ODBORNÍCI na bezpečnosť potravín VARUJÚ: Toto pri PRÍPRAVE koláčov radšej NEROBTE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-23 20:00:00

Aj vám vaše staré mamy hovorili, že nesmiete ochutnávať surové cesto, lebo vás bude bolieť brucho a ochoriete? Neboli ďaleko od pravdy.

Prečo radšej počkať na hotové koláče? 

Pri príprave rôznych pokrmov máme tendenciu ich ochutnávať. Týka sa to aj surového cesta. Pozor treba dávať hlavne teraz, keď sa pripravujeme na najkrajšie sviatky roka. Vôňa medu, škorice a muškátového orieška mnohých natoľko opantá, že nedokážu odolať. Najlepšie je však počkať na hotové koláče. Riziká ochutnávania cesta sú totiž vysoké a v niektorých prípadoch aj smrteľné, ako sa píše na medicaldaily.com. Ohroziť vás môže salmonela, či E.coli.

Čítajte tiež: NEZNÁMY príznak KORONAVÍRUSU, ktorý pociťujú len ŽENY: Citlivý PROBLÉM súvisiaci s plodnosťou!

“Nachádzať sa môžu v surovom vajci, ktoré je súčasťou takmer všetkých koláčov,” konštatovala registrovaná dietetička Lindsay Maloneová.

Ako dodala, kedykoľvek ich konzumujete v surovom stave, hrozí, že dostanete salmonelu.

Nebezpečná múka aj mlieko

Odborníci na bezpečnosť potravín nevystríhajú iba pred vajcami. Ukázalo sa, že aj múka môže byť infikovaná škodlivými kmeňmi baktérií, najmä E. coli. Múka sa vyrába zo zŕn pestovaných na poli. Práve tam môže dôjsť ku kontaminácii živočíšnym odpadom. Akonáhle je múka vyrobená, neprechádza žiadnou ďalšou úpravou, pri ktorej by sa potenciálne kontaminanty zabili. 

Múka je surový produkt a neprechádza žiadnym tepelným spracovaním. Preto s ňou treba narábať, ako by to bolo surové mäso,“ konštatoval a špecialista na bezpečnosti potravín Benjamin Chapman.

Aj surové, nepasterizované mlieko môže byť zdrojom kontaminácie.

Umývajte si ruky

Ak máte malé deti a pomáhajú vám pri pečení, mali by ste dohliadnuť na to, aby si nedávali prsty do úst. Možno ich ani nenapadne surové cesto ochutnať, no môžu sa náhodne dotknúť pier, a tak sa infikovať. Deti, starší dospelí a ľudia so zníženou imunitou sú najzraniteľnejší voči infekciám a baktériám. 

Aby ste znížili riziko, nezabudnite si pred a po manipulácii s múkou a vajíčkami umyť ruky a kuchynské dosky. Vajcia by ste mali držať v chladničke a múku skladovať oddelene od hotových jedál. Hoci si pamätáte, že ste surové cesto v detstve často ochutnávali a nič sa vám nestalo, mali ste šťastie.

Čo hrozí?

E.coli – hnačka, kŕče, krvavá stolica, zlyhanie obličiek

Salmonela – hnačka, plynatosť, pokazený žalúdok, zvracanie

Fotogaléria


Tagy:
pečenie zdravie Vianoce surové cesto

2020-12-23 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia