JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-16 06:00:00

Obdobie adventu i samotných Vianoc mnohým spríjemňujú kvitnúce rastliny. Jednou z nich je prýštec najkrajší, známy pod názvom vianočná ruža. Hoci patrí k najobľúbenejším sviatočným okrasám domácností, treba byť opatrný pri jej pestovaní! Prečo? 

O vianočnej ruži sa hovorí, že zjasňuje svit hviezd na zimnej oblohe. Máte ju na parapete okna? Zažívate skutočné Vianoce! A to bez ohľadu na to, či máte nejakú vianočnú výzdobu alebo nie. V týchto dňoch sú tejto prekrásnej rastliny plné pulty prevádzok. Hoci vyniká svojím vzhľadom a veľkými červenými kvetmi, ktoré pripomínajú najkrajšie sviatky v roku, za krásou sa skrýva niečo viac. 

Čítajte tiež: Pekári prezradili, ako NEPRIBRAŤ počas VIANOC: Takto si budete držať KILÁ od seba!

Skrášli Vianoce, no vyvolá nepríjemné pocity

Veľa sa totiž nehovorí o jej odvrátenej stránke. Vianočná ruža by totiž mohla byť jedovatá, pričom hlavne deti a citlivejší ľudia sú vystavení nebezpečenstvu. Rastlina obsahuje mliečnu šťavu (latex), v ktorej sa nachádzajú látky dráždiace pokožku a sliznicu. Skrývajú sa v nej diterpény amyril a germanicol, čo sú zložky, nebezpečné predovšetkým pre domáce zvieratá. 

Po konzumácii listov môže dôjsť k podráždeniu sliznice, zvracaniu, krvavej hnačke, porúch srdcovej činnosti, zápalom žalúdka alebo čriev. Pri styku s kožou sa zase môžu objaviť pľuzgiere. 

Podľa doktora Jay L. Hoeckera, M.D. z Mayo Clinic nie sú vianočné ruže až také toxické, ako sa o nich kedysi hovorievalo, no ich expozícia môže spôsobiť nepríjemné pocity:

  • Mierne svrbivú pokožku – ak sa pokožka dostane do kontaktu so šťavou z rastliny, môže spôsobiť vyrážku. Okamžite si umyte postihnuté miesto vodou a mydlom a na zmiernenie svrbenia aplikujte chladný obklad. 
  • Mierne bolesti brucha, vracanie alebo hnačky - dochádza k tomu po zjedení časti rastliny vianočnej ruže. 
  • Podráždenie očí – ak dôjde ku kontaktu šťavy s očami, môžu byť červené a podráždené. Vypláchnite si ich vodou. 
  • Alergickú reakciu – niektorí sú citlivejší. Reakcia na vianočnú ružu sú bežnejšie u ľudí, ktorí majú alergiu na latex. Taktiež sa to týka ľudí alergických na avokádo, banány, gaštany, kiwi a marakuju. 

Smrť z nej nehrozí, no nie je neškodná

Hoci je nepravdepodobné, že by ste požili rastlinu, ak máte domáce zvieratá v byte, neodporúča sa ju pestovať. Treba si dávať pozor na umiestnenie izbovej rastliny. Nemala by sa nachádzať nižšie nad zemou, kde sa pohybujú deti či domáce zvieratá. Dajte ju radšej mimo ich dosah. 

Internetom už dávnejšie koloval príbeh dievčaťa z roku 1919, ktorého rodičia si mysleli, že zjedla listy vianočnej ruže, ktoré spôsobili jej úmrtie. Pravdou však je, že dievča by muselo zjesť desiatky listov, aby ochorelo. Údajne doteraz neboli hlásené žiadne úmrtia v dôsledku konzumácie vianočnej ruže. Na druhej strane, to neznamená, že je úplne neškodná. Môže sa stať, že po konzumácii okolo piatich listov vianočnej ruže dôjde k nevoľnosti alebo zvracaniu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vianočná ruža Vianoce prýštec

2020-12-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia