Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NEBEZPEČNÝ stav, ktorý si sami privolávame na VIANOCE: Hrozí MŔTVICA a zlyhanie srdca

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obdobie vianočných sviatkov je výnimočné. Kým pre niekoho znamenajú oddych od pracovného stresu, pre iných ľudí môžu znamenať práve tieto dni stres najmä pre finančný tlak. Tento rok sú výrazne ovplyvnené aj strachom o zdravie pre zúriacu koronavírusovú pandémiu. 

Jedným z problémov, s ktorým sa ľudia môžu v tomto období stretnúť, je tzv. syndróm sviatočného srdca. Je to forma fibrilácie predsiení, ktorá sa vyskytuje počas sviatkov. Ľudia môžu pociťovať zrýchlený alebo nepravidelný srdcový rytmus, dýchavičnosť, závraty, únavu a bolesti na hrudníku. Ak sa syndróm sviatočného srdca nelieči, podľa portálu Mercola môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako sú krvné zrazeniny, mŕtvica alebo dokonca zlyhanie srdca.

Čítajte tiež: SLADKOSŤ bez priberania a zvýšeného cukru v krvi: Konkurencia stévie s PROTIZÁPALOVÝMI účinkami!

Čo by sme si mali odpustiť? 

Ako sa píše na portáli medicaldaily.com, syndróm sviatočného srdca je spájaný s vyššou konzumáciou slaných a mastných jedál, ako aj alkoholu, čo ovplyvňuje funkcie srdca. Niektorí ľudia sa s týmto stavom stretnú pre zvýšený stres a iný spánkový režim počas sviatkov. 

Jedna štúdia, ktorú viedla americká rada Highbush Blueberry Council, zistila, že ľudia zvyčajne začnú pociťovať „slávnostný stres“ spojený s fibriláciou predsiení okolo 13. decembra. Stres sa zvyšuje s pribúdajúcimi dňami bližšie k Vianociam.

NEBEZPEČNÝ stav, ktorý si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tvrdia, že sviatočný stres postihuje hlavne ľudí, ktorí sa usilujú mať dokonalé Vianoce a pracujú príliš usilovne na ich dosiahnutie. Stresujú ich nákupy darčekov, jedla, ale aj davy ľudí, varenie či upratovanie. Okrem stresu má na fibriláciu vplyv menej spánku. To je spôsobené túžbou po sviatočnej dokonalosti. 

Ako sa vyhnúť syndrómu sviatočného srdca

Ak si chcete sviatky užiť, doprajte si dostatok spánku. Znížte svoje nároky na upratovanie a snažte sa narábať rozumne s financiami. To vám pomôže uvoľniť duševnú a fyzickú energiu pri príprave na Vianoce. Jednoducho povedané: menej je viac. Naplánujte si svoje činnosti bez toho, aby ste všetko robili na poslednú chvíľu a urobte si radosť nejakou maličkosťou.

Zmena stravovacích návykov môže tiež pomôcť znížiť riziko syndrómu sviatočného srdca. Doprajte si i počas sviatkov zdravé jedlá, nielen mastné a sladké. Nezabúdajte na ovocie a zeleninu. Nepreháňajte s alkoholom. V kuchyni by nemal chýbať olivový olej a orechy, či už vlašské, arašidy alebo iný druh. Ide o výborný zdroj zdravých tukov, ktoré naštartujú metabolizmus. Treba ich však dopĺňať potravinami s vysokým obsahom bielkovín, ktoré obsahujú iba v malom množstve.

Viac o téme: ZdravieStresSyndrómVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9