Ako bude vyzerať ZDRAVOTNÍCTVO v roku 2021? Na tieto TRENDY sa PRIPRAVTE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-27 06:00:00

Zmeny zamerané na technológie sa tento rok odklonili od nastúpeného vývoja v dôsledku koronavírusovej pandémie. Aj keď najväčšími hýbateľmi zmien sú stále umelá inteligencia a internet, ich dopad bol pociťovaný inak, než sme na začiatku roka očakávali.

Nikde to neplatí viac ako v zdravotníctve. Ťažisko výskumu v oblasti medicíny, vakcinácie či sociálnej starostlivosti sa presunulo k riešeniu aktuálnej krízy. Každý kľúčový trend, od biotechnológií a inteligentnej medicíny až po virtuálnu a rozšírenú realitu, inteligentné mestá, digitálne partnerstvo či robotika, mali svoju úlohu. Nové vakcíny poskytujú záblesk nádeje, že v roku 2021 by sme sa mohli vrátiť k „normálnosti“ a objaví sa rýchlejšie tempo inovácií, predpovedá Bernard Marr, svetovo uznávaný futurista, influencer a myšlienkový líder v oblasti obchodu a technológií pre magazín Forbes

Čítajte tiež: NEZNÁMY príznak KORONAVÍRUSU, ktorý pociťujú len ŽENY: Citlivý PROBLÉM súvisiaci s plodnosťou!

Zdravotná starostlivosť ako súčasťou všetkých aspektov života

V roku 2020 sa každá spoločnosť musela stať technologickou spoločnosťou, pretože dáta a výpočty sa stali nevyhnutnými pre všetko, čo robíme. V roku 2021 sa každá spoločnosť stane zdravotníckou spoločnosťou, pretože ochrana zamestnancov a zákazníkov sa stáva základnou požiadavkou podnikania.

Bude to zahŕňať vylepšené opatrenia biologickej bezpečnosti od sanitačných staníc až po miestnu skríningovú technológiu a karanténne opatrenia na miestach, kde je potrebný personál a ľudia nemôžu pracovať z domu. Inovácie zamerané na tieto technológie prinesú kvalitnejšie bezpečnostné opatrenia a systémy včasného varovania, aby sa znížila pravdepodobnosť prenosu nákazlivých chorôb.

Pre niektoré spoločnosti bude stále bezpečnejšie, aby zamestnanci zostali pracovať na diaľku možno aj počas celého roka 2021. Tu sa vyskytnú ďalšie výzvy, napríklad potreba podpory duševného zdravia pracovníkov pri balansovaní medzi domácimi a pracovnými povinnosťami. Bez každodenného osobného kontaktu bude pre manažérov ťažšie posúdiť, či ich tímy prijímajú správne preventívne opatrenia na ochranu svojho zdravia. Pri zmierňovaní týchto nebezpečenstiev bude opäť hrať svoju úlohu technológia, od aplikácií pre zdravie, ktoré monitorujú našu činnosť a pripomínajú nám prestávky a cvičenia, aplikácie pre meditáciu a pozornosť a vzdialené terapeutické služby.

Virtuálna starostlivosť a vzdialená medicína

Pri menších a bežných komunikáciách sa počet virtuálnych návštev u lekárov počas pandémie prudko zvýšil. Odborníci predpokladajú, že tento trend bude pokračovať naďalej a v roku 2021 bude až tretina kontaktov prostredníctvom virtuálnej starostlivosti súvisieť s duševnými chorobami. 

Ďalším aspektom tohto trendu bude pokračujúci vývoj robotických a autonómnych zdravotníckych asistentov schopných pracovať v nemocniciach alebo priamo v domovoch ľudí. Zníži sa tým pravdepodobnosť infekcie. Majú tiež dôsledky na duševné zdravie. Zistilo sa, že boli úspešní pri znižovaní príznakov osamelosti a sociálnej izolácie.

Genomika a úprava génov

Genomika študuje jednotlivé kódy z génov. Génová úprava nám umožňuje ovplyvňovať špecifické črty, ktoré dedia nové živé bunky, keď sa rozdelením existujúcich buniek vytvárajú nové proteíny. Tieto vlastnosti, známe ako fenotypy, určujú životnosť bunky, jej schopnosť prežiť po úraze alebo chorobe a mnoho ďalších faktorov. Manipuláciou s týmito fenotypmi pomocou rôznych techník vedci už dosiahli veľa pokrokov v liečbe nevyliečiteľných chorôb, vrátane svalovej dystrofie, srdcových ochorení či rakoviny.

Pravdepodobne budeme svedkami rýchlejšieho vývoja foriem liečby známych ako „presná medicína“, pri ktorej je možné lieky prispôsobiť tak, aby zodpovedali genetickému profilu jednotlivých pacientov, čo zvyšuje ich účinnosť a zároveň znižuje pravdepodobnosť výskytu nežiadúcich vedľajších účinkov.

Dáta a umelá inteligencia v službách zdravotnej starostlivosti

Rast množstva údajov o našom zdraví z interakcií so zdravotníkmi, ako aj z našich vlastných zariadení a online aktivít znamená, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú čoraz presnejší obraz o tom, kde a kedy môže byť potrebný zásah. Pandémia koronavírusu ukázala, že existuje ochota zdieľať osobné údaje, keď sú zrejmé výhody pre naše zdravie. To bude obzvlášť dôležité z finančného hľadiska. Pandémia koronavírusu bola pre zdravotnícky priemysel nákladná, pričom výnosy v mnohých krajinách klesli, lebo pacienti sa vyhýbali nemocniciam a chirurgickým zákrokom. To povedie k väčšiemu spoliehaniu sa na umelú inteligenciu na predpovedanie toho, kde je možné zdroje využívať najefektívnejšie.

Inteligentné mestá a umelá inteligencia ako nástroje odhaľujúce budúce ohniská

„Inteligentné mestá“ je termín používaný na opísanie koncepcie budovania digitálneho prepojenia a automatizovaného rozhodovania na základe údajov do štruktúry mestského života vrátane plánovania sietí verejnej dopravy, zberu odpadu, distribúcie energie a iniciatív v oblasti ochrany životného prostredia. Počas koronavírusovej pandémie sa zameranie inovácií inteligentných miest zmenilo na plánovanie a riadenie spôsobu, akým bude rastúci počet ľudí žiť v čoraz bližšej vzájomnej blízkosti.

Tak, ako sa bude každá spoločnosť zameriavať v roku 2021 na zdravotníctvo, ovplyvní to aj plánovanie rozvoja miest. Čoraz viac zdrojov sa bude investovať do vývoja technológií, aby sa zabránilo katastrofickým dopadom pandémií a ohnísk na životy a ekonomiky. Väčší dôraz sa bude klásť na zdravé životné prostredie.

Fotogaléria


Tagy:
trendy zdravotníctvo

2020-12-27 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia