NAJHORŠIE diagnózy po SVIATKOCH: Nepríjemné STOPY, ktoré na vás zanechajú Vianoce!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-28 06:00:00

Hoci Vianoce sa skončili, môžu dať o sebe vedieť v podobe dozvukov, ktoré niektorí pociťujú na vlastnej koži. Sviatky dajú poriadne zabrať ľudskému telu, takže trvá istý čas, než sa z toho dostane. Aké stopy môže zanechať najkrajšie obdobie v roku na tele?

Depresia

Vianočné sviatky v mnohých vyvolávajú pocity smútku, zlej nálady, úzkosti a depresie. Začína sa to už počas predvianočného obdobia, kedy sa zháňajú darčeky a pripravuje sa štedrovečerný stôl. Mnohí sú v strese a nestíhajú, ako sa píše na forbes.com. Ako potvrdila psychologička Suzanne Roff.Wexlerová, PhD, vianočné sviatky sú plné stresových faktorov, ktoré sú spúšťačmi úzkosti a zlej nálady.

Čítajte tiež: Zrýchlite si METABOLIZMUS pri jedení zemiakového šalátu: Naštartované CHUDNUTIE už počas Vianoc

Mnohí pociťujú smútok, čo psychológovia označujú ako „sviatočné blues“. Hoci „blues“ po skončení vianočných sviatkov ustupuje, ešte stále doznieva. Obzvlášť u tých, ktorí prišli o milovaného človeka, s ktorým nemôžu tráviť Vianoce. Depresia zvyčajne odoznie až po Novom roku. Na druhej strane, po oslave silvestra mnohí prepadnú depresiám kvôli tomu, že sa zase niečo začína a je tu obdobie novoročných predsavzatí, ktoré zlyhajú. 

Žlčník

Sviatky hojnosti majú aj svoju druhú stranu. Slané, sladké, k tomu stres a nepravidelné stravovanie. Na Vianoce dáme svojmu žlčníku poriadne zabrať. O to horšie, ak takýto životný štýl preferujete dlhodobo v priebehu roka. Výsledkom sú nepríjemné bolesti, kŕče a žlčníkové záchvaty. Treba držať svoj apetít na uzde, aj keď je ťažké odolať stolom s lákavými maškrtami. Po bitke je každý generál, ako sa hovorí. Pridajte do jedálníčka zdravú stravu v podobe zeleniny a ovocia, nech je žlčník čo najskôr v dobrej forme. Inak by vám to mohol zrátať. 

Pokazený žalúdok

Najviac si to odnesie žalúdok! Vianoce sa môžu ukázať aj na tomto telesnom orgáne, ktorý môžu nepekne podráždiť. Po sviatkoch dojedáme oplátky, med, kapustnicu, zemiakový šalát, zákusky a alkohol. Toto všetko mnohí dokážu skonzumovať približne za dve hodiny. Výkon žalúdka ide teda na plný plyn! Hoci sa vy cítite v poriadku, keby žalúdok vedel prehovoriť, neboli by to zrejme lichotivé slová. O to horšie, že vianočné hodovanie si zvyčajne zvykneme predĺžiť až do Nového roku. Žalúdok je tak pod obrovským náporom. Upokojte pokazený žalúdok ľahkou diétou so zázvorovým čajom. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroby zdravotné problémy Vianoce

2020-12-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia