI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyberá si daň aj medzi tými, ktorí nie sú nakazení novým koronavírusom. Pandémia ovplyvňuje už takmer každého. Aj neinfikovaných, ktorí tak kvôli nej bojujú s nepríjemným zdravotným problémom. 

Pandémia zmenila u mnohých spôsob práce. Zatiaľ čo boli zvyknutí chodiť pravidelne do roboty, zúčastňovať sa rôznych konferencií, pracovných stretnutí alebo služobných ciest, v súčasnosti ich koronavírus pripútal na stoličku v domácom prostredí. Sociálna izolácia má tak na svedomí zvýšené trávenie času pred monitorom. Britská výskumná organizácia upozorňuje, že viac ako u tretiny ľudí, pracujúcich z domu, sa zhoršil zrak, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. 

Čítajte tiež: MENEJ známe ÚČINKY, ktoré môže VYVOLAŤ pitie KÁVY: Týka sa to tohto MNOŽSTVA!

Dnes oči používame inak ako pred rokom

Práca či výučba z domu má svoje pozitívne stránky. Bohužiaľ, tie prevyšujú negatíva, ktoré vo väčšej miere pôsobia na ľudské zdravie. Prišla na to britská výskumná organizácia Fight For Sight, ktorá sa venuje prevencii slepoty a očných chorôb. Zrealizovala prieskum medzi 2 012 ľuďmi, ktorí kvôli pandémii musia tráviť viac času pred počítačom. Výsledky ukázali, že až 38% mali zhoršený zrak, štvrtina hlásila problémy s čítaním a 17% účastníkov si sťažovalo na horšie videnie v noci. 

„Svoje oči používame inak ako pred rokom. Trávime viac hodín pred počítačom, či už kvôli práci, alebo sa tak socializujeme a sme v kontakte s ostatnými prostredníctvom rôznych aplikácií,“ upozorňuje optometrista Daniel Hardiman-McCartney a pokračuje: „Pozeranie sa na obrazovku niekoľko hodín môže mať vplyv na naše oči, takže nie je prekvapujúce, že ľudia hlásia negatívne príznaky.“

PANDÉMIA ohrozuje aj NEINFIKOVANÝCH:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nielen hodiny pred monitorom sú na vine

Jedna teória hovorí, že na zhoršenie zraku počas pandémie má vplyv aj znížené vystavenie sa slnečnému žiareniu. Štúdie ukazujú, že trávenie kratšieho času vonku zvyšuje šancu na rozvoj krátkozrakosti, čo znamená, že objekty nie sú zreteľne viditeľné, pokiaľ nie sú v blízkosti očí. Podľa výskumu, publikovaného v British Journal of Ophthalmology v roku 2019, existujú dôkazy, že ak sa dieťa vystavuje jasnejšiemu svetlu, pomáha mu to regulovať rast očí.

Dlhodobé pozeranie na monitor zase spôsobuje nesprávne zostrenie očí pri čítaní, čo vedie k rozmazaniu, ktoré sietnica interpretuje ako znamenie, že sa musí predĺžiť očná buľva. 

„Výskum ukázal, že nedostatočný čas strávený vonku je rizikovým faktorom pre krátkozrakosť a hodiny strávené pred počítačom a inými podobnými zariadeniami môže predstavovať riziko,“ hovorí Jeremy Guggenheim, profesor výskumu myopie na Cardiffskej univerzite. „Odborníci na celom svete sa obávajú, že lockdown môže zvýšiť hladinu myopie.“

Trpí takmer každý

Zatiaľ čo u osôb do 20 rokov, ktorých oči sa stále vyvíjajú, je najväčšie riziko krátkozrakosti, u dospelých a starších ľudí je pravdepodobnejšie, že v tejto dobe dôjde k iným problémom s očami, ako sú ťažkosti pri čítaní, bolesti hlavy a zlé nočné videnie. Podľa Jamesa Wolffsohna, profesora optometrie na Astonskej univerzite, to môže byť spôsobené namáhaním očí a suchými očami, ktoré sú celkom bežné.

Viac o téme: ZdravieOčiZrakPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9