Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec PROBLÉMU s perami, s ktorým bojuje mnoho žien: RIEŠENIA, ktoré ODSTRÁNIA trápenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Voláme ich fajčiarskymi vráskami či vráskami smiechu. Patria k znakom skutočného veku a niektorých, nie príliš, zdravých návykov, ako sú fajčenie alebo časté opaľovanie. Našťastie, existujú možnosti ako ich zmierniť, či dokonca úplne „vymazať“.

Nenápadné či nápadnejšie linky okolo úst a na perách sa vytvoria s postupujúcim vekom u každého, aj keď v živote nefajčil. Na svedomí ich okrem veku a už spomínaných návykov majú aj popíjania so slamkou, pískanie, stláčanie pier alebo aj pričasté robenia selfíčiek, na ktorých „špúlime“ pery, píše thehealthy.com. Prispievajú k tomu aj rečové vzorce. 

Čítajte tiež: TOP potravina, ktorá nakopne CHUDNUTIE: Zhodené KILOGRAMY a spálený TUK vďaka tomuto ČAJU!

„Drobné linky na perách sú spôsobené starnutím a poškodením slnkom,“ vysvetľuje newyorský plastický chirurg Norman Rowe. „Výraznejšie vrásky na perách sú spôsobené nadmernou aktivitou svalov." 

Bez ohľadu na príčinu majú dermatológovia k dispozícii viac spôsobov, vďaka ktorým nám dokážu pomôcť zmierniť stav a zabrániť ich tvorbe.

Neuromodulátory

Na jemné a stredné, teda nie príliš hlboké línie na perách a v ich okolí, sú vhodné neuromodulátory ako botox, dysport alebo xeomin, ktoré sa riešia injekčnou formou. Často dokážu paralyzovať ich tvorbu, hovorí dermatológ Joe Niamtu z Midlothiane vo Virgínii.

 „Pomáha to uvoľniť svalové napätie okolo úst a prichádza k malému, ale viditeľnému rozdielu.“

Výplne

Pre hlbšie vrásky sú vhodnou cestou dermálne výplne na báze kyseliny hyalurónovej, hovorí plastický chirurg z New Yorku David Shafer. Kyselina hyalurónová sa nachádza prirodzene v takmer každej bunke nášho tela (najmä v pokožke), ale jej prísun má s pribúdajúcim vekom tendenciu ubúdať. 

Niektoré výplne môžu poskytnúť objem na vyplnenie pier, zatiaľ čo iné môžu pomôcť vyplniť pery bez toho, aby ich bolo potrebné pridávať veľa,“ vysvetlil Shafer. 

Koniec PROBLÉMU s perami,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Laser, peeling a iné spôsoby omladenia bez skalpela

Pacienti s jemnými vráskami na perách a averziou k ihlám majú aj iné možnosti, hovorí doktor Shafer. 

„Vonkajšiu vrstvu pokožky je možné ošetriť povrchovými úpravami, ako je laserový resurfacing, ktorému sa hovorí aj ako omladenie bez skalpela. Zbaví vás nielen vrások, ale aj pigmentových škvŕn či jazvičiek. Patrí sem rádiofrekvenčná energia, chemický peeling, mikropichanie, dermabáza a podobné ošetrenia,“ hovorí.

Tieto ošetrenia odstraňujú vrchnú vrstvu pokožky, zbavujú ju odumretých buniek a vytvárajú priestor pre nové, zdravšie bunky. 

„Ošetrenie povrchovej vrstvy pomáha zlepšiť textúru a farbu pokožky a zjemniť veľmi jemné linky.“ 

Tieto ošetrenia sú rýchle a relatívne bezbolestné, aplikujú sa pomocou znecitlivujúceho krému. K zotaveniu dochádza v závislosti od typu ošetrenia a jeho agresivity. 

PRP ošetrenie alebo tzv. Dracula terapia: Použitie obohatenej krvnej plazmy 

Pri tomto ošetrení sa využíva liečebný potenciál vlastnej krvi. Stimuluje tvorbu nového tkaniva a podporuje vznik nových ciev v mieste podania. Lekári ho aplikujú pri liečbe vypadávania vlasov či pri poraneniach, vrátane vrások na perách.

Injekcie PRP stimulujú novú tvorbu kolagénu,“ hovorí chirurg z New Yorku Sam Rizk.

Kolagén je hlavným stavebným prvkom zdravej mladistvej pokožky a s pribúdajúcim vekom sa naše prirodzené zásoby znižujú. 

„PRP funguje dobre na vrásky u fajčiarov, pretože ich vypĺňa zvnútra,“ opisuje Rizk.

Odporúča tri ošetrenia s odstupom štyroch až ôsmich týždňov, no viditeľné zlepšenie je podľa neho časté už v prvom mesiaci.

Prevencia

Opísané postupy môžu pomôcť eliminovať vrásky na perách. Omnoho pohodlnejšie je však zabrániť ich rozvoju. 

Chráňte svoje pery pred slnečným žiarením, používajte UV krémy, nefajčite. Tvorbu vrások úplne nezastavíte, ale ich tvorba sa výrazne spomalí,“ radí Rowe.

Viac o téme: ZdravieVráskyPery
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9