Za REDNUTIE vlasov si môžete sami: 10 každodenných ZLOZVYKOV, ktorými si POŠKODZUJETE hrivu!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-14 14:00:00

Je bežné prísť denne o 50 až 100 vlasov denne, no keď sa začne situácia zhoršovať, treba pátrať po príčine. Môžete mať krásnu hustú a zdravú hrivu a pritom zbytočne samých seba môžete pripraviť o jednotlivé pramienky!

Vynechávate jedlo

Ak máte kalorický deficit, telo sústredí svoju energiu na zachovanie základných funkcií, vrátane pumpovania krvi srdcom či práce v mozgu. Bohužiaľ, vlasy sú zvyčajne až úplne posledné. Ak zvyknete vynechávať raňajky, nečudujte sa, ak všade naokolo zbierate väčšie chumáče svojich vlasov. Diéty majú na svedomí oslabenú funkciu hormónov a tým aj rednutie vlasov, ako sa píše na brightside.me. Je známe, že nadmerné vypadávanie vlasov je jedným z najviditeľnejších príznakov anorexie. 

Čítajte tiež: ADVENTNÝ veniec ako dôvod zdravotných ťažkostí: Negatívna ZMENA nastáva po ZAPÁLENÍ sviečok!

Ako to vyriešiť: Zaraďte do svojej stravy potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tuku. Vlasy nebudete mať oslabené a nebudú sa lámať. Dbajte na to, aby ste denne prijali aspoň 46 gramov bielkovín. 

Vystavujete ich slnku

Hoci v tomto zimnom období je menšia pravdepodobnosť, že slnko bude hlavnou príčinou rednúcich vlasov, je dobré minimálne o tom vedieť a vyvarovať sa tomu. Platí to hlavne pre majiteľky svetlých a jemných vlasov! Ak ich budete veľa vystavovať slnečným lúčom, vlasy prídu o silu a pružnosť a budú krehké. 

Ako to vyriešiť: Použite čiapku alebo klobúk, ak sa budete pohybovať vonku. Taktiež sa oplatí investovať do vlasovej kozmetiky, ktorá hrivu ochráni pred škodlivými slnečnými lúčmi. 

Nosíte ich zopnuté

Ide o praktické riešenie, no vlasy sa z toho až tak netešia. Copy tlačia na vlasové folikuly a násilím z nich ťahajú vlasy. Výsledkom môže byť trvalé zjazvenie folikulov, z ktorých už vlas nevyrastie.

Ako to vyriešiť: Ak sa dá, noste často uvoľnené vlasy. Počas spánku to platí dvojnásobne. Vtedy sa vlasy trú o vankúš, čím vzniká tlak. Ak by ste ich počas noci mali mať ešte aj v cope, hotová pohroma pre vlasy! Pamätajte na to, že účes by vás nemal nikdy tlačiť a čo sa týka gumičiek, dajte prednosť tým väčším s jemnejšou látkou na povrchu. 

Neumývate si ich často

Časté umývanie prispieva k zvýšenému masteniu vlasov. Aj preto si mnohí na to dávajú pozor a vynechávajú umývanie vlasov. Tým by si však mohli viac uškodiť. Na vlasy sa zachytávajú stylingové produkty, špina, maz, ktoré upchávajú folikuly. Tým sa spomaľuje ich rast. Ak sa tieto látky dlhodobo hromadia, hrozí vypadávanie vlasov. 

Ako to vyriešiť: Umývajte si vlasy pravidelne minimálne raz až dvakrát za týždeň. Prípadne si vyberajte šampóny bez obsahu sulfátov a parabénov, čím zabránite zaťaženiu vlasov rôznymi látkami a vysychovaniu pokožky. 

Ignorujete pravidelné podstrihávanie

Napriek tomu, že sa stále vyzdvihuje, mnohí ho podceňujú. Ak si dáte podstrihnúť končeky vlasov, zbavíte sa tak suchých a poškodených častí, ktoré by inak mohli spôsobiť zvýšené lámanie a vypadávanie vlasov. 

Ako to vyriešiť: Dajte si vlasy podstrihnúť aspoň raz za 12 týždňov. 

Používate horúcu vodu

Veľké nie horúcej vode! Tá dehydratuje pokožku i vlasy, takže výsledkom sú suché, krehké vlasy náchylné na vypadávanie a lámanie. V kombinácii so šampónom, ktorý vlas oberá o maz, predstavuje doslova hrôzu pre korunu krásy. Nadmerné vypadávanie vlasov je vtedy len otázkou času. 

Ako to vyriešiť: Dajte prednosť radšej mierne teplej vode, prípadne, ak zvládate tak chladnejšej. 

Škriabete si hlavu

Svrbenie môže mať na svedomí hubová infekcia, alergia alebo nejaký zápal. Ak vlasy trpia jedným z týchto stavov, bránia sa vypadávaním vlasov. Škriabete sa? Vlasové folikuly tým ešte viac poškodíte a podporíte nadmerné vypadávanie vlasov. 

Ako to vyriešiť: Radšej si hlavu masírujte šampónom ako škriabte. Siahnite po takom prípravku, ktorý obsahuje zinok, selén a podobné protimykotické látky. 

Upravujete si ich často pomocou tepla

Neviete byť jeden deň bez teplých natáčok, fénu či kulmy? Vysoká teplota nie je pre vlasy najlepšia. Oberá ich o vlahu a bielkoviny. Vlasy trpia, čo sa prejavuje lámaním a vypadávaním. 

Ako to vyriešiť: Nemusíte sa vzdávať žehličky na vlasy či iného nástroja! Používajte ich maximálne 2-3-krát do týždňa pri najnižšej teplote. Nezabúdajte na ochranné spreje a iné prípravky, ktoré vaše vlasy zachránia pred poškodením vysokým teplotami.  

Hráte sa s vlasmi

Krútenie pramienkov vlasov, ťahanie, či trhanie. Niet divu, prečo vám vlasy vypadávajú alebo sa lámu. Ide o častý zlozvyk, ktorého sa treba zbaviť čo najskôr. Oslabujú sa tým vlasové folikuly, dostanú sa na vlas pot a špina z rúk... Vlasy rednú a folikuly sa upchaté. 

Ako to vyriešiť: Zlozvyku sa zbavíte tak, že zamestnáte ruky inými predmetmi. Zvyčajne to ľudia robia, keď sú nervózni alebo v strese. Použite antistresovú loptičku. 

Silno na vlasy tlačíte, keď sú mokré

Keď sú vlasy mokré, sú zraniteľnejšie a náchylnejšie na poškodenie. Práve vtedy by ste s nimi mali zaobchádzať čo najjemnejšie. Česanie či drhnutie uterákom – aj týmto sa pripravujete o zdravé vlasy. 

Ako to vyriešiť: Vlasy si radšej prečešte pred ich umytím alebo až po tom., ako vám úplne uschnú. Uterákom len vlasy jemne pritlačte, v žiadnom prípade ich ním netrite. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zvyky vlasy

2020-12-14 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia