KLAMSTVÁ o vakcínach, ktoré vás môžu ZMIASŤ: 5 najčastejších MÝTOV o OČKOVANÍ proti koronavírusu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-30 06:00:00

Pandémia koronavírusu COVID -19 straší celý svet už takmer rok. Nádejou na jeho porazenie sú vakcíny, ktoré sa pomaly dostávajú do obehu. Niektorí ľudia bijú na poplach a tvrdia, že sú nebezpečné. Čomu by sme nemali veriť?

Hoci žijeme v 21. storočí, ešte stále veľké množstvo ľudí verí, že očkovanie je nebezpečné a môže spôsobiť vážne zdravotné následky. Tieto mýty sa šíria dlhé roky. Pritom vakcinácia patrí k najväčším výdobytkom doby a očkovanie je najúčinnejšou prevenciou proti chorobám. Napriek tomu sa dnes mnoho ľudí zdráha, pokiaľ ide o dôveru vo vakcíny, kvôli množstvu rýchlo sa šíriacich konšpiračných teórií, ako sa píše na menshealth.com

Čítajte tiež: Zrýchlite si METABOLIZMUS pri jedení zemiakového šalátu: Naštartované CHUDNUTIE už počas Vianoc

Mýtus 1: Po podaní vakcíny ochoriete na koronavírus

Nie, z vakcíny proti COVID-19 neochoriete. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) žiadna z vakcín neobsahuje živý vírus. Vakcíny od spoločnosti Pfizer rovnako ako od firmy Moderna sú vyrobené z mediátorovej RNA (mRNA). mRNA v podstate učí imunitný systém, ako rozpoznať a bojovať proti vírusu skôr, ako sa s ním stretnete. Tento proces môže spôsobiť príznaky ako horúčku, ide však o bežný znak toho, že si telo vytvára imunitu voči vírusu.

Mýtus 2: Vakcína nebude fungovať, ak ste už vírus mali

Tí, ktorí prekonali v minulosti COVID-19, budú mať stále prospech z očkovania. Aj keď je to počas pandémie zatiaľ pomerne zriedkavé, stále existuje možnosť opätovného nakazenia sa vírusom. Po akejkoľvek chorobe si vaše telo vytvorí protilátky, hovorí sa tomu prirodzená imunita. Odborníci však tvrdia, že sa na ňu netreba spoliehať.

„Vieme, že ľudia ochoreli na COVID-19 dvakrát, niekedy aj trikrát. Je to preto, že existujú viaceré kmene, na ktoré nemá telo protilátky,“ konštatoval riaditeľ programu pre lekárov z Floridskej univerzity Robert Hawkes. 

Ako dodal, na prevenciu choroby sa stále odporúča vakcína.

Mýtus 3: Vakcína proti chrípke zabraňuje ochoreniu

Aj keď tieto dve choroby majú podobné príznaky, sú to rôzne vírusy a neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali tvrdenie, že očkovanie proti chrípke môže slúžiť ako ochrana pred COVID-19. Človek však môže ochorieť súčasne na obe choroby, čo môže byť životu ohrozujúce. Aj preto zdravotníci apelujú na ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke, najmä v období, kedy sa chrípková sezóna rozbieha.

Mýtus 4: Farma firmy sa ponáhľajú s vakcínami

Farmaceutické spoločnosti investovali veľa peňazí do včasného vývoja vakcíny proti COVID-19. Skrátený čas uvedenia na trh nebol dosiahnutý obchádzaním protokolov alebo elimináciou dôkladného testovania. I napriek tlaku vládnych úradníkov, Úrad pre kontrolu potravín a liekov neschválil núdzové použitie vakcíny bez toho, aby boli ukončené prísne, dôsledné a nezávislé posúdenia s viacerými fázami klinických štúdií. Podľa úradu musia farmaceutické spoločnosti sledovať účastníkov štúdie minimálne dva mesiace po zaočkovaní, aby sa vakcína považovala za bezpečnú a účinnú. Až potom získajú povolenie na mimoriadne použitie.

Mýtus 5: Vakcína vyrieši všetko

Rovnako ako väčšina vakcín, vedci predpokladajú, že ani očkovanie proti COVID-19 nebude stopercentne účinné. Bohužiaľ, vakcína nebude ani rýchlym riešením pandémie. Na začiatku môže zlyhať distribúcia, pretože zásoby budú spočiatku obmedzené.

 „Budú stanovené prioritné skupiny, ktoré dostanú vakcínu ako prvé,“ uviedla odborníčka na infekčné choroby Amesh Adalja.

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcíny koronavírus

2020-12-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia