Máte RADI Vianoce alebo ich IGNORUJETE? REAKCIA na sviatky súvisí s ľudským MOZGOM!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-23 12:00:00

Tešíte sa na Vianoce už mesiac vopred alebo naopak, akosi sa ani pár hodín pred Štedrým dňom neviete vianočne naladiť? Nie ste v tom sami. Zdá sa, že tento pocit je silne spojený s tým, ako funguje náš mozog. 

Vedci sa rozhodli zistiť, ako to s "vianočným duchom" v skutočnosti je. Zamerali sa na 26 ľudí, ktorí podstúpili funkčné zobrazovanie pomocou magnetickej rezonancie (fMRI), ktorá sa už dlho používa  na lokalizáciu emocionálnych a funkčných centier v ľudskom mozgu, ako sú radosť, smútok a znechutenie.

Čítajte tiež: NAKOPNITE správne trávenie a povedzte zbohom NAFÚKNUTÉMU bruchu: Tipy, ktoré ZÚŽIA váš PÁS!

Ako sa výskum zrealizoval? 

Ako informuje portál medicaldaily.com, dobrovoľníci počas skenovania sledovali sériu 84 obrázkov prostredníctvom okuliarov. Každý sa im zobrazil na dve sekundy a boli usporiadané tak, že po šiestich po sebe idúcich obrázkoch s vianočnými motívmi nasledovalo šesť obrázkov z každodenného života. Potom účastníci odpovedali na dotazníky týkajúce sa ich vianočných tradícií, pocitov spojených s Vianocami a etnickej príslušnosti.

Na základe ich odpovedí vedci zaradili desiatich do „vianočnej skupiny“, desiatich do „nevianočnej skupiny“ a šiestich vylúčili pre až príliš silného "ducha Vianoc" alebo naopak, pre až príliš nepriaznivé asociácie spojené s Vianocami. Zistili, že vianočnú skupinu tvorili etnickí Dáni, zatiaľ čo nevianočnú skupinu ľudia z Pakistanu, Indie, Iraku a Turecka. Reakcie mozgu jasne odrážali to, kde človek žije a aké tradície dodržiava. Kým v Dánsku patria vianočné sviatky k veľmi populárnym a oslavujú sa vo veľkom štýle, v Pakistane, Iraku či Indii sú v popredí iné sviatky a tradície. 

Mozog reagoval na Vianoce zvýšenou aktivitou

Skeny preukázali zvýšenie mozgovej aktivity v primárnej vizuálnej kôre oboch skupín, keď boli obrázky vianočnej tematiky v porovnaní s každodennými snímkami. Vianočná skupina však zaznamenala aj zvýšenú aktivitu v somatosenzorickej kôre. 

Po primárnej vizuálnej a somatosenzorickej kôre sa tiež aktivovala ľavá primárna motorická a premotorická kôra, pravý dolný/horný temenný lalok a bilaterálna primárna somatosenzorická kôra. Tieto časti mozgu boli spojené s duchovnosťou, somatickým zmyslom a rozpoznávaním emocionálneho stavu tváre.

„Keď si ľudia prezerajú vianočné obrázky, existuje mozgová odozva, a medzi ľuďmi, ktorí slávia Vianoce, sú rozdiely v porovnaní s ľuďmi bez vianočných tradícií,“ napísali vedci. 

Je potrebný ďalší výskum

Na základe získaných výsledkov nedokážu vedci s istotou povedať, či je pozorovaná aktivácia špecifická výhradne pre Vianoce alebo či je výsledkom kombinácie radostných, sviatočných alebo nostalgických emócií všeobecne. Zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum, aby bolo možné identifikovať faktory ovplyvňujúce reakciu človeka na Vianoce. Pochopenie fungovania "vianočného ducha" by mohlo byť podľa nich „dôležitým prvým krokom v transkultúrnej neurovede a asociáciách, ktoré majú ľudia so svojimi sviatočnými tradíciami“.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mozog Vianoce

2020-12-23 12:00:00  |  Foto: gettymages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia