Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

7 ZMIEN na UŠIACH ako PREDZVESŤ problému: Tieto znaky PREDPOVEDAJÚ váš zdravotný STAV

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patria medzi posledné časti na tele, ktoré by ste si všímali, čo sa týka zdravia. Pritom môžu prezradiť veľa o zdravotnom stave, od rizika srdcových chorôb až po stav našich zubov! Na čo všetko môžu upozorniť naše uši?

Odborníci z University College London (UCL) nedávno zistili, že meranie hladín glukózy z ušného mazu by mohlo zachytiť cukrovku 2. typu, ktorá postihuje viac ako štyri milióny ľudí, v skoršom štádiu. Môže poskytnúť zásadné informácie o tom, či je niekto na pokraji vzniku cukrovky, čo znamená skoršiu liečbu alebo zmeny životného štýlu, ktoré ju môžu pomôcť udržať na uzde. 

Čítajte tiež: Mnohí RISKUJÚ ťažký ZÁPAL pľúc: Toto stačí SPRAVIŤ pri liečbe koronavírusu DOMA

Vedúci výskumu Dr. Andres Herane-Vives uviedol: „Môže ísť o lacnejší a presnejší spôsob merania dlhodobých hladín glukózy u potenciálneho pacienta.“ 

Aké ďalšie zdravotné tajomstvá sa skrývajú v našich ušiach podľa mirror.co.uk

Ušný maz prezradí stres

Tím z UCL odobral vzorky ušného mazu taktiež na testovanie hladín kortizolu – hormónu, ktorý uvoľňuje telo vtedy, keď sme v strese. Predpokladá sa, že dlhodobé vystavenie zvýšeným hladinám spôsobí škodlivé zápaly v tele, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových chorôb a rakoviny. Súčasné testovanie kortizolu sa spolieha na odber vzoriek krvi, aj keď ho možno zistiť aj z vlasov, moču a slinách. 

Dr. Herane-Vives však upozorňuje: „Odber vzoriek kortizolu je zložitý, pretože hladiny hormónu môžu kolísať. Jedna vzorka nemusí byť presným odrazom chronických hladín človeka a samotná metóda odberu krvi je stresujúca, čo môže ovplyvniť výsledky." 

7 ZMIEN na UŠIACH
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvrásnený ušný lalok upozorňuje na ochorenie srdca 

Ak vám lekár začne kontrolovať vaše uši po tom, čo mu poviete o svojich obavách, čo sa týka srdca, nie je to nič nezvyčajné. Nespočetné množstvo štúdií naznačuje, že uhlopriečka v ušnom laloku - smerujúca od vchodu do zvukovodu po spodok laloka - je včasným varovným signálom pre zlyhávajúce srdce. 

Existuje názor, že drobné cievy v uchu majú tendenciu sa zmenšovať a chradnúť, pretože sú blokované chorobou. To isté sa pravdepodobne deje s krvnými cievami v srdci a okolo neho, ale bez akýchkoľvek príznakov, ktoré by naznačovali problém. Jedna veľká štúdia zistila, že 47% mužov po päťdesiatke, ktorí utrpeli infarkt, malo záhyb v jednom alebo oboch ušiach, v porovnaní s 30% mužov v rovnakom veku so zdravým srdcom. 

Uši plné mazu môžu demenciu zhoršiť 

Demencia je komplexné ochorenie, o ktorom sa predpokladá, že je dôsledkom mnohých faktorov, od rodinnej anamnézy a fajčenia po vysoký krvný tlak a zlú stravu. Kľúčovým faktorom pri postupe ochorenia však môže byť aj strata sluchu, pretože sa predpokladá, že urýchli pokles kognitívnych schopností. 

Strata sluchu súvisiaca s vekom je nezvratná. Podľa japonskej štúdie z roku 2016 však môže jeho odstránenie spôsobiť veľký rozdiel. Zistilo sa, že starší pacienti s demenciou zaznamenali významné zlepšenie, čo sa týka skóre pamäťových funkcií, akonáhle im vyčistili uši od prebytočného mazu. Výsledky boli také prekvapivé, že vedci požadovali, aby všetci pacienti s demenciou absolvovali každoročné kontroly uší, či je maz súčasťou problému.

Bolesť ucha odhalí problémy so zubami 

Bolesť uší často nemá s uchom nič spoločné. Môžu byť za tým problémy súvisiace so zubami alebo čeľusťou, napríklad absces ďasien alebo nočné škrípanie zubov. 

Podľa Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS) najbežnejším dôvodom bolesti je problém s temporomandibulárnym kĺbom, čo je miesto, kde sa dolná čeľusť spája s lebkou, tesne pred uchom. Funguje ako pánt, ale keď sa pokazí, bolesť má tendenciu prechádzať do zvukovodu. 

7 ZMIEN na UŠIACH
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Páliace uši signalizujú migrénu 

V zriedkavých prípadoch sa u pacientov s migrénou môže vyvinúť pálenie uší pred začiatkom úplného záchvatu alebo dokonca bez bolesti hlavy. Tento stav - nazývaný syndróm červeného ucha - je zriedkavý, ale keď dôjde k záchvatu, epizódy môžu trvať iba niekoľko sekúnd až niekoľko hodín. U niektorých postihnutých sa záchvaty vyskytujú niekoľkokrát denne, zatiaľ čo u iných sa môžu vyskytnúť iba niekoľkokrát za rok. Netýka sa to však len ľudí trpiacich migrénou. 

Syndróm červeného ucha sa môže u niektorých ľudí spustiť iba trením ucha, zmenou teploty alebo hrebeňom na vlasy. Vedci si myslia, že je to spôsobené problémom s citlivosťou nervov v uchu. 

Malé uši varujú pred problémami s obličkami 

Menšie uši sa často považujú za atraktívnejšie ako väčšie, ale mohli by tiež znamenať zvýšené riziko zdravotného problému v dolnej časti tela. Štúdie naznačujú, že tí z nás, ktorí majú malé ušnice - celú vonkajšiu časť ucha, sú v dospelosti náchylnejší na ochorenie obličiek. A to sa netýka iba veľkosti, ale aj ich polohy. Nízko položené uši - umiestnené pod úrovňou očí - môžu naznačovať problémy s obličkami. Nie je jasné, prečo, ale vedci si myslia, že to môže byť kvôli problémom počas vývoja v maternici, pretože uši a obličky majú tendenciu sa formovať súčasne. 

7 ZMIEN na UŠIACH
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Strata sluchu v jednom uchu ako príznak nádoru

Strata sluchu v jednom uchu je často spôsobená infekciou, úderom do ucha alebo nahromadením tekutiny v zvukovode. Ale v zriedkavých prípadoch môže tiež pochádzať z akustického neuromu. Ide o nerakovinový nádor, ktorý pri svojom rozširovaní tlačí na sluchový nerv, čo je hlavná cesta prenosu zvukov putujúcich do mozgu. Medzi ďalšie príznaky patria závraty, poklesnutie tváre na jednej strane a zvonenie v ušiach. Pomaly rastúce neurómy sú často ponechané, ale je možné ich chirurgicky odstrániť alebo usmrtiť ožarovaním. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaUšiChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9