Počet sexuálnych partnerov ako PREDPOVEĎ choroby? Toto ČÍSLO vás môže dostať do PROBLÉMOV

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-17 14:30:00

Sex je prirodzenou súčasťou partnerského života. Odborníci však prichádzajú s vážnym varovaním. Orálny sex, ktorí milujú najmä muži, môže mať za následok veľmi vážne zdravotné problémy!

Zistilo sa, že u ľudí, ktorí vystriedali desať alebo viac orálnych sexuálnych partnerov, je pravdepodobnosť vzniku rakoviny ústnej dutiny a hrdla až o 4,3-krát vyššia ako u tých, ktorí ich mali menej. Riziko choroby súvisiacej s ľudským papilomavírusom (HPV) je vyššie najmä vtedy, keď mal človek veľa orálneho sexu s rôznymi partnermi v mladom veku. Zaujímavosťou je, že ohrozenejší sú muži než ženy. Pravdepodobnosť postihnutia rakovinou súvisiacou s HPV je u nich štyrikrát vyššia, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Nemáte čas cvičiť? Už dve šálky tohto ČAJU spália TUK počas SPÁNKU!

Pozor, nejde len o počet!

Na predchádzajúcom výskume tímu z univerzity Johna Hopkinsa v USA sa zúčastnilo 508 ľudí , ktorí zverejnili podrobnosti o ich orálnom sexuálnom živote a celkovom zdraví. Z nich 163 trpelo rakovinou orofaryngu (hltana) - ktorá postihuje strednú časť hrdla vrátane zadnej časti jazyka, mandlí a mäkkého podnebia.

Cieľom najnovšej štúdie bolo nadviazať na predchádzajúci výskum u mužov i žien.

Otolaryngologička Virginia Drakeová, ktorá bola autorkou príspevku, uviedla: „Nielen počet orálnych sexuálnych partnerov, ale aj ďalšie faktory, ktoré sa predtým nebrali do úvahy, prispievajú k riziku expozície HPV orálne a následnej rakovine.“

„Pretože výskyt rakoviny hltana súvisiacej s HPV stále rastie, naša štúdia ponúka súčasné hodnotenie rizikových faktorov tohto ochorenia. Odhalili sme ďalšie nuansy toho, ako a prečo sa u niektorých ľudí môže vyvinúť táto rakovina, čo môže pomôcť pri identifikácii tých, ktorým hrozí väčšie riziko," priblížila.

Rizikom je časté striedanie partnerov

Zistenia publikované v časopise Cancer odhalili, že mať 10 alebo viac partnerov na orálny sex bolo spojené so 4,3-násobným zvýšením pravdepodobnosti vzniku rakoviny úst alebo hrdla. Podľa Drakeovej tímu je najväčšie riziko u ľudí, ktorí mali v krátkom čase orálny sex s niekoľkými rôznymi partnermi. Ďalším faktorom, ktorý mohol zvýšiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia, bol vek. Vedci tiež zistili, že vyššie riziko rakoviny spojenej s HPV je u ľudí, ktorí mali v mladosti starších sexuálnych partnerov. Častými „obeťami“ tejto choroby sú ľudia, ktorí mali mimomanželský sex.

Nevynechávajte preventívky u zubára

„Tento výskum je znepokojivý, ale nie je prekvapením, že v posledných rokoch pribúda prípadov spájajúcich HPV s rakovinou ústnej dutiny u mladých ľudí, a to natoľko, že by orálny sex mohol v rizikovosti predbehnúť alkohol a fajčenie,“ zhodnotila situáciu Anna Middletonová, zakladateľka London Hygienist.

Ako podotkla, v súčasnosti asi jeden zo štyroch druhov rakoviny úst a tretina všetkých druhov rakoviny hrdla súvisí s HPV, ale u mladších pacientov je väčšina prípadov rakoviny hrdla spojená s HPV.

„Tento rizikový faktor by mal nabádať pacientov, aby pravidelne navštevovali zubnú ambulanciu pre skríning rakoviny ústnej dutiny. Ľudia musia byť pri sexuálnej aktivite obozretní a prijímať správne preventívne opatrenia. Ak máte obavy a myslíte si, že nie je všetko v poriadku, spojte sa so svojim obvodným lekárom, pravidelne navštevujte zubára a dentálnu hygieničku. Neignorujte žiadne príznaky, ktoré trvajú dlhšie ako tri týždne,“ dodala.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia orálny sex choroby

2021-01-17 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia