Používate KACHLE na drevo? ODBORNÍCI upozorňujú, že môžu byť NEBEZPEČNÉ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-07 06:00:00

Hoci ide o častý spôsob, ako vpustiť do svojho domova príjemné teplo, v skutočnosti sa spolu s ním dostane do ovzdušia aj niečo iné. Odborníci preto bijú na poplach a zdôrazňujú, prečo treba používanie kachlí a vykurovanie dreva obmedziť!

Štúdia prináša šokujúce výsledky o tom, čo môže takýto spôsob vykurovania spôsobiť so vzduchom vo vnútri domu, kde žijeme. Podľa vedcov kachle až trojnásobne zvyšujú hladinu škodlivých častíc a tým dosahujú nebezpečnú úroveň znečistenia prostredia. Spaľovanie dreva a uhlia má za následok uvoľnenie jemných častíc (PM2,5), čo sa považuje za najnebezpečnejšiu formu znečistenia ovzdušia pre ľudské zdravie. Prišla na to štúdia, zverejnená v odbornom časopise Atmosphere.

Čítajte tiež: Vyčistite si PĽÚCA od toxínov a nikotínu už za pár DNÍ: Chytíte druhý DYCH bez použitia liekov!

Nebezpečné čiastočky v prostredí

Podľa nej dochádza k znečisteniu vtedy, keď sa otvoria dvierka na doplnenie dreva. Vtedy sa do miestnosti dostanú drobné čiastočky. O to horšie, že mnohí zvyknú nakladať drevo aj viac ako dvakrát za večer! Tí sú vystavení veľmi vysokému znečisteniu v porovnaní s tými, ktorí dvierka otvárajú raz alebo vôbec. Drobné čiastočky môžu preniknúť do pľúc a spôsobiť tak množstvo ochorení. Aby toho nebolo málo, častice tiež obsahujú karcinogénne chemikálie vrátane benzénu a formadehydu. Ohrozené sú hlavne deti a starší ľudia. 

„Tí, ktorí žijú s deťmi či staršími ľuďmi alebo jednoducho so zraniteľnými ľuďmi, by nemali používať kachle na drevo. Ak ich používajú, treba minimalizovať dobu otvárania kachlí,“ uviedol Rohit Chakraborty zo Sheffieldskej univerzity pre theguardian.com.

Nie sú neškodné

Vedci odporúčajú, aby boli nové kachle sprevádzané zdravotným varovaním ešte na mieste ich predaja, ktoré upozorní na zdravotné riziká. 

„Kachle na drevo by nemali byť považované za úplne neškodné zariadenie. Treba uznať, že majú potenciál poškodenia,“ uviedol James Heydon z University of Nottingham, ktorý bol súčasťou tímu. „Je potrebné zvýšiť povedomie o rizikách.“

Fotogaléria


Tagy:
kachle vykurovanie drevom zdravie ovzdušie

2021-01-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia